用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

Re: 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣?

超級魚 & Bell
你知道嗎? 從四月起一直有留意你們的messages, 你們這份照顧子女的愛心及堅持, 令我很佩服, 而且亦是我的精神支柱!!

我的BB現在個多月大, 是一名早產BB仔, 醫生已証實BB腦組織於出生前已嚴重破壞(多數因為由我高血壓引起), 加上曾經腦出血令腦部積水, 於上週已做了手術, 醫生說BB將來會好大機會講唔到, 睇唔見, 聽唔到, 手腳都會不能移動, 他現在依然在醫院....

我個心依然好痛....好怪責自己        

超級魚 & Bell
你知道嗎? 從四月起一直有留意你們的messages, 你們這份照顧子女的愛心及堅持, 令我很佩服, 而且亦是我的精神支柱!!

我的BB現在個多月大, 是一名早產BB仔, 醫生已証實BB腦組織於出生前已嚴重破壞(多數因為由我高血壓引起), 加上曾經腦出血令腦部積水, 於上週已做了手術, 醫生說BB將來會好大機會講唔到, 睇唔見, 聽唔到, 手腳都會不能移動, 他現在依然在醫院....

我個心依然好痛....好怪責自己        

超級魚 & Bell
好多謝妳們的勉勵..... 好幸運可以係呢度認識到妳地, 俾到我一份舒懷既感覺, 妳們是我的榜樣, 我會努力學習, 勇敢面對.....

bb依家係瑪麗醫院, 上星期做了腦積水引流手術, 但失敗...要即日再重新做多一次, 一個個多月大既早產bb要一天內接受兩次開腦大手術... , 不過我覺得佢真係好勇敢!!

現在bb仍在觀察階段, 希望積水情況有改善, 否則醫生話有可能要做多一次   :cry:

我依家只希望bb平安, 將來佢會係點, 我都唔敢諗住... :cry:

呢個幾月心情一直處於幽暗, 自己前後都入過兩次醫院(因心律不正及血壓問題), 明天仲要返去心理科覆診  :cry:

sorry我好似好長氣咁, 因為我覺得妳們會設身處地咁明白我既心情...

希望我能夠加入妳們, 有空上來談談, 更加希望可以向妳們請教!!   :

超級魚

其實我一直對瑪麗醫院都好有信心 (especiallyNICU), 不過自從BB一日內要做兩次手術時(更話有可能再做多次), 我開始有d動搖.....
好似搵我阿仔黎玩咁.....
唔知係咪我諗多左

bb尋日可以甩左條貓so, 不過今天再用番.... 見佢透氣好似扯蝦咁....唉.........

今天見完瑪麗個心理學家, 佢仲搞鬼...
佢同我咁講: "拿...好坦白同你講, 其實我都幫唔到你d咩, 你其實同自己d朋友傾訴下, 可能仲好d..., 咁你有冇打算下次再黎呢?"  你話係咪俾佢吹脹... :tongue:

Bell

突然記起以前個校長一句話, "You are not different, You are unique"  我覺得好貼切, 我地d仔女係獨一無二既....在我地心目中係無價寶!!

祝妳媽媽手術成功, 一切順利 !!

一個懦弱的師奶 - fan

我仔仔已經出左院喇  

現在正式成為湊仔婆....
佢d覆診期真係好密, 6/25, 26, 27, 28 日日都有節目...(照CT, 驗眼, 兒科, 腦外科)

係出院前, 醫生問左我兩公婆, 假設touch wood BB將來惡化, 是否同意由得佢順其自然, 不再急救....     

所以出院果日我d情緒好似好起伏... :cry:

Thanks a lot  超級魚 & Bell,

BB依家係自己身邊, 感覺很充實和滿足... :

佢開始識得扭抱, 夜晚眼光光周圍望 (不過唔知佢睇唔睇得見呢??!!)

係呢, 你地BB細個時, 有咩要特別留意架?  請指教..

Hi, 超級魚 & Bell

多謝你們的分享, 我和bb - "小同', 可以係呢度認識到你地可以說是很幸運, 我們並不孤單.....

bb依家食奶都OK, 一日8 餐, 每餐2oz, 佢好似唔係好夠飽咁, 不過要等下星期覆診先可以加奶, 不過佢呢幾日好似成日發脾氣....

今日見到佢頭蓋頂"笠"左一小幅, 淋淋地, 有d擔心, 唔知係好定係唔好....
諗緊會唔會係d腦水落去導管暢通左, 腦脹少左, 所以會係咁...

我老公話睇定d, 等下星期二見醫生先問喎......

超級魚 & Bell

妳地好嘛? 郎郎同敏淇近排好嘛?

上次咪話我bb個頭仔笠左d既, 後尾見佢嚴重左好多, 成個頭頂笠晒, 即晚抱佢去左A&E, 留院3日, 依家冇咩野大礙喇...

超級魚

其實醫生都冇實質話個原因出黎, 因為阿仔入院果晚係SAT, 跟住SUN個腦科醫生冇返, 要等到MON佢黎到時阿仔個頭已經脹返, 佢禁兩禁就話冇野, 可以走得.....
仲話如果下次係咁, 記住要影低幅相俾佢地睇wor...

不過經佢地講話係冇問題, 我都安心d囉...

Bell

其實我只係暫時做full-time湊仔婆, 同公司請住no pay leave 咋!!  最理想當然係唔駛做啦, 不過銀根短缺嘛...., 所以依家都好煩惱 ....

依家湊阿b暫時都OK啦, 就係累d囉, 因為佢鍾意日間訓覺, 夜晚就蝦人抱佢....

同埋佢訓覺時, 發出 kei kei ku ku 咁好大聲, 同埋訓得唔"淋", 好易醒, 妳囡囡有冇咁情形架?

仲有想問下你, 你囡囡bb時打果d針, 係咪全部都係健康院打呀, 有冇去私家打呀, 果d咩5合1, 6合1咁呀?

超級魚,

請問去私家打5合1幾多錢呢?  同埋你當時有冇打果d水痘針呀?  要幾大個先可以打架?

fan-fan

bell,

我都同意留返d錢用係其他地方上, 不過我只係驚住佢會發燒辛苦囉...

係呢, 你囡囡驗大便既result點呀?

fan-fan

bell

我唔係好識安慰人, 何況我覺得妳已經比我堅強千百倍, 不過我都希望妳能夠繼續撐下去, 囡囡黎到你身邊真係好似上天安排咁, 惟有見招拆招囉...

其實我bb係醫院時醫生話佢應該食唔到野, 果時我真係好傷心, 好似好虧欠佢咁, 但後來bb好叻仔, 居然有一日係物理治療師面前成支奶食晒咁滯, 不過出院前醫生同我講雖然依家食奶ok, 但唔代表以後都得, 而且隨時食食下"俗"親回唔到氣, 仲要我地決定埋touch wood真係咁, 好唔好再急救佢...
所以依家每次餵奶我都好大壓力  

bell, 你已經係一個好好既媽咪, 無論妳身邊既人是否諒解你, 你都要一直支持住呀, 囡囡好需要你架!!

BELL

唔好咁擔心住先啦, 可能唔駛做手術呢...

你都要保重自己呀!!

fan fan

超級魚

God bless you and 朗朗!!

加油!!

fan fan

超級魚

Thanks God!!  郎郎手術成功及搵到佢早前出血的原因, 醫生就可以幫郎郎治療, 太好了

咁佢出左院未呀?

fan fan

超級魚

請代auntie fan-fan 啜多郎郎一啖 咁叻仔, 咁勇敢!!  郎郎要繼續乖乖呀.....

係呀, 我bb上星期覆診時, 醫院個物理治療師話最快都要bb7個月大(因為佢早產3個月)先可以正式做評估, 再睇結果先決定安排佢做治療, 但係之後睇佢果個係當時係NICU既教授, 佢話治療要儘早做, 仲即時幫BB寫左referral letter 去大口環安排做物理治療, 當時我都係覺得好感恩!!  

fan-fan

Bell & 超級魚

大口環覆左9月4日開始物理治療喇, 真係好希望bb快d可以做運動.....

Bell, 囡囡有冇食d Vitamins, 增加抵抗力?  好鄧你辛苦....

我bb呢幾日鼻塞塞, 好似d鼻涕塞住流唔出, 訓覺見佢mark大個口仔, 好辛苦咁, 去左睇醫生, 但醫生話佢唔似傷風, 只係俾左d化痰藥水, 但都係唔work, 都唔知點好

近排天氣好熱, 你地兩位媽咪都要小心身體呀!!

超級魚

咁郎郎手術後, 係咪依然可以用口進食架?

如果我唔係銀根短缺, 我神早都唔做....:cry:
由阿b係醫院至到依家覆診, 次次d醫生都問邊個負責take care 阿b, 我話我請左工人照顧, 我要返工, 佢地即刻異口同聲話no good...
唉...鬼唔知咩...d錢攪得掂至得架嘛...
況且阿b將來d開支可能好大架嘛, 依家搵得幾多得幾多囉....
‹ 上一主題|下一主題