用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

Bell,

咁又唔好講到唔可以病, 好辛苦唧, 老公要返工嘛, 放工返屋企梗係乜都唔想理, 體諒下...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-21 12:08 發表
超級魚,

我都唔知可以點做~~  老公又幫唔到甘多~~

根本自己本身病左都要湊佢~~~ 簡直我們係唔可以病先岩..

BELL~:cry: :cry:

fan fan,

我係學校做會計書記, 所以月頭月尾都好忙, 加上我重病(感冒), 又要間中去幫第二間學校埋數(因為個文職同事走佐), 放佐工就要趕返屋企幫朗朗拍啖, 又要同妹妹玩, 照顧佢地2個又要比時間姨姨去

[quote]原文章由 超級魚 於 07-8-22 10:38 發表
fan fan,

我係學校做會計書記, 所以月頭月尾都好忙, 加上我重病(感冒), 又要間中去幫第二間學校埋數(因為個文職同事走佐), 放佐工就要趕返屋企幫朗朗拍啖, 又要同妹妹玩, 照顧佢地2個又要比時間姨姨去煮飯和做家務, 根本沒有時間休息。

我就好d, 有婆婆幫手照顧佢地, 而爸爸放工亦會盡快返屋企, 爸爸比我更愛鍚bb們, (唔係晒命 ), 我琴日食佐藥8:30就訓佐啦..

會唔會考慮幫bb轉痘奶, 有d家長話好喎....

重病的超級魚

[ 本文章最後由 超級魚 於 07-8-22 10:48 編輯 ]

bell,

學fan fan話齋, 母親節去慶祝, 食佢餐勁囉....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-21 16:31 發表
超級魚,

我體諒佢...邊個體諒我呀~~

亞女今日開始又作唔舒服~~~

bell

Bell,

下, 咁利害, 咁你而家幾多磅? 我生完2個都肥佐, 但無咁勁囉

中碼超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-22 11:09 發表
超級魚 ,

母親節去慶祝, 食佢餐勁囉....

Bell,

我d假期好緊, 因為要跟學校放, 只有3日係流動性, 3日喎, 邊夠呀, 唔係返醫院就要做評估, 又要幫妹妹搵學校去面試...咪唯有爸爸請假囉, 爸爸d假都比晒對寶貝....

超級魚

bell,

好利害喎

我先生係倉做文職o既...

中碼超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-22 22:22 發表
超級魚,
而168磅.......我生完1個就咁勁囉

甘你老公做邊行呀~~~ 我老公做 成衣配料 clerk~~~

加大碼bell

fan fan,

我同你一樣, 都係5呎, 我輕d, 有12幾磅, 不過都係~~~肥~~~:tongue: , 我老公叫我唔好減, 因為.....佢同我一樣都係~~~~肥~~~

我仔仔同女女都係食心美力, 而家食恩加健, ok喎, 不過女女d大便就硬d, 仔仔都硬, 但醫生話因為cp的小朋友腸胃肌肉控制得唔好, 所以大便會硬d喎...我有朋友d BB都係食豆奶大, 你可以問問醫生先比佢試, 安全d....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-8-23 13:54 硐表
咪住先, 妳地有幾高先, 可能好高唔肥架喎....
我就得緊緊5尺, 依家肥到130磅, 塊面圓到成個pizza大厚批咁

[ 本文章最後由 超級魚 於 07-8-25 10:37 編輯 ]

BELL,

朗朗都開學啦, 琴日第一日, 佢個班主任放佐產假, 所以有個替假老師....佢放學之後好似好倦, 9:00就食訓覺藥, 一訓訓到今早7:30, 我放監啦.....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-27 20:02 硐表
超級魚 & FAN FAN,

亞女今日開學喇~~~ 都ok啦~~~ 我仲比埋佢今晚開始再住宿係中心~~~

bell~~

Bell,

咁就去減下肥囉....:tongue:

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-28 11:36 硐表
超級魚

你放監啦.....甘我果d叫乜呀~~~

我今日唔駛入組陪亞女上堂~~~ 可以一個人出去走走~~~

BELL~

Bell,

鐡柱可以磨成針嘛, 唔好咁灰.... 加油

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-28 14:33 硐表
超級魚

駛唔駛甘講野呀~~~ :tongue:  如果我可以減到一早減左啦~~~

亞女星期五返明愛覆內分泌科~~

bell~~

Bell,

我星期六會去牛池灣間肢體傷殘學校參觀, 希望係仔仔評估前可以前知多少少有關小學的問題, 下星期二就做評估啦, 我都驚評估佐出黎的結果, 會好失望....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-28 23:31 硐表
超級魚

我果支針都好難會磨得返幼喇~~ 算數啦~~

今晚又會無端端打雷~~~閃電~~

明日早上早D返去睇亞女 .... 仲要陪佢上堂~~:

BELL~

Fan Fan,

我經常都會遇到同樣的問題, 我試過仔仔感冒睇西醫, 幾次西醫話佢無肺炎, 之後發燒唔退, 醫院又話佢無肺炎, 過多2日, 亞仔燒到104度, 急症先收佢入院, 原來病情己經好嚴重, 如果一早醫院收佐入院, 仔仔就唔洗燒到104度咁辛苦.....所以好多時我同爸爸都為佐應該帶佢入急症呀定去睇西醫而煩惱.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-8-29 22:14 硐表
bell & 超級魚,

尋日同阿b返左qm兒科覆診, 入到房第一時間問醫生佢抽筋藥既份量係咪過重既問題啦, 佢就話: "d藥既份量應該冇問題, 不過如果你相信你個私家醫生, 減左d份量會感覺良好d, 咁你咪減囉...." 嘩...咁都得 ...

fan fan & Bell,

Bingo....

朗朗發揮超水準, 非常合作, 而且好乖無喊, PT、OT、同醫生都好鐘意佢, 話佢好好玩好合作....

朗朗的評估結果雖然身體係嚴重弱能, 但係智力都有2歲小朋友的智能, 所以佢可以入讀牛池灣馬嘉列學校, 醫生都話佢可以入讀雅麗珊, 但係我同爸爸相討過, 都驚雅麗珊對仔仔來說太深, 所以我地決定比佢入讀馬嘉列, 間學校係新校, 而且校長和社工都好好, 我上次參觀完都好鐘意.....

評估中心醫生話佢會幫我地約多一組醫生和ST幫朗朗做檢查, 然後會將報告交給新學校, 等新學校可以有多D方向幫仔仔...唔係個個小朋友佢地都會約成組醫生睇多次, 我好開心呢

萬歲
超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-9-4 20:10 硐表
超級魚,

郎郎今日評估成點呀?  

FAN FAN,

覆診結果如何? 身體好嗎? 保重呀...

:
超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-9-5 10:58 硐表
超級魚,

good news!!!!!    又要啜多郎郎一啖喇...

今天我放假自己去qe覆診呀....遲d再傾啦....

fan fan

Bell, Fan Fan,

今日好勞氣....
亞仔老師放產假, 請佐個代課老師, 亞仔無返學, 個代課老師連有重要通告都無打比我, 張通告係關於校車時間更改佐, 頭先我同佢講問佢點解前一日朗朗無返學, 佢又唔打比我通知我, 佢話小朋友返佐學時打唔到比我, 咁放學呢.....仲有, 佢係亞仔手冊度寫, 要我簽手冊, 之後加句多謝合作, 乜野意思先......仲係個電話度同我哎交, 跟住問我係咪有乜野唔滿意, 可以同主任講架.....死味.....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-9-7 14:51 硐表
fan-fan  

我有試過俾阿囡睇中醫調理下身體 , 不過就好似唔 work 囉~~~我一半半相信中醫架 , 睇中醫實在太貴喇~~
亞女下星期一要入QE住一晚~~ 做24小時PH 測試~~

BELL~ ...

fan fan,

阿b做腦電圖結果如何, 朗朗都做過, 不過就無抽筋情況出現....

good luck
超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-9-13 21:41 硐表
依家d老師質數真係好參差不齊....:tongue:   
不過我以前都係教書既...hehee

聽日要同阿b返醫院做腦電圖, check佢抽筋既情況, 好worry 呀!!

[ 本文章最後由 超級魚 於 07-9-14 17:26 編輯 ]

FAN FAN,

朗朗果時做腦電圖要食訓覺藥做, 因為佢郁得太勁, 個報告都係要SEND去比醫生睇完先話比我知, 我深深明白係會好擔心, 但係FAN FAN, 路好長, 你要學識放鬆去面對, 我記得第一次醫生話比我知仔仔係CP仔, 要入讀特殊學校時, 我乜野希望都無晒, 日日都係度喊, 問點解會係我, 但係上帝比我見到, 其實有更多家長比我更慘, 而且同我行同一條路的, 唔只得我, 仲有好多人....直至仔仔入佐特殊學校, 我的情緒先好D..所以你要加油, 無論仔仔點樣, 你都會有回報, 因為當你見到佢眼望住你時, 你就比其他正常小朋友的家長更感動、更懂得珍惜....你要保重身體, 因為仔仔愛你架....中秋啦, 食下月餅, 輕鬆下啦.....

支持你
超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-9-14 18:21 硐表
超級魚

結果未知, 問個姑娘都唔講, 只係話會send報告俾腦科同兒科咋, 我仲係好worry呀....

今朝同阿b去到, 姑娘同佢一帶頂帽, 佢做喊到顛左, 大半個鐘未停過, 訓著唔夠2分鐘又喊過......

佢不嬲一喊就成身好 ...

BELL,

我想問你睇邊個陳醫生呀, 睇下係咪朗朗睇果個...中心主任打佐比我啦, 之後個替假老師仲放佐假添, 其實我唔係想投訴佢, 只係想佢可以配合到家長的要求更多(係適當的要求)....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-9-14 19:30 硐表
fan fan,

唔好比甘大壓力自己 , 可能 無事呢........

唔係要食藥訓左先做咩~~ 當時我亞女係食左藥 .... 等佢訓左先做~~ 不過 result 話亞女都係無抽筋情況出現~~ 總算托賴啦~~

今日亞女返左聯合覆睇醫科 .....   ...

Fan Fan,

1. 早期訓練同特殊位可以一起排
2. 早期訓練係比0-6歲的小朋友, 特殊位係比2-6歲的小朋友
3. 早期訓練係單對單訓練的, 每次1小時, 睇下bb每星期做幾多次訓練而定...
4. 特殊位係學校黎架, 返全日, 好似小朋友返學咁, 如果住得遠, 要坐校車架
5. 朗朗1歲就入早期訓練, 2歲入特殊學校

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-9-17 13:44 硐表
超級魚 & Bell

係囉, 都唔知咩解究, 果日唔洗食訓覺藥就去CHECK腦電圖, 唉, 我心諗, 喊都喊到抽筋啦.....

今日晏D會帶阿b去私家打果隻肺炎鍊球針, 成$800一枝, 好融呀!!

有個問題想問下你地, 郎郎同囡囡幾多歲入 ...
‹ 上一主題|下一主題