用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南真的是B1B?
樓主: MimiCactus
go

黃笏南真的是B1B?   [複製鏈接]

呢三間計必選一中!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

計名氣WFN係BAND1B , 其實計大學入學率WFN比好多所謂BAND 1A學校仲要高

回覆 Carolecarole 的帖子

去年DSE入讀本地大學課程有49.1%,全日制專上/訓練課程39.1%(from school report),應是b1b?

王家爸爸  有啲學校連太空學位課程都計入HKU  發表於 15-7-9 15:00
王家爸爸  最好問清楚點計  發表於 15-7-9 14:58

Snakesmall 發表於 15-7-9 13:19
回覆 Carolecarole 的帖子

去年DSE入讀本地大學課程有49.1%,全日制專上/訓練課程39.1%(from school report ...
其實睇成績唔可以只係睇一年,要用幾年平均數 2013/14 49.1, 12/13  54.8, 11/12 77.9....學校由11年搬咗去大圍所以成績可能有所下滑,下年四月搬返原址應該成績會上升返.....
不過要我批評WFN,我覺得佢唔夠英文,以英中計中文氣氛太濃厚,功課程度亦太過淺

mamimia  agree! 未入讀已能感受到!  發表於 15-7-11 10:37

tomchan223 發表於 15-7-9 14:49
It seems that those data from school reports are erroneous. http://www.twghwfns.edu.hk/home_menu/pri ...
其實以DSE新學制上面有七成大學入學率已經係好高,但近兩年成績下滑我覺得同搬校有一定關係,水平會因為學校搬遷有影響,學校專注於工程亦會分薄左教學上嘅專注性.....如果因為咁去質疑間學校成績上水平有啲唔公道.....

tomchan223 發表於 15-7-9 16:29
Statistically, the best way to interpret the result is to indentify any outliner and delete. An even ...
YWGS本身係BAND1學校中嘅頂級一群,加上YWGS一直因為之前工程費問題,工程一直都未上馬,所以學校唔會特別分薄資源去工程上面,同WFN工程一直進行中影響始終有別?另外YWGS係新學制後出彩除咗因為學校本身質素外,另外同考試政策有關,以前學制YWGS一向唔畀學生考十科,所以佢哋一直都唔會有所謂狀元出產,但新高中學制佢哋用返舊制最大考試科目數,所以先開始出狀元

引用:小兒乙一有幸派入此校。但自己一直以為此校

原帖由 MimiCactus 於 15-07-08 發表
小兒乙一有幸派入此校。但自己一直以為此校是1C,但有家長説是B1B,自己有點不相信。自行最喜歡是長天和SFX ...
黃笏南(男女校)現雖在沙田借校,但正式校址在牛律道,比長天+SFX 最少高一班。

我都有聽過好多人講黃笏南課程淺,但何以見得?佢都係屬於第一組別學校喎!

是 band 1B,是一間十分好的中學。

憫父 發表於 15-7-9 20:19
是 band 1B,是一間十分好的中學。

popoyiu 發表於 15-7-9 19:34
我都有聽過好多人講黃笏南課程淺,但何以見得?佢都係屬於第一組別學校喎! ...
課程淺唔直接反映學生成績同水平,不過我睇過佢哋啲功課的確係淺

以下是我去年有關WFN的帖文內容

提供一些資料供参考,小女今年中三,明顯功課量及小測次数比中一二時增多了,特别是增加了中英文寫作功課,而且也多見她準備中文科的講稿練習,有時一週内也有数科的小測。

而今年編班安排上也不同,過往每級五班,有两班是普通班,即中英数三科的成績較平均,然后三班分别是中、英、数特别班。舉例來說,中文特别班内50%中文成績較好,另外50%中文成績較弱,上中文堂時分成两組上課,以達到拔尖補底的效果。

但是今年編班改為两班精英班(A,E班),另外三班均需要英文加強(B,C,D班),而B班同時要数学加強,D班同時要中文加強,C班則是中英数都要加強。

WFN每次統測及考試後,都會提供很詳細的統計表給家長,列出每科最高,3/4, 平均,1/4及最低分数,亦會有前100名的平均分(全級160人),而且考卷及已改的答題卷也會給家長,所以家長可以清楚知道学生表現水平,亦可針對弱項加以努力。

以上的資料如有錯漏,請WFN的家長指正。

木子    發表於 15-7-10 16:41

回覆 Chau444 的帖子

回覆:Chau444 的帖子

好詳盡

Chau444 發表於 15-7-10 11:20
以下是我去年有關WFN的帖文內容

提供一些資料供参考,小女今年中三,明顯功課量及小測次数比中一二時增多 ...
A班同E班主科都有分小班上堂

yiu_mimi   分小班好呀, 一班35人我怕太多人了  發表於 15-8-28 10:32
木子    發表於 15-7-10 16:40

回覆:penpen 的帖子

Hi! penpen前輩,阿囡中三讀A班並沒有主科分組上課,是否其他級别,請指教。

penpen  當然唔係每科主科都分  發表於 15-7-10 16:55
penpen  中二  發表於 15-7-10 16:39

我阿女讀1E, 所有科目都是一個老師授課。
1A & 1E 科目都是一個老師授課。1B 1C 1D 主科是分兩組授課。
據我所知, 全級考在前列的多數是 1A & 1E.
‹ 上一主題|下一主題