用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

超級魚,

一切會順利的, 祝福妳們!!

fan-fan

原文章由 超級魚 於 07-11-21 09:53 硐表
Bell Fan Fan,

仔仔明天入院做手術啦, 我開始好擔心呢....

超級魚

超級魚,

咁就好喇,  不過妳照顧朗朗之餘, 都要保重自己呀, 知冇!?

fan-fan

原文章由 超級魚 於 07-11-25 16:58 硐表

朗朗手術做佐6個鐘, 好順利, 而家係深切治療部休養。醫生比佐d嗎啡幫佢止痛....

超級魚

超級魚,

妳好返d未呀?  郎郎出院未?

保重呀!!

fan fan

原文章由 超級魚 於 07-11-30 17:27 發表

朗朗手術好成功, 而係4個鐘食1安士奶, 但因為朗朗的胃吸收得唔好, 姑娘係個胃部抽到安幾奶加胃液, 所以出院無望啦, 好在, 朗朗晚晚都打訓覺針訓覺, 我地唔洗係醫院陪佢訓, 真係好彩。

之前醫生 ...

超級魚,
會唔會係d腸胃仲未有咁快適應到, 所以肚痾?

儘可能俾自己多d休息,郎郎出院後好需要你地...

郎郎爸爸&媽媽 保重!!

原文章由 超級魚 於 07-12-4 11:43 發表
FAN FAN,

我心好煩, 朗朗應該無咁快可以出院, 佢傷口埋得好好, 但因為佢琴日有肚痾跡象, 痾水, 我今日未去醫院探佢, 所以未知情況, 但我就好累, 昨晚爸爸成2:00先係醫院返到屋企.....

超級魚

...

BELL & 超級魚

上星期同阿B覆腦科, 醫生話阿b左腦d水去唔到, 下星期二再要開腦做手術

星期一就要同阿b入院,我不斷叫自己堅強d,呢次手術係會對阿b有好大幫助,不過我個心真係好驚.... 佢之前已開過兩次腦架喇....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-14 17:14 發表
超級魚 & fan fan ,

無呀~~ 最近忙緊裝修 , 因為我們一家3口要搬屋~~ 希望過農曆年前搬到~~

亞女今個星期一返左中心...點知今早姑娘打電話比我 , 話亞女發燒 , 要接佢返屋企~~ 佢最近都有咬咀情況~~~ 下唇腫哂~~  ...

回覆 #1 超級魚 的文章

超級魚& bell,
手術做左五個鐘, 進行順利, 不過阿b依家仲係icu, 因為佢清醒返後, 就一直扯氣, d透氣聲大到好得人驚, 今日仲俾返豬鼻幫佢吸氣, 我好心痛
醫生話可能要安排阿b再入手術室, 插條硬鏡入去, check下咩原因....
我好唔想佢做, 因為我怕阿b頂唔順....
依家日日係icu陪住阿b, 咩都做唔到, 我真係好心煩呀!!

超級魚 & bell,

多謝妳地鼓勵!!

醫生下星期一會幫阿b入手術室全身痲醉check, 要搵個原因點解佢條氣咁扯,  今日見佢d透氣聲細返好多, 但係都仲要用豬鼻, 佢好忟憎, 一忟條氣又扯返.....:cry: 醫生不停餵訓覺藥佢食, 令到佢好似迷迷懵懵咁

其實剛剛先做完腦手術, 真係唔想又插喉整第二樣,  好無奈!:cry:

超級魚&bell

我返來喇, 阿b尋日終於可以出院喇....

不過佢依家條氣都係痲痲地....醫生果次照完鏡話佢喉頭下面比較窄, 要小心d餵食, 好易choke親, 依家refer去睇言語治療...

我由13/12開始冇返工到依家喇, 真係好彩有一個好老闆咁體諒我!!

腦科下星期再去覆診....

仲有你地囝囝囡囡身體好嗎?  天氣好泠, 大家保重!!

超級魚

阿b條氣比之前好左d喇,不過都仲係好大聲, 尋日腦科覆診都ok, 醫生話好滿意 :
不過唔知點解, 阿b自從做完手術後, 有時無端端就放聲大喊, 喊親都成個鐘.... 喊到有時塊面都轉色, 有時喊到嘔....

下週天氣又轉泠了, 大家小心身體!!

fan fan

原文章由 超級魚 於 08-1-8 11:11 發表
Bell & Fan Fan,

Bell, 搬屋搬成點呀, 我都有搬, 不過搬房, 我張開主人房比佐囡囡、工人姐姐、婆婆和朗朗, 我地兩公婆就要間細房, 最近忙住買傢俬。

朗朗自從做了人造口手術, 效果很好, 短短1個月重了2磅, 而家pat ...

ndw

係由阿b出生之後的日子裡面, 身邊好多人都俾左好多支持我, 加上我係呢度認識到超級魚, 阿bell, 依家仲有妳, 我知道我不再孤單, 因為我有同路人和我一起.....

多謝你的支持和分享!!

fan fan

ote]原文章由 ndw 於 08-1-9 17:40 發表
Pardon me, I type English faster than Chinese.  I am also a Mom of a CP child.  I have 2 girls now, the younger one, just 2 years old who has cp.  I am expecting the 3rd one to come in June.  I am als ... [/quote]

hehee  遲左D添...

祝彤彤快高長大, 身體健康, 聰明伶俐!!

啜啖先!!

fan fan

原文章由 超級魚 於 08-1-18 16:10 發表
講樣開心野比大家聽下...

今日係朗大少既妹妹(彤彤)牛一大日子, 佢今年3歲啦.....

超級魚

PAKYINGMA

我越來越覺得"勇敢堅強"好多時都係由時間同環境製造出黎, 希望大家都可以開開心心度過每一天

fan-fan

原文章由 PAKYINGMA 於 08-1-24 14:03 發表
各位媽媽, 你地好勇敢好堅強, 我女兒是唐氏BB, 而家只有3個月大, 生左出黎先知佢係唐氏BB, 我坐月既時候每日都喊, 因為我接受唔到o 但直到而家, 我好開心咁過每一日, 因為我見到我個女每日既進步, 我知上天賜呢個女 ...

各位媽咪,

年尾公司比較忙, 好少時間no line,  大家好嘛? 有冇趕緊辦年貨呀?   

阿b依輪晚晚好似做看更咁, 成日要人抱, 日頭就係咁訓.....
攪到我同工人呢排都好似魂不附體咁.....

不過阿b開始古古惑惑, 上次去做物理治療時扮訓覺, 跟住俾姑娘睇穿左....

天氣好泠呀, 大家保重身體!!

fan fan

ndw

其實依家大部份時間已經係抱住佢訓,  抱佢可以好熟睡, 但係一放佢上床就即刻醒....  :tongue:

fan-fan

原文章由 ndw 於 08-1-30 14:41 發表
Fan-Fan,
有时让小baby哭久了也不好。我看情形。 有时会抱着baby直到她睡着。如果白天睡不够加上玩多了,晚上很快睡着。
~ d.w.

超級魚,

腦外科醫生一直都話抱多d阿b, 對佢排水有幫助, 所以我阿b已經係習慣左俾人抱...  依家學緊坐, 佢條頸仔仲未好夠力, 佢又唔鍾意俾人反轉, 一反轉就喊....  

我諗住買張highchair 俾阿b,  你地有咩意見??

fan fan

原文章由 超級魚 於 08-1-30 12:34 發表
fan fan,

過年啦, 真的好忙, 忙住要換錢封利是, 忙住要買過年用品....

bb唔攪鬼, 幫我打佢pat pat一下, 朗朗細個時, 唔係, 直至到現在, 都係成日要人抱, 物理治療師話我地抱得佢太多, 佢應該學坐, 我地都有比佢坐, ...

新年好!!

:恭: :喜: :發: :財:

大家新年好!!  天天身體健康, 日日喜樂平安!!

新年假好似一陣風咁就過左喇, 今日正式開工

今年天氣好泠, 只係初一&初二帶阿b去奶奶同阿媽屋企, 跟住初三我就發現阿b同自己開始咳, 即刻就去左同醫生拜年... hehee  :tongue:

ndw, 多謝你pm我既資料,  我同物理治療師傾過, 佢話阿b條頸同條腰仲未夠力, 最好只係用booster類型, 以及要support條頸, 不過我見到市面上的choice 唔多, 我依家見到combi 有一款好似餐椅咁, 仲諗緊!!

超級魚,  妳仲放緊假喎, 係咪仲忙過返工呢? hehee

bell, 囡囡好返d咪?

fan fan

我由年廿六開始病到依家, d咳越黎越犀利, 睇左好多次醫生都唔掂呀....

超級魚.....保重呀!!   朗朗今日退燒未呀?

ndw, 有d事情想請教妳,  妳女女之前有冇試過以下情況, 而醫生介定為抽筋?
bb隻眼突然間望向一邊, 好似見到d好驚既野咁, 有時更會隻手仔好驚咁打拍, 跟住就喊得好犀利......
我阿b自從做完第二次腦手術就有d咁既現象, 初時我地都估佢受驚, 但係尋日物理治療師話有可能會係抽筋...

我依家好擔心呀......

fan fan

ndw

多謝妳回覆, 其實我bb因為早產加上腦出血&積水, 係醫院已經開始食抽筋藥, 不過醫生係上年11月開始慢慢幫佢停藥, 依家又見佢返發.... 好無奈!!!

我想問下妳係咪搵私人腦神經科醫生同女女跟進?  可唔可以俾d資料我呢?  如果唔方便公開, 請妳pm我....

原先我bb睇開瑪麗兒科, 由於佢將阿b個case referred左落大口環根德, 但係還在排期中, 未有見醫生通知, 依家係真空期, 兩邊都冇appointment.

我前天帶左阿b去睇左一個兒腦科醫生, 佢開返d抽筋藥佢食, 但係我想睇多一個醫生, ask for 2nd opinion.

麻煩晒妳!!

fan-fan

原文章由 ndw 於 08-2-28 14:30 發表
fan-fan
我女女被介定为抽筋的情况。
bb隻眼突然間望向一邊, 好似見到d好驚既野咁。-- Positive, but just one of the bingo. 中一招,

有時更會隻手仔好驚咁打拍, 跟住就喊得好犀利...... -- 这个,我女女不完全一样。 ...

多謝妳既PM
我都明白抽筋藥會有副作用, 但係亦都係無可奈何.... 總好過大抽筋發作....
阿b已經開始食返抽筋藥一個星期, 發作次數減少左, 不過仍然有...希望佢會慢慢進步....

FAN-FAN

原文章由 ndw 於 08-3-2 07:52 發表
特别在抽筋药的事情上。抽筋药的品种繁多,也不断在‘新陈代谢‘。我们希望的是越做越好吧。我父母在中国广州住过长时间的朋友,包括一位退休了十几年的家庭医生,对抽筋药有不好的评价。但是keep in mind的是她们所经验的 ...
‹ 上一主題|下一主題