用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理 ...
樓主: alhy.love
go

東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理 [複製鏈接]

whywhywhywhy 發表於 14-11-5 14:36
網上有啲講到筲中好差,唔合換左校長有無好,因為都知小朋友應該讀唔到張祝珊或中婦,所以想知多啲聖馬可同 ...
其實你提到的四間中學,我比較喜歡張祝珊和聖馬可,其實聖馬可不比張祝珊差。
聖馬可DSE英語四級或以上的比例為87%(香港平均為25%),絕不失禮。

再比較兩間學校四個核心科目2級或以上的比例:
中文:99.5%(張祝珊),100%(聖馬可), 79.9%(香港平均)
英文:100%(張祝珊), 100%(聖馬可), 78.4%(香港平均)
數學:100%(張祝珊), 100%(聖馬可), 80.1%(香港平均)
通識:100%(張祝珊),   99%(聖馬可), 87.3%(香港平均)

簽名被屏蔽

引用:再比較兩間學校四個核心科目2級或以上的比

原帖由 王家爸爸 於 14-11-05 發表
再比較兩間學校四個核心科目2級或以上的比例:
中文:99.5%(張祝珊),100%(聖馬可), 79.9%(香港 ...

2級都入唔到大學。應該用4級或以上來比較較適合

回覆:東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理

但學校上年老師建議好多學生選擇中婦,筲官和民生,都唔建議揀聖馬可,點解呢?係咪同換咗校長有關呢?
另外阿仔升上5年班,放棄咗功課班返屋企做功課,但發覺佢功課錯到不得了,好擔心,唔通又要返番功課班?

alhy.love 發表於 14-11-6 09:39
但學校上年老師建議好多學生選擇中婦,筲官和民生,都唔建議揀聖馬可,點解呢?係咪同換咗校長有關呢?
另 ...
任何建議只供參考,記住是你的小朋友讀,而不是小學老師讀,所以要自己收集資料,但要經常提醒自己DSE成績永遠是最重要和最客觀的指標。

有無人知佢地既入U率(只計degree course)?

whywhywhywhy 發表於 14-11-5 14:36
網上有啲講到筲中好差,唔合換左校長有無好,因為都知小朋友應該讀唔到張祝珊或中婦,所以想知多啲聖馬可同 ...

張祝珊或中婦,所以想知多啲聖馬可同筲中, 請查看 收發訊息  

我e+都煩緊升中, 我女勁like聖馬可. 聖馬可, 中婦, 民生, BPS都係考慮之列, 不過張祝珊又好似死讀書, 完全唔啱呀女. 筲官因為我朋友的唔好經歷, 我又唔考慮. 不過點都好, 最緊要黎緊呈分試.

王家爸爸 發表於 14-11-6 10:06
任何建議只供參考,記住是你的小朋友讀,而不是小學老師讀,所以要自己收集資料,但要經常提醒自己DSE成績 ...

去那裡搵到學校DSE的成績?

happylogin  上去個間中學校網睇. 好多學校有   發表於 14-11-6 12:14
Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:我e+都煩緊升中,+我女勁like聖馬可.+聖馬可

原帖由 happylogin 於 14-11-06 發表
我e+都煩緊升中, 我女勁like聖馬可. 聖馬可, 中婦, 民生, BPS都係考慮之列, 不過張祝珊又好似死讀書, 完全 ...
難得個囡鍾意,咁就放聖馬响第一目標囉

chingbb 發表於 14-11-6 12:05
去那裡搵到學校DSE的成績?
校網 + 開放日 + 入學講座

pris626 發表於 14-11-6 12:46
難得個囡鍾意,咁就放聖馬响第一目標囉
其實入到張祝珊、聖馬可、中婦、筲官的任何一間也值得開心。

我覚得除左張祝珊外,band1生將聖馬可、筲官及中婦其中一間放乙一志願應該好大機會入到

講起東區中學,想當年(十幾二十年前)張祝珊係最勁,跟住就係筲官,然後聖馬可先到中婦,估唔到依家中婦排名仲高過筲官、聖馬可。

其實已經過晒唔再關我事的, 只是好奇一問.  
中婦,聖馬和筲官是較耐年資的B1學校, 會否實力相約呢! 而民生是近年的后起之秀, 它實力如何不清楚不過好多人話佢好好和選它就真係鐵一般事實, 請分享一下這所學校.
這4所學校經常被比較, 回答的人只提呢所學校不好或者好好, 其實可否明確指出是那方面呢, 如 學術不足, 學生 / 老師質數問題或其他呢?  好讓有需要的人自行分析資料.

FISHMA 發表於 14-11-6 15:08
中婦,聖馬和筲官是較耐年資的B1學校, 會否實力相約呢! 而民生 ...

本來不想說,我估計,不幸地,有部分說民生好的人,其實混淆了兩間民生書院。

happy+    發表於 14-11-6 15:45

FISHMA 發表於 14-11-6 15:08
中婦,聖馬和筲官是較耐年資的B1學校, 會否實力相約呢! 而民生 ...
曾經提及聖馬可DSE英語四級或以上的比例為87%,你知道同區的民生是多少嗎?答案是只有39%(注意:另一間不是同區,而且校園非常巨大的民生書院為82%,雖然好很多,但還是比聖馬可稍低)。

王家爸爸 發表於 14-11-6 15:16
本來不想說,我估計,不幸地,那些說民生好的人,其實混淆了兩間民生書院。 ...

又不要這麼說,起碼我沒有混淆先,哈哈
東區呢4間英中(中婦,聖馬可,筲官同民生)。民生的成績當然是最不突出,因為它4年前先轉英中,所以以前入學的學生英文情度不給其他3間,一啲都不出奇。我不是話幫民生說好話,有時選校好個人,我就是從這4間英中中最後選民生的家長,我喜歡它重德行(亦可以話嚴),一間好簡樸的學校。總之,人人有自己杯茶。

最緊要去聽中學的簡介會,好多時聽完就會知鍾唔鍾意,是不是自己杯茶。

王家爸爸    發表於 14-11-6 15:55

如果計高中選科,四間又邊間選擇多些呢?

王家爸爸  有旅遊和日文,也有綜合科學   發表於 14-11-6 17:37
王家爸爸  張祝珊的選擇比較多,有旅遊和日   發表於 14-11-6 17:36
‹ 上一主題|下一主題