用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 老師管理秩序問題
go

老師管理秩序問題 [複製鏈接]

老師做法同校長講嘅好大出入播。下面個訪問, 校長明明話唔會因個別學生嘅錯而令全班受罰。唔係囉! 原來事實係學生真係會無辜地因為其他同學唔守秩序而集體被罰! 好唔公平! 如果呢間係傳統學校, 我無嘢講。但呢間係IB學校兼校長都話唔buy呢套, 點解仲會一次又一次有咁嘅事。

0    0    0    0

回覆:老師管理秩序問題

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

最大問題係
1. 原本守秩序嘅學生會好唔開心, 或者覺得不如唔洗咁乖唔洗咁守秩序啦, 大家齊齊玩下傾下啦, 反正點都會受罰。
2. 真正唔守秩序嘅學生會更加覺得罰都無所謂, 一於玩左先算。對於所謂懲罰, yellow card之類, 真係無所謂, 好少事啫,人人都有啦。
最後就變成管教無效! 唉!

家長可否跟老師討論事件,學校會接受這樣做嗎?

回覆:feifeimom 的帖子

你小朋友幾年班呀?

回覆:小BMumMum 的帖子

根本唔只一位老師係咁, 亦唔只一次半次係咁。 所以我唔係想集中投訴某某老師, 而係好想校長正視問題, 將學校理念清楚傳達俾每位老師, 並確實執行。 大家可問問自己小朋友嗰班嘅情況, 就知有冇份受影響。

莫非就係呢嗰原因令到好多家長要轉校?

回覆:carynmama 的帖子

秩序本身好大問題, 亦處理得唔好。獎罰唔得分明, 有咩理由, 做得好會被連累罰. 做得差, 一次又一次機會而唔係即stop壞行為?再係咁無得救!

宏信d學生係咪太過自由,百厭,難控制呀!所以校長想控制番秩序,品行好些!

講真,我都有in宏信second in,但本人對宏信唔多鍾意

回覆:feifeimom 的帖子

雖然我唔知妳小朋友讀幾級,但我小朋友homeroom teacher都賞罰分明,又會update返小朋友上課情況,仲會個別email report小朋友學習進度和個人行為,就算同級其他班亦冇聽過有全體被罰事件,我覺得你可以先同班主任反影意見,或找校長傾吓! 我同Mr. John Lok傾過繼,覺得學校好歡迎及接受家長意見呢! 希望你小朋友會快樂學習。

引用:雖然我唔知妳小朋友讀幾級,但我小朋友home

原帖由 小BMumMum 於 14-11-12 發表
雖然我唔知妳小朋友讀幾級,但我小朋友homeroom teacher都賞罰分明,又會update返小朋友上課情況,仲會個別 ...
宏信係咪好少理學生儀表呀?因我上次次輪面試,發現女生,唔扎頭髮,化淡妝,約中三,四條裙超短到大肶,帶幾條手錬,手碗背有印水紙 (花圖案)或定係紋身。學校可以批准咁樣返學?

我見到以上情況,我 'O' 左咀, 老師唔理架?

宏信辦學理念始終與一般傳統學校不同,就校服而言,女生穿的校裙和體育裙均是裙褲,方便坐地上做不同活動,鞋子可穿主色為黑白波鞋。我反而覺得她們穿得很醒目呢!高年級若要做presentation, 女生需穿學校衫裇和矮踭皮鞋添!其實若發現學校或班上有任何問題,宏信有很多渠道反映的,我見很多朋友讀不同年級也不覺秩序出現大問題或有很多同學退學等。當然,若學校給你感覺或印象不太好,就不要勉強去選了,日後帶來只有更多不滿和不開心!祝你小朋友入讀一間合適的小學,開心愉快學習!

除了儀表,可講下宏信的優點?比我再考慮呢間學校呢?

回覆:jamlee309 的帖子

是否已知道收了?

引用:是否已知道收了? +

原帖由 sumshan 於 14-11-12 發表
是否已知道收了?
是, 今日出了

其實我不是說宏信沒有紀律,但作為一個家長,在次輪面試當日,在hall見到這種情況,我覺得好突然! 因所有家長其實未接觸過宏信同學,於是在旁觀察學生儀表,品行,等等!

其實會唔會有學校function, 她們會化妝玩下呢?

引用:其實我不是說宏信沒有紀律,但作為一個家長

原帖由 jamlee309 於 14-11-12 發表
其實我不是說宏信沒有紀律,但作為一個家長,在次輪面試當日,在hall見到這種情況,我覺得好突然! 因所有家 ...
學校有D活動,有化粧扮嘢。平日係冇咁嘅情況!

但我在second in 見到這些女學生喎,學校好少理學生儀表?

引用:但我在second+in+見到這些女學生喎,學校好

原帖由 jamlee309 於 14-11-23 發表
但我在second in 見到這些女學生喎,學校好少理學生儀表?
我沒有去second in, 我不知道。但我有送小孩子回校,有參加學校functions 都不見。如你擔心,你可接直問學校或觀察。

‹ 上一主題|下一主題