用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 點解我揀創價
樓主: kwy1117
go

點解我揀創價 [複製鏈接]

啟思、浸幼同樣是happy school, 請問你地覺得創價在哪方面較優勝呢?
因為我是港島區大的, 依家幫阿仔報K1完全無idea.

For me, I like the Maths curriculum.
Professional lesson planning that benefits the development of children at K stage.
The language curriculum is not specially difficult, but children are confident and motivated.

回覆:點解我揀創價

謝謝樓主給各位準師弟、妹的分享,作為高班生的家長,完全同意。

都想問下outdoor活動時間多唔多? 係咪每日都有? Thx

貢獻勳章

引用:回覆+kwy1117+的帖子 剛和親戚傾計,叫我

原帖由 mrsmak125 於 13-12-02 發表
回覆 kwy1117 的帖子

剛和親戚傾計,叫我唔好揀創價,因之後讀主流學校跟唔上,又太自由!其實我希望小朋 ...
請問你親戚戚有小朋友讀過嗎?我自己大女都係上左主流小學,無跟唔上既情況,況且小一無論學習模式同生活,都同幼稚園模式好唔同,佢無跟唔上既情況,家長自己其實都要俾多d時間跟,至於話好自由,自由唔等於無紀律,我睇得見既創幼小朋友,個個都好有禮貌同紀律,一搖馬鈴,個個會立即安靜同排好隊,以上小意見希望幫到你

引用:回覆+kwy1117+的帖子 剛和親戚傾計,叫我

原帖由 mrsmak125 於 13-12-02 發表
回覆 kwy1117 的帖子

剛和親戚傾計,叫我唔好揀創價,因之後讀主流學校跟唔上,又太自由!其實我希望小朋 ...
呢個只是你親戚嘅期望同結果有落差,你知每個小朋友嘅能力和性格吾同,入得創價吾好期望系學術上谷得太勁,反而我欣賞佢系徳育嘅培養,正如校名系創造有價值的人才,所以去考著重學術要求高嘅小學未必考到,或者起初有些少吃力先跟得上。但我系睇小朋友長遠身心發展,起跑線開跑方式要細心想清楚

回覆:kwy1117 的帖子

可否分享一下創價的教學中是如何去教品德及自理的呢?

引用:Quote:原帖由+mrsmak125+於+13-12-02+發表

原帖由 love822rita 於 13-12-04 發表
請問你親戚戚有小朋友讀過嗎?我自己大女都係上左主流小學,無跟唔上既情況,況且小一無論學習模式同生活, ...
Love822rita,請問你小朋友有冇考直資或私小?因為唔諗住大抽奬,而家創價收咗,想知道創價學生考直資或私小競爭力夠唔夠。

引用:可否分享一下創價的教學中是如何去教品德及

原帖由 michelleung 於 13-12-07 發表
可否分享一下創價的教學中是如何去教品德及自理的呢?
幼兒班(K1)已會摺工作服、幼高(K3)带幼兒(K1)玩遊戲、我的行動承諾(每月主題,如執拾玩具,家長每星期小結評份,小朋友都想越拿越高分)……………… 太多了

yip_ching  好叻  發表於 13-12-14 10:20

回覆:IvanL 的帖子

小朋友不知不覺就“上當”了

引用:小朋友不知不覺就“上當”了 +

原帖由 IvanL 於 13-12-13 發表
小朋友不知不覺就“上當”了
好有意思wor, 好想聽多d呀,如你有時間請多作分享等我地參考下啦,可能平時喺屋企都可以借鏡去訓練小朋友!

回覆:點解我揀創價

我想分享今年創價考小學很好,我女班的offer暫時有,SFA,音小,WKF, 女拔。創價學弟妹們不用擔心!

回覆 bbliang 的帖子

恭喜晒!

回覆:muichujamie 的帖子

創價真是好學校,大家比心機!

‹ 上一主題|下一主題