用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

fan fan,

生日快樂呀, 食buffet食得開心d啦, 食多d野, 大隻d先有力揪bb嘛...

祝你心想事成, 囡囡越大越進步, 越大越可愛.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-25 16:14 硐表
我要堅強d, 堅強d.........

今晚我地一家三口會出街街食buffet.....heheee (又係阿b睇住我地食 ), 慶祝我生日....heheeeee

祝囡囡test, 一切順利!!

fan-fan

...

好緊張呀, 今日會收到信幼稚園收唔收亞女讀書....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-25 17:09 硐表
多謝, 多謝......

我個b係 "慈姑定"黎架, hahaaaa  

囡囡係講緊阿bell個寶貝女呀...  

fan fan & bell,

入到啦, 亞女入到上午班, 今個星期六去另一間到面試, 今次呢間係觀塘區的名校, 如果入到, 我會比佢讀呢間.....

唉, 工人姐姐同婆婆有arque, 好煩....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-27 10:09 硐表
超級魚

亞女入唔入到果間幼稚園呀?

fan fan

fan fan,

我個工人有時都令我好激氣, 佢又係好似你個工人咁, 以為自己好有經驗, 唔聽我講, 好似妹妹夜晚唔肯食飯, 要飲奶, 我話唔得, 佢唔理我, 照沖奶奶比佢, 咁妹妹咪唔鐘意我囉...有時我鬧妹妹, 佢就抱住佢, 激死我... 有次, 工人姐姐放假帶妹妹去街, 我講明晚上要帶妹妹返屋企同我食飯, 點知, 到5點幾, 我call佢, 佢話佢,唔帶妹妹返屋企食飯啦, 因為佢要同之前顧主食飯, 之前個顧主想見見妹妹, 我當時火到爆, 要佢即時搭的士帶妹妹返屋企, 點知佢見到我, 佢個面仲黑過我....你話有無攪錯....仲有好多激氣野, 我見佢照顧哥哥好細心, 我先唔炒佢......都係睇在哥哥份上.....

佢地嘈呢.....話說我媽媽唔見佐粒玉, 佢話係工人個櫃筒到見過, 但係工人就話無攞過, 我都信個工人, 佢雖然有時(係好多時)脾氣大d, 但係都誠實o既, 咁我琴晚返到屋企, 咪幫亞媽搵玉囉, 我頭已經痛到爆, 仲要夾係佢地2個女人中間, 好煩....不過都係搵唔到粒玉。

原文章由 fan-fan 於 07-10-30 15:30 硐表
argue 咩呀? 講唔講得黎聽下架?

至於我呢, 我個工人可能年紀大(42歲), 湊BB完全有自己一套, 仲"HUP"我未湊過bb, 覺得我咩都唔識 (雖然真係 )
我叫親佢做有關bb既野, 佢都唔係好like咁, 例如: 我買親d baby s ...

嘩, 睇醫生睇佐成$2XXX, 好溶喎...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-11-6 21:34 硐表
亞女星期六開始唔舒服~~ 到尋日為止睇左兩次醫生~~~ 醫生話佢鼻敏感+氣管炎 ..... 要打5日抗生素 .....佢睇左我差唔多$2xxx醫生費 ..... 自己老公又感冒 ..... 又要睇醫生~~~ 辛苦惡我喇~~

bell~ ...

bell fan fan,

亞女得佐啦, 官浸同循道衛理都收佐妹妹讀上午幼兒班....

超級魚

原文章由 超級魚 於 07-11-8 16:50 硐表
嘩, 睇醫生睇佐成$2XXX, 好溶喎...

超級魚

Bell & Fan Fan,

琴日我帶佢亞仔去中九龍到做評估, 好興奮呢, 佢地個言語治療師比佐樣玩具朗朗玩, 個玩具可以發聲的, 朗朗識得跟住個玩具d指示做, 例如: 去媽咪到....佢拍一下個玩具, 玩具就發聲, 跟住d治療師就推佢過去我到, 佢玩得好開心, 治療師將個玩具借比我地放係學校教佢表達。之後又比佐個玩具有2個制可以按, 一個係要、一個係唔要, 治療師問朗朗要唔要借玩具玩, 佢就按"要", 嘩, 我好開心, 朗朗真係聽得明, 做得到架....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-11-10 11:34 硐表
超級魚,

恭喜你亞女得左~~~

無辦法啦~~ 亞女由氣管炎--->肺炎 , 又唔想入院 , 因為問亞女想唔想入醫院 , 佢話唔好 (喊), 再問佢係屋企睇私家醫生好唔好 , 佢就 (呀大個咀無喊) .... 無辦法~~

唯有自己密d幫佢拍痰 ...

Bell Fan Fan,

仔仔明天入院做手術啦, 我開始好擔心呢....

超級魚

原文章由 超級魚 於 07-11-15 10:33 硐表

琴日我帶佢亞仔去中九龍到做評估, 好興奮呢, 佢地個言語治療師比佐樣玩具朗朗玩, 個玩具可以發聲的, 朗朗識得跟住個玩具d指示做, 例如: 去媽咪到....佢拍一下個玩具, 玩具就發聲, 跟住d治療師就推 ...

朗朗手術做佐6個鐘, 好順利, 而家係深切治療部休養。醫生比佐d嗎啡幫佢止痛....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-11-22 08:48 硐表
超級魚,

一切會順利的, 祝福妳們!!

fan-fan

朗朗手術好成功, 而係4個鐘食1安士奶, 但因為朗朗的胃吸收得唔好, 姑娘係個胃部抽到安幾奶加胃液, 所以出院無望啦, 好在, 朗朗晚晚都打訓覺針訓覺, 我地唔洗係醫院陪佢訓, 真係好彩。

之前醫生要我地一家係朗朗出院前打流感針, 我打完之係重病, 星期三至今日都無返工(醫生開佐3日病假比我, 因為我發燒)。

Bell, 邊個醫生叫你做手術, 係咪4d病房架....

做手術時, 要唔要好似朗朗咁做人造口餵食手術呢....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-11-28 18:45 發表

超級魚, fan fan  ,

最近亞女成日唔舒服~~~ 忙於照顧佢~~~ 唔得閒上黎~~~

尋日睇左亞女最近做果個24小時PH , 報告係中度 ..... 不過我有問過醫生會唔會亞女最近呢幾年無調教藥份量~~~ 先會甘高~~
最後 , 醫生都 ...

FAN FAN,

我心好煩, 朗朗應該無咁快可以出院, 佢傷口埋得好好, 但因為佢琴日有肚痾跡象, 痾水, 我今日未去醫院探佢, 所以未知情況, 但我就好累, 昨晚爸爸成2:00先係醫院返到屋企.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-12-3 21:29 發表
超級魚,

妳好返d未呀?  郎郎出院未?

保重呀!!

fan fan

Fan Fan & Bell,

我琴日去醫院見朗朗, 佢可以食無渣粥啦, 唔洗吊鹽水, 今個星期尾出院有望啦(如果佢今日無肚痾的話), 佢琴日只痾佐一次水, 希望今日好d啦....

Bell,
趙醫生係咪肥肥架, 佢有份睇我個仔架...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-4 23:43 發表
超級魚,

會唔會朗朗係醫院感染到病菌令到佢肚痾呀~~ 要多加洗手~~~

趙醫生(兒內科)叫我亞女做收窄食道手術+人造口餵食手術+封埋

肚臍(小腸氣)+封埋左邊脾(小腸氣), 係4d病房架....

e+希望調教過胃藥份量 , 可以 ...

Bell,

朗朗回家渡假, 不過訓得唔好, 我都要同返趙醫生講朗朗訓得差....

抽痰機貴唔貴, 如果囡囡做佐人做口餵食, 個人做口每年或每半年就要更換一次, 果set野都要成千蚊, 好溶....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-7 09:21 發表
超級魚 ,

希望朗朗快d出院...

趙醫生係肥肥架....

尋日買左部抽痰機幫亞女抽..... 唔難用... 都ok...

因為亞女幻易有痰 , 佢都算合作 , 始終出面拍痰 + 抽痰都好貴...

bell ...

Bell,

係呀, 唔同o既人造口有唔同的價錢, 要視乎囡囡適合邊種同做手術時醫生用邊種, 朗朗果種係醫院最常用, 又係最貴的一隻, 到時外科醫生會同你講, 囡囡係咪係聯合做手術? 可能同朗朗會係同一個女外科醫生做, 佢好好架...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-7 11:10 發表
超級魚 ,

朗朗可以回家渡假, 不過訓得唔好, 你都要同返趙醫生講 , 會唔會傷口問題~~

抽痰機$2600 , 有9折 .... $2300 .... , 如果囡囡做佐人做口餵食, 個人做口每年或每半年就要更換一次, 果set野都要成千蚊, 好 ...

Bell,

個外科醫生係高高加短頭髮架, 我林係同一個啦..

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-8 16:16 發表
超級魚,

我唸暫時未必比亞女做果個手術 + 人造胃口 .... 會再觀察下先~~~ 其實做左都唔會話亞女無肺炎等等~~~

我會再比d時間觀察下亞女既情況係唔係甘差???

亞女e+3歲半有33磅 ...   佢每次扭人抱都幾係野~~

...

我終於忙完啦.......之前忙住哥哥做評估、參觀學校, 評估都做佐2次, 之後幫亞女搵學校, 跟住哥哥做手術, 而家, 好彩係聖誕之前都忙完, 今個星期同屋企人做節, 上星期日帶佐妹妹去工展會, 好多人, 買佐好多海味.....

你地最近如何?

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-9 11:23 發表
超級魚,

我唸都係同一個醫生~~~^^

bell~

Fan Fan,

因開腦? 咁手術做幾多個鐘? 唔好驚......我會為你和bb祈禱...

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-12-16 00:31 發表
BELL & 超級魚

上星期同阿B覆腦科, 醫生話阿b左腦d水去唔到, 下星期二再要開腦做手術

星期一就要同阿b入院,我不斷叫自己堅強d,呢次手術係會對阿b有好大幫助,不過我個心真係好驚.... 佢之前已開過兩次腦架喇....

...

FAN FAN,

咁醫生話幾時幫佢再CHECK, 你要搵時間休息打呢場仗, 我好明白BB係手術室做手術時的心情, 因為朗朗剛剛先做完手術, 而且做佐6個鐘, 你要保重呀....BB有D乜野進展, 記得通知我和呀BELL, 我會繼續為BB祈禱.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-12-21 00:01 發表
超級魚& bell,
手術做左五個鐘, 進行順利, 不過阿b依家仲係icu, 因為佢清醒返後, 就一直扯氣, d透氣聲大到好得人驚, 今日仲俾返豬鼻幫佢吸氣, 我好心痛
醫生話可能要安排阿b再入手術室, 插條硬鏡入去, check下 ...

Fan Fan,

咁你有無攞假留係醫院?

朗朗都唔係好好, 星期五開始, 佢發燒, 食完退燒藥又再燒, 連續燒佐3日, 如果佢今日都唔退燒, 我會帶佢返聯合, 唉, 啱啱係醫院做完手術住佐3個禮拜, 我真係唔想佢再返去又要抽血、又要插豆豆, 佢之前做手術時插豆豆d傷口剛剛先好返........我直情傷心到喊....:cry: :cry:

大家加油...
Anyway, 我祝福你聖誕節平安.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-12-23 00:45 發表
超級魚 & bell,

多謝妳地鼓勵!!

醫生下星期一會幫阿b入手術室全身痲醉check, 要搵個原因點解佢條氣咁扯,  今日見佢d透氣聲細返好多, 但係都仲要用豬鼻, 佢好忟憎, 一忟條氣又扯返.....:cry: 醫生不停餵訓覺藥佢食, ...

Bell, 搬屋搬成點呀, 我都有搬, 不過搬房, 我張開主人房比佐囡囡、工人姐姐、婆婆和朗朗, 我地兩公婆就要間細房, 最近忙住買傢俬。

朗朗自從做了人造口手術, 效果很好, 短短1個月重了2磅, 而家patpat有d肉, 好好睇....

fan fan, bb近來點, 條氣好d未....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 08-1-4 09:55 發表
超級魚 & fan fan ,

最近我忙於搬新屋問題~~ 因為我們將會搬 , 不過都係搬返官塘 ,

間屋剛剛裝修好~~ e+等置野~~ 希望過年前搬到啦~~

亞女最近身體 so far so good , 呢幾日天氣凍左 , 我都中左傷風 , 個鼻好塞.. ...
‹ 上一主題|下一主題