用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

超級魚,

朗朗下星期d覆診期甘鬼密 .... 大人辛苦 , 小朋友又辛苦~~~

亞女星期四係中心發現佢有d燒 , 當日都湊左佢返屋企 , 今日仲帶佢去左睇醫生 , 今日比醫生話佢又係氣官炎 , 多痰又咳 , 咳到要嘔 , 嘔左d奶 連 痰 , 好臭 ...... 不過佢都好辛苦~~

bell~~

Bell

囡囡大個左好多呀, 好靚女! 

fan fan

Bell,

你係咪帶囡囡睇固定的西醫?

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-12 22:05 硐表
超級魚,

朗朗下星期d覆診期甘鬼密 .... 大人辛苦 , 小朋友又辛苦~~~

亞女星期四係中心發現佢有d燒 , 當日都湊左佢返屋企 , 今日仲帶佢去左睇醫生 , 今日比醫生話佢又係氣官炎 , 多痰又咳 , 咳到要嘔 , 嘔左d奶 連  ...

BELL

係喇, 妳有冇同囡囡轉睇第二個醫生呀?

fan fan

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-12 22:05 硐表
超級魚,

亞女星期四係中心發現佢有d燒 , 當日都湊左佢返屋企 , 今日仲帶佢去左睇醫生 , 今日比醫生話佢又係氣官炎 , 多痰又咳 , 咳到要嘔 , 嘔左d奶 連  ...

Bell,

呀囡好靚女....

超級魚

超級魚,

超級魚 &  fan-fan ,

亞囡真係大個左好多 ,好難抱佢 ,  好靚女??? 唔係掛 ....

ok甘啦~~  

亞女今次睇醫生係另一個醫生 , 我甘上下就會轉 , 怕亞女食慣左果d藥

無用~~

我e+呢幾日都有煲果皮水比亞女飲 , 一來去風 , 二來化痰 ....

bell~

Bell, Fan Fan,

朗朗個老師終放完產假返工啦, 佢話朗朗個樣大個佐, 而且肥佐, 我都覺朗朗大個佐, 而家佢聽多佐英文, 有時我地同佢講英文, 佢識回應我, 例如: 我用英文問佢食唔食粥粥定食奶奶, 佢會用單聲話比我知佢食邊樣....唔經唔覺, 佢5歲啦...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-15 12:40 硐表
超級魚 &  fan-fan ,

亞囡真係大個左好多 ,好難抱佢 ,  好靚女??? 唔係掛 ....

ok甘啦~~  

亞女今次睇醫生係另一個醫生 , 我甘上下就會轉 , 怕亞女食慣左果d藥

無用~~

我e+呢幾日都有煲果皮水比亞女飲 , 一 ...

超級魚 ,

甘老師話朗朗個樣大個佐而且肥佐 , 甘都證明朗朗係你領導之下食多左野囉~~

朗朗聽你講英文會比反應你咪她囉~~ 我亞女只係間唔中會 .... 佢最多就係喊囉~~ 氣死人喇~~~

朗朗都成日摟計, 亞妹而家下哥哥添呀...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-16 15:31 硐表
超級魚 ,

甘老師話朗朗個樣大個佐而且肥佐 , 甘都證明朗朗係你領導之下食多左野囉~~

朗朗聽你講英文會比反應你咪她囉~~ 我亞女只係間唔中會 .... 佢最多就係喊囉~~ 氣死人喇~~~ ...

超級魚 ,

亞妹呷朗朗醋呀... 點解媽咪錫朗朗多d , 就真~~:tongue:

bell~

超級魚 ,

亞妹呷朗朗醋 ,  點解媽咪錫朗朗多d..

bell~

細路仔呷醋?!  好頭痛呀....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-16 17:02 硐表
超級魚 ,

亞妹呷朗朗醋 ,  點解媽咪錫朗朗多d..

bell~

我阿b依家6個月人仔, 開始摟去街, 唔知佢係咪真係識聽, 一同佢講 "去街街", 佢就會笑, 同埋個樣好興奮.....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-16 15:31 硐表
超級魚 ,

朗朗聽你講英文會比反應你咪她囉~~ 我亞女只係間唔中會 .... 佢最多就係喊囉~~ 氣死人喇~~~ ...

時間過得好快,

bb6個月大啦, 咁你咪帶佢去多d街街囉....

亞女星期六去interview, 好緊張.....我特登買佐套衫仔比佢面試著....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-18 13:18 硐表
我阿b依家6個月人仔, 開始摟去街, 唔知佢係咪真係識聽, 一同佢講 "去街街", 佢就會笑, 同埋個樣好興奮.....

超級魚 & fan  fan ,

小朋友永遠都會快大 , 唔經唔覺又會長高 等等~~

佢地長大, 代表我們開始越黎越老 ....

佢地想出街就帶佢地行街街 , 幾好呀~~

朗朗妹妹要面試奶稚園 , 希望成功啦~~

BELL~

係呀, 時間真係好快.... 回想起半年前....日子真係好難過....過下過下又半年了....  突然好感觸tim....

其實唔駛見bb大個, 我都已經好老架喇.... heheeee

祝朗朗妹妹面試成功

bell, 阿囡d咳好返d未呀?

FAN

fan fan,

我亞女d咳同痰會隨 住天氣一齊轉的~~

呢兩日天氣涼左 , 鼻塞塞 (唔知係唔係鼻敏感 or 冷親留鼻水) , 又有咳 + 痰 , 成日都未清哂~~~ 不過比之前好dd~~

睇多幾日 , 無發燒就唔睇醫生~~ 不過多左好多咳+痰就會睇~~

bell~

fan fan bell,

時間真係過下過下就一日, 一個月, 一年.....

雖然而家朗朗都未識坐同講野, 但係, 只要每日返屋企見到佢, 我就己經好滿足....所以我好準時收工架.....:tongue:

妹妹上次面試好合作, 我估應該無問題, 但係我最想佢入果間3/11先面試....

今朝我出門口返工, 2隻馬騮都喊.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-20 21:52 硐表
係呀, 時間真係好快.... 回想起半年前....日子真係好難過....過下過下又半年了....  突然好感觸tim....

其實唔駛見bb大個, 我都已經好老架喇.... heheeee

祝朗朗妹妹面試成功

bell, 阿囡d咳好返d ...

BELL

我阿b一路都係好多痰係喉嚨到,餐餐食食下奶就嘔晒d痰出黎, 有時佢想"un koo koo"都俾d痰卡住, 講唔到..... 只係mark大個口....

醫生都話無辦法....惟有俾化痰藥佢食....

fan fan

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-20 23:30 硐表
fan fan,

我亞女d咳同痰會隨 住天氣一齊轉的~~

呢兩日天氣涼左 , 鼻塞塞 (唔知係唔係鼻敏感 or 冷親留鼻水) , 又有咳 + 痰 , 成日都未清哂~~~ 不過比之前好dd~~

睇多幾日 , 無發燒就唔睇醫生~~ 不過多左好多咳+痰 ...

超級魚

係呀, 我依家每日返工, 都係期待5:30pm來臨, 可以走人架咋....

呢幾日心情麻麻, 可能又諗起阿b既事, 又去返半年前既心情.....
唔知我係咪真係要搵心理輔導呢 !!

fan-fan

原文章由 超級魚 於 07-10-22 10:08 硐表
fan fan bell,

時間真係過下過下就一日, 一個月, 一年.....

雖然而家朗朗都未識坐同講野, 但係, 只要每日返屋企見到佢, 我就己經好滿足....所以我好準時收工架.....:tongue:

妹妹上次面試好合作, 我估應該無問題 ...
‹ 上一主題|下一主題