用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學數學
樓主: rainrain613
go

小學數學 [複製鏈接]

阿bee吾係吾識, 但計得好慢, 點搞好?

小學數宜家多係文字題, 中文認字固然係緊要, 但我有時出街時會同仔仔玩口頭問問題: 媽媽有10粒糖,你有5粒,我地共有幾多粒?// 我有10 架跑車,你再比我多兩架, 你有幾多架?
等佢憑空想像吓自已有成10多架跑車, 幾開心, 又可考佢計算, 又可令作習慣吓一些問題形式。最好用佢會感興趣物件。

hellolo 發表於 15-7-2 12:29
認同兩位,好多家長都教早一兩年,唔明點解你个仔咁差唔學我早d教,重點係你个仔聰穎,但唔係个个小朋友都 ...
原來這裡有甘多知音人,即系我個仔吾系人地所講的怪胎,我亦不是人地口中的吾識教

其實我都想嫁李家誠,不過我冇徐子琪咁靚,所以……有時d嘢係咁,恨鐵不成鋼,先天因素不足,最多努力d,盡量做

LeeCC 發表於 15-7-2 14:54
原來這裡有甘多知音人,即系我個仔吾系人地所講的怪胎,我亦不是人地口中的吾識教
...

妳囝囝絶對不是怪胎,只是每一個孩子的強弱處不同。從其他版面看到,如沒有搞錯,妳囝囝很有音樂天份呢。我和老公的數學也不錯,但我囝的數感也不好,幼稚園時數到九轉落下一個十就亂的了,現四年級計加減數仍要伸手指數手指的。我沒有阻止他數手指,但有叫他盡量用心算計快些,他的邏輯不俗,暫可應付功課及測考。隱憂是有的,就是計得慢,怕讀上去問題便出現,畢竟計數是要求又準又快的。

YanKanMom 發表於 15-7-2 15:48
妳囝囝絶對不是怪胎,只是每一個孩子的強弱處不同。從其他版面看到,如沒有搞錯,妳囝囝很有音樂天份呢。 ...
他確實很喜歡音樂,但只有音樂不夠啊
我試著用圖像幫他分析各種算式,效果不錯,這是一位學障生的家長教我的,我覺得對阿仔幫助好大

回覆:LeeCC 的帖子

得閒過兩招。

我早幾年睇過某一期Scientific American, 有一篇文章提及有班科學家,腦神經學家,教授等自愿人士設計了一套電腦遊戲軟件,經科學測試証實可改善對數字不太敏感的小朋友。如果大家想改善小朋友對數字敏感度,可試下。上網search "number race" 比小朋友玩下。

LeeCC 發表於 15-7-2 20:20
他確實很喜歡音樂,但只有音樂不夠啊
我試著用圖像幫他分析各種算式,效果不錯,這是一位學障生的家長教我 ...
阿囝也是圖像及空間感較強的人, 故數學科有關形狀,體積及方向等會較易掌握, 但有關數字組合的便較弱.

以前年代好多男生通常一上中學突然數學發力重叻過女生, 所以比D耐心小朋友特別是男生, 有D人后天SIN發力GA. 唔好斷定他既能力SIN.   

YanKanMom 發表於 15-7-3 09:25
阿囝也是圖像及空間感較強的人, 故數學科有關形狀,體積及方向等會較易掌握, 但有關數字組合的便較弱.
...
我個仔同你個剛相反,佢對圖像及空間感較弱, 但對算術,文字題好强 ..佢可以成PART有關形狀題 錯晒 ..

回覆:小學數學

r

angelafung100 發表於 15-7-3 10:58
我個仔同你個剛相反,佢對圖像及空間感較弱, 但對算術,文字題好强 ..佢可以成PART有關形狀題 錯晒 ..
...
他文字題也ok, 主要是數感弱. 到現在對10的組合仍是很慢版的, 如問36可如何組合更有排諗.

rainrain613 發表於 15-6-19 18:31
如何改善小一數學?
如果小朋友肯比你教買D EXERCISE比做唔識你再教下佢. 唔肯比你教就出去讀下數研.

認同數感係天生。我仔數學就係靠操,所以成績只可以去到八十幾就停。文字題可以操到攞晒分,但一離開左佢既訓練模式就唔識計。

我有啲同學由細到大數學都好好,會自己揾數計,自發性去做練習。我請教過佢地,佢地一致係興趣,然後講左一輪,個結論都係中意就自然會好。

數學解題最重要係理解
之前仔仔補過公x 狂操數的
依家補富x教育 主打圖像記憶法
仔仔中意左數學 吾再怕文字題
睇家長中意咩形式學習啦

引用:數學解題最重要係理解 之前仔仔補過公x+狂

原帖由 Bettyy 於 15-07-12 發表
數學解題最重要係理解
之前仔仔補過公x 狂操數的
依家補富x教育 主打圖像記憶法
可否pm 資料,謝謝。

回覆:Bettyy 的帖子

係咪細個升小一公x數都有用,因我見公x數好似不停操練,不是理解,是嗎?

回覆:nobletree 的帖子

仔仔之前在公x數都是操數為主 操到成日扭計唔做

‹ 上一主題|下一主題