用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒 ...
樓主: smile2hala
go

港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒 [複製鏈接]

那當然是看你想去那些小學啦!  如你喜歡她讀女校/男女校/無所謂,  還有你可用那個網去參加大抽獎(南區/中西區/灣仔?)  
寶血 - 聽聞好多人會入跑馬地的聖保祿(有中學), 但要係灣仔網
聖心 - 如收的話, 當然係首選, 津小 + 中學
禮賢會 - 很好的學校 (我的小朋友讀了三年), 最多人派往聖彼得(是男女校, 暫時還是半日制, 但無中學)

回復 smile2hala 的帖子

對於這些坊間的排名, 真的不要太認真看待!  我只相信(1)output, 即每間學校的派位, 和(2)我親身經歷的事實。

回覆:HHCCMama 的帖子

其實禮賢係咪好好 其實我都有出post問過 因為女女都in左 個日表好好 而家都等緊消息 但呢到有jm話麻麻 但我個日去in又覺得老師好好 因為女女都係報爺爺地址 大抽獎都會跟返中西區 佢派位其實好唔好 謝謝提供意見

nlj1216  Lucky draw related to kindergarten?  I thought its not related?  發表於 12-11-21 10:54

如果就咁睇寶升同ST PETER, 我會揀PB.

知道左ST PETER 11月3號INTERVIEW, 已經冇同佢報, 因為當日實在太多比他好的學校有INTERVIEW.

當然如果聖心有OFFER, 我都可能會揀聖心. (不過我個係仔).

我會揀聖嘉勒/聖心
聖心一條龍

bocopo 發表於 12-11-16 14:30
我仲有高主教 玫瑰崗 迦南,仲有一間未in
目前剩係得聖伯多祿有消息。
不過我未去留位

你仲有咁多間IN, 而且間間都唔錯喎~是但一間收都唔洗去聖伯多祿啦~

gwlam 發表於 12-11-16 15:27
回復 kikiki127 的帖子

舊年都係一月頭in, 年年時間差唔多。一月in就算細b都實足兩嵗。 ...

WA~~1月咁LATE??????????????????? 到時會忘記了呢~

HHCCMama 發表於 12-11-16 15:58
那當然是看你想去那些小學啦!  如你喜歡她讀女校/男女校/無所謂,  還有你可用那個網去參加大抽獎(南區/中西 ...
網個到係咪睇你住邊區架??可唔可以誇網架???假如而家讀緊南區的幼稚園咁~可唔可以在派位是選中西區或者灣仔網???

禮賢會所派的聖彼得小學好唔好架??我見佢派左好多學生去個到~~~~

個D排名其實真係唔知點排出黎的~~見到最出名個D唔係私立就係國際學校~好以瑪利曼, 維多利亞呢~都幾誇張的~~

isa_ty 發表於 12-11-16 17:20

如果就咁睇寶升同ST PETER, 我會揀PB.

聖有得選擇梗係擇間好的去IN, 之前都幫囡囡報左救恩, 大坑真光, 但最後覺得救恩派位唔係咁好~真光冇學券又遠都放棄了沒有去IN~~

聖心洗唔洗IN埋家長架???

回覆:smile2hala 的帖子

聽朋友講 上年in聖心 唔洗十分鐘就走得

引用:Quote:isa_ty+發表於+12-11-16+17:20+回復+

原帖由 smile2hala 於 12-11-17 發表
聖有得選擇梗係擇間好的去IN, 之前都幫囡囡報左救恩, 大坑真光, 但最後覺得救恩派位唔係咁好~真光冇學券又 ...
真光有學卷

引用:聽朋友講+上年in聖心+唔洗十分鐘就走得 +

原帖由 kikiki127 於 12-11-17 發表
聽朋友講 上年in聖心 唔洗十分鐘就走得
唔係啩,我舊年排咗45分鐘,in 咗3分鐘。建議你睇返舊年d post

引用:Quote:原帖由+kikiki127+於+12-11-17+發表

原帖由 gwlam 於 12-11-18 發表
唔係啩,我舊年排咗45分鐘,in 咗3分鐘。建議你睇返舊年d post
我都唔知實際係幾耐 都係聽朋友講 因為佢個女有in 或者佢講錯我聽都唔定

引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-11-18+發表唔係

原帖由 kikiki127 於 12-11-18 發表
我都唔知實際係幾耐 都係聽朋友講 因為佢個女有in 或者佢講錯我聽都唔定

...

ic. 佢地年年安排都有d唔同,盡量improve 上年interview 時不足嘅地方,good luck!

引用:Quote:原帖由+kikiki127+於+12-11-18+發表

原帖由 gwlam 於 12-11-18 發表
ic. 佢地年年安排都有d唔同,盡量improve 上年interview 時不足佢地方,good luck!

...
Thank you so much

我明白你此時對小學可能沒有什麼概念, 我們都是到K3才懂得一點。

如你會參加政府的派位(即不用交學費的學校), 入那一個網是看你的報住地址, 與讀那間幼稚園無關。如你可能要早一點轉水電煤單。

我們以用家的角度來看, 禮賢會在區內是一所很好的學校。 每一件事情都有人認為好或不好, 那要看你本點人要的是什麼。  學校的硬件: 校舍新, 有戶外活動的地方, 小朋友回到學校可在那裡踏單車、玩滑梯; 學校連著一所大敎堂, 學校大型的活動都在那裡舉行, 故小朋友每年都有機會參加表演, 讓家長欣賞, 亦訓練了小朋友的自信心。 軟件: 老師和職工都很有愛心, 新生入學都會有家訪安排, 功課不算多也不算少, 沒有日記、默書及考試。(這點可能很多家長覺得不好。我們當初也担心, 但上了小學後就發覺其實在幼稚園已經打好了很好的根基, 根本無需太早做太多默寫, 足夠便好了。)

最重要是每個禮賢會的小朋友都是有禮貌、守規。

詳細派位情況, 你可參考學校網頁。我們認識的女同學也派到很好的學校, 如聖心、聖士提反女子。

聖彼得是一所區內很多家長喜歡的學校, 也出名功課多。但老實說中西區的女校太吸引, 又有中學, 如果我有一個女兒都會選那些女小學。

引用:回復+smile2hala+的帖子 我明白你此時對小

原帖由 HHCCMama 於 12-11-20 發表

我明白你此時對小學可能沒有什麼概念, 我們都是到K3才懂得一點。
好詳盡 明白多點喇 謝謝 因為我同樓主一樣家住南區 但報中西區 但我想問問 如果到上小學大抽獎時 我可否報老爺地址(上環) 但水 電 媒單全是我老爺奶奶名 沒有我地兩公婆名可以嗎?

回復 HHCCMama 的帖子

謝謝你~~因我住南區所以不太清楚~現在清楚多了~~我也想知道如果用屋企人名的地址可以的嗎???
‹ 上一主題|下一主題