用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

Re: 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣?

BELL,

加油, 呀女有無發燒? 佢而家食緊邊隻訓覺藥, 我個仔都有食...

超級魚

超級魚,

yesterday i bring my girl to do the MRI. I m so worry now......

超級魚,

我亞女無發燒呀~~~之前兩日就無痰+咳~~唔知點解E+就有咳+痰聲....呢兩個女亞女差唔多日日都唔舒服~~令人頭痛+擔心....

我亞女食CHLORAL HYDRATE SYRUP , 佢每晚10點我就會比佢食...有時早有時會夜D...睇佢果日下午有無訓晏覺啦~~
佢食2.5ML

醫生話呢種係最少副作用~~

BELL^^

WONG_BB,

先別擔心, 因為擔心也沒有用, 是嗎? 這是我的經驗。我仔仔沒有做MRI, 只係做了腦掃描....BB幾大?係邊間醫院做MRI, 幾時有報告....而家BB有無係早期訓練做TRAINING?

加油

超級魚

BELL,

我仔仔都係食CROL, 佢食緊2.4ML, 最近醫院轉佐藥方, 之前係綠色架, 而家透明, 朗朗食親都會發脾氣, 我估好難食...耳鼻喉科醫生話唔適宜食太多, 因為怕佢會有睡眠窒息....

超級魚

Hi 超級魚

我囡囡都是坐校車,或許你可能認識她. 我囡囡是珈珈. 大約2年前應該是和朗朗同一組. 當時是姜老師任教.

比起2年前朗朗進步了許多.  現在每次在校車看到我都會看著我和我打招呼.  

我見朗朗現在進食好了很多.  但珈珈到現在都是不願進食. 真令人頭痛.

Mandy(珈珈媽咪),

朗朗超鐘意姜老師, 真係好唔捨得佢離職。朗朗雖然願意進食(超揀飲擇食), 但因為身體弱, 吸收得差, 每次去醫院覆診(3個月一次), 都係得10幾磅(4歲大的小朋友應該有10幾kg, 但朗朗只有10幾磅), 瘦到連醫生都話唔可以再瘦, 怕佢會肌肉委縮, 所以要見營養師....

珈珈除佐進食, 其他方面有無進步?

超級魚

超級魚,

she is now 21 months, premature. She has her brain scanning when she was in ICU but found no problem. She is now training at KLN hospital and just done the MRI at QE. They told me if have problem will call us. if not, wont can us. i m worry.  

超級魚 寫道:
801,

咁打完針後, 手會唔會腫架?

超級魚

我個女左手及雙腳都有打針, 打左好多針, 多都我都唔記得, 因為e生話打得越細微就越好喎! 腫就無腫, 不過可以見到d針孔law......

801,

係咪每次打一支針係手度? 你囡囡雙腳都有打針, 係咪同一日入院打晒, 如果係, 咪好痛囉....我個仔定瓜瓜叫...

超級魚

Wong_BB,

囡囡係咪已經界定cp? 我仔仔當初做腦掃描時, 我問醫生仔仔腦部係咪受損得好嚴重, 醫生話其實不能從腦掃描報告上看到仔仔cp o既程度有幾多。但係係早期訓練做評估時, ot同pt都話佢屬於嚴重cp, 所以要有更多的訓練。

我都知, 就算我現在點樣安慰你, 都會好擔心, 因為我都經歷過嘛。但講真, 擔心都無用, 頂住呀, 期望MRI報告無事啦..

超級魚

超級魚 寫道:
801,

係咪每次打一支針係手度? 你囡囡雙腳都有打針, 係咪同一日入院打晒, 如果係, 咪好痛囉....我個仔定瓜瓜叫...

超級魚

佢地好似係打d藥入muscle 度, 所以只係一隻手都可能要打十幾針, 但我真係唔係好記得, sorry!!
係同一日打哂, 仲要一次過打哂要打既地方, 所以打之前可以問下e生同物理治療c先, 問多d, 知多d麻.....

超級魚,

doctor told me her left feet is tip toe and is suspect ti be cp la... she is now walking one side in tip toeing gaitbut another is flat.... 物理治療c told us need to do the message .....just wait the result..but other development is almost normal.

Wong_BB,

其實越早診斷, 越早做治療, 對bb幫助越大, 仔仔主診醫生當時都是這樣安慰我的, 其實佢只係一邊行路出問題, 佢起碼都懂得行走, 和沒有其他大問題, 慢慢訓練多了, 自然會好好多, 不用太擔心.... 加油

超級魚

超級魚,

thanks....
i have to bring her to do the 治療 everyweek and need to do the message for her everyday....but if it could help her improve the walking gait, i think it is worth to to do...
how about you
/ are u working mama?

Wong_BB,

係呀, 我返緊工, 朗朗出生時頭3年我就自已照顧佢, 後來妹妹出世, 就請佐個工人姐姐照顧朗朗和妹妹, 所以都好忙, 平日放工後, 就要返屋企餵哥哥食粥粥, 又要同妹妹玩...都好累, 但見到佢地望住我笑, 又鐘意我, 就乜野苦都無晒啦....我地條路好似比人行得辛苦, 但reward相對比人地多呢, 我記得朗朗由唔能夠控制頭部肌肉, 到佢現在可以點頭頭, 真係好恩典, 好開心....

你呢? 工作還是在家, 其實在家咪一樣係工作的一種, 是嗎?

超級魚

超級魚,

唉~~ 我亞女又發燒呀~~1/5先睇完醫生---過濾性病毒感染~~6/5又去睇醫生--偏桃腺發炎+喉嚨發炎....呢兩個幾月我亞女斷斷續續都未好過甘~~~

我今日打電話返中心姑娘話敏淇仲未好番呀~~ 點解最近身體甘差~~ 我都想知道呀~~~

bell~~

Bell,

亞女係學校定係屋企? 燒到幾多度? 發燒要飲多d水......我仔仔昨晚嘔了2次, 所以今日都無返學....呢排天氣開始熱, 都要小心點, 尤其佢地氣管比其他小朋友弱.....

超級魚

超級魚,

我亞女係屋企呀~~足足兩個幾月都無返學呀~~ 佢燒到38.5度呀~~

不過尋晚都開始無燒~~ 但是有咳...咳起有d痰聲囉~~~佢唔舒服又勁扭計~~全身又撐得犀利~~攪到我好累~~

bell~~
‹ 上一主題|下一主題