用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

fan fan,

你公司甘好既~~~no pay leave 都好~~ 有d令願叫你不如全職湊bb啦~~~

你依家湊阿b暫時都OK啦, 肯定就係累d囉, 因為唔知點解佢地都係甘鍾意日間訓覺, 夜晚就蝦人(喊)抱佢.... 不過醫生就會話佢地會比較難調節訓覺時間~~~

佢訓覺時, 發出 kei kei ku ku 咁好大聲, 但 我囡囡就無訓左之後發出 kei kei ku ku ,我亞女同埋都係訓得唔"淋"好易醒...e+靠食藥訓~~~不過有時都係訓得唔來~~~

我囡囡bb時打果d針, 全部都係健康院打呀, 冇去私家打呀, 果d咩5合1, 6合1咁, 因為我覺得一來貴, 二來無乜分別~~ 只係係私家打就唔會發燒~~ 甘我以前細時, 我亞媽都係帶我去健康院打唔覺有問題~~ 令願將d$$去其他用途仲好~~ eg~~買架好少少bb車比佢坐~~ 大家都唔會甘辛苦~~

你有乜想問可以問~~ 我會盡量回應你的~~

bell~~

fan fan,

朗朗2歲前d針我係健康院打o既, 會發燒和針口會有少少腫, 但係細女我就帶佢去私家醫生到打, 健康院d針係3合1, 而且因為平, 所以雜質比較多, bb容易發燒, 但係私家醫生d針比較貴, 雜質較少, 而且功用多d, 所以有5合1和6合1, bb無咁容易發燒, 但係1歲針就要去返健康院打, 因為私家醫生同健康院o既疫苗係一樣, 歲半針就可以去返私家到打...

超級魚

Bell,

bb成日肚

Bell,

b b成日肚

超級魚 ,

我都唔知點解亞女成日都痾水屎~~ 早兩日發燒39.2度去睇左私家醫生, 醫生叫佢留埋大便化驗~~~ 今日下午應該會有結果~~

bell~~

超級魚,

請問去私家打5合1幾多錢呢?  同埋你當時有冇打果d水痘針呀?  要幾大個先可以打架?

fan-fan

fan fan,

5合1針大概4$$, 每間醫務所價錢都唔一樣, 你可以先問下價, 水痘針要打完1歲針之後1個月先可以打, 大概5$$...我2個小朋友都有打水痘針, 因為打完針雖然都有機會出水痘, 但係出的機會會冇唔利害..水痘針一定要係私家打, 打完未必會發燒, 我2個都無發燒....健康院無得打架...

超級魚

bell,

希望佢無事啦...真登你辛苦

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-7-11 10:00 發表
超級魚 ,

我都唔知點解亞女成日都痾水屎~~ 早兩日發燒39.2度去睇左私家醫生, 醫生叫佢留埋大便化驗~~~ 今日下午應該會有結果~~

bell~~

bell,

我都同意留返d錢用係其他地方上, 不過我只係驚住佢會發燒辛苦囉...

係呢, 你囡囡驗大便既result點呀?

fan-fan

超級魚 & fan fan ,

尋日下午私家醫生打電話比我, 話我亞女的大便種唔到任何細菌,
致於d大便點解甘耐仲係糊, 原因係亞女由3月到而家都經常性身體不適, 令到佢d腸仲未適應喎~~~

呢幾日天氣真係炎熱呀~~

bell~~

超級魚 & fan fan ,

我亞女今日早上要上聯合覆言語治療~~~ 係做一個進食測試~~
之前亞女早過一次係舊年9月做~~ 唔知點解今日做完之後物理治療師同我講亞女有吞錯格績狀~~ 唔算太犀利 ~~ 不過都建議飲任何野都要加凝固粉係每100ml加3匙..... 唉~~~ 我怕有一日亞女要插胃喉~~~

治療師話CP的小朋友係食野方便會唔穩定~~ 有時食野會好好~~ 有時會麻麻地~~ 要定時 CHECK ~~~

今日亞女又咬左4次咀~~~ 攪到我好唔開心~~ 舊傷未好~~ 新傷又黎~~ 都唔知到幾時會唔再咬咀~~ 難道要脫哂佢D牙嗎???

希望亞女下星期一可以返中心上堂啦~~ 佢已經3個幾月無返中心喇~~~

炎熱的天氣令人有種不想動的感覺~~

有時照顧亞女會感到好累~~ 因為無人再可以為我分擔~~

好累的亞BELL~~

bell

我唔係好識安慰人, 何況我覺得妳已經比我堅強千百倍, 不過我都希望妳能夠繼續撐下去, 囡囡黎到你身邊真係好似上天安排咁, 惟有見招拆招囉...

其實我bb係醫院時醫生話佢應該食唔到野, 果時我真係好傷心, 好似好虧欠佢咁, 但後來bb好叻仔, 居然有一日係物理治療師面前成支奶食晒咁滯, 不過出院前醫生同我講雖然依家食奶ok, 但唔代表以後都得, 而且隨時食食下"俗"親回唔到氣, 仲要我地決定埋touch wood真係咁, 好唔好再急救佢...
所以依家每次餵奶我都好大壓力  

bell, 你已經係一個好好既媽咪, 無論妳身邊既人是否諒解你, 你都要一直支持住呀, 囡囡好需要你架!!

fan-fan ,

我都係一個唔係好識講野既人, 我都只可以講一句: 大家努力吧~~ 今日亞女返左中心~~~ 上堂都ok...不過食luch, 唔願肯係凳都食...食左唔肯吞....扭我抱住佢食~~ 最后都有抱佢食~~~ 不過佢今個星期唔會係中心住宿~~ 始終太耐無返~~ 唔適應~~~ 又加上佢今早4:00又咬咀~~ 令我心痛+擔心~~~

到4:20我係樓下接佢校車...訓左好"淋"...不過當我抱起佢落車唔小心攪醒左佢發脾氣~~~ 返到屋企飲左一杯水~~ 到5點幾就飲左一杯奶之後抱抱下訓左~~~到e+7點多仲唔肯起身~~ 佢返中心, 真係好累~~~

我都好累呀~~~

bell~~

fan fan & Bell,

我這星期好忙, 因為要係放大假前(朗朗明天入院啦)完成所有工作, 好辛苦....

bell, 朗朗到現在係屋企進食都係要抱住先肯食, 所以我都習慣佐, 放工返到屋企仲要抱住餵佢食野, 朗朗之前食野都係比而家叻d, 之前可以食稀飯, 但而要就要攪碎先食到。

fan fan,我都明白你比我更難行, 所以要加油, 加油....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-7-16 19:10 發表
fan-fan ,

我都係一個唔係好識講野既人, 我都只可以講一句: 大家努力吧~~ 今日亞女返左中心~~~ 上堂都ok...不過食luch, 唔願肯係凳都食...食左唔肯吞....扭我抱住佢食~~ 最后都有抱佢食~~~ 不過佢今個星期唔 ...

超級魚 & fan fan,

唉~~ 星期二亞女又發燒 , 醫生又話佢係過濾性病毒感染~~

至今仲未完全退燒~~ 佢又好大張力喎~~ 食野時又有好多痰~~

都唔知點可以幫佢~~

亞女10/9 要到QE做一個24小時PH TEST ..... 醫生話如果幫亞女

做一個防止胃酸倒流手術時 , 建議我比亞女做埋胃喉食野~~

我聽到好唔開心~~~

唔知點好~~

希望朗朗樣樣野都順利~~

BELL~~

BELL

唔好咁擔心住先啦, 可能唔駛做手術呢...

你都要保重自己呀!!

fan fan

超級魚

God bless you and 朗朗!!

加油!!

fan fan

Fan Fan & Bell,

仔仔昨日已順利完成腹腔鏡手術, 感恩的是, 他的小腸正常, 不用做切除手術, 而且照胃鏡時發現了食道有發炎, 相信是胃酸倒流引致, 可以食藥或做手術醫治, 黎個就係朗朗內出血的原頭。

整個手術用了3個多鐘頭, 我一入手術室就喊, 真無用, 好彩有朋友同我一整等, 等我唔洗咁驚。初初外科醫生話未必有時間幫仔仔做腹腔鏡, 因為有個早產的urgent case, 要完成他的手術才可以幫仔仔做, 而且照胃鏡的管怕對仔仔來說太大了(雖然已是小兒科用的, 但係因為朗朗太瘦, 所以可能照不到), 後來醫生話一切好順利, 又做到腹腔鏡, 又照到胃鏡, 朗朗做完手術後, 我見到朗朗出來時已經過晒d痲醉藥, 我開心到飛去錫佢....

多謝你地o既鼓勵和支持呀, 你地都要比心機, 加油.......

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-20 11:56 發表
超級魚

God bless you and 朗朗!!

加油!!

fan fan

bell,

幫朗朗做手術的醫生都係伊利沙伯醫院的醫生黎架, 話唔定係同一個, 朗朗個醫生係張醫生(女醫生)和梁醫生(男醫生)

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-20 11:54 發表
BELL

唔好咁擔心住先啦, 可能唔駛做手術呢...

你都要保重自己呀!!

fan fan

超級魚

Thanks God!!  郎郎手術成功及搵到佢早前出血的原因, 醫生就可以幫郎郎治療, 太好了

咁佢出左院未呀?

fan fan
‹ 上一主題|下一主題