用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

FAN FAN ,

你可以試下比D果皮水亞B飲 , 一來化痰二來去風 , 果皮係正氣既野 , 比佢當水飲 , 比兩片果皮用水浸軟身 , 之後搵刀仔刮走D囊 , 用4碗水煲 , 煲滾之後 , 收細火煲一個鐘 , 煲埋一碗到就OK .....

另外 , 可以去余仁生買猴早散  OR 猴早未比亞B連續食幾日 , 最緊要空肚食 , 有時會即時嘔番D痰出黎之後 , 先比奶佢食 , 就唔會甘快又嘔奶 + 痰 ......

我比我亞女連續食左幾日余仁生買猴早散  OR 猴早未 再加果皮水,真係少左好多 , 其實亞B識得咳D痰出黎係好事 , 如果佢咳唔出D痰好易入氣管變氣管炎 , 再嚴重就會變肺炎 ......

fan fan , 有時我都會唸返亞女剛剛出世時 , 真係好難湊 , 不過湊湊下 , 當佢大左之後 就會覺得佢理解能力好左~~ 有時會明你講野時會比反應你時 , 會好開心~~~ 可能呢d就叫默契....

如果你有時唸d野唔開心時 , 可以搵我們傾下 .....

bell~

超級魚,

可能你兩個寶貝唔捨得你返工 , 要你留下陪佢玩 ......

不過有時生活迫人 , 唔通唔駛搵食咩~~~ :tongue:

有時我都覺得自己亞女係一個比較難湊 , 但當佢有時古古惑惑搵人陪佢玩時 , 佢又會有好多唔同表情 .... 真係有時會被佢氣死....

亞女明日一早8:00 入聯合醫院 做 24小時 PH TEST , 又要同亞女係醫院渡假一晚 , 唸起都覺得辛苦~~~ 希望一時過 PASS~~

BELL~~

Bell,

佢地係唔想我去返工陪佢地玩, 朗朗知道佢要返學, 就會扁咀唔開心。

呀女又要做ph test, 真係好辛苦....祝你好運啦..

fan fan, 你最近心情好d未, 保重, 唔好只係(林)d唔開心o既野, 知唔知....比心機

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-10-24 19:29 硐表
超級魚,

可能你兩個寶貝唔捨得你返工 , 要你留下陪佢玩 ......

不過有時生活迫人 , 唔通唔駛搵食咩~~~ :tongue:

有時我都覺得自己亞女係一個比較難湊 , 但當佢有時古古惑惑搵人陪佢玩時 , 佢又會有好多唔同表情  ...

我要堅強d, 堅強d.........

今晚我地一家三口會出街街食buffet.....heheee (又係阿b睇住我地食 ), 慶祝我生日....heheeeee

祝囡囡test, 一切順利!!

fan-fan

原文章由 超級魚 於 07-10-25 12:03 硐表
Bell,

佢地係唔想我去返工陪佢地玩, 朗朗知道佢要返學, 就會扁咀唔開心。

呀女又要做ph test, 真係好辛苦....祝你好運啦..

fan fan, 你最近心情好d未, 保重, 唔好只係(林)d唔開心o既野, 知唔知....比心機

超級魚 ...

fan fan,

生日快樂呀....食buffet食得開心d啦...加油, 食多d, 食多d

祝你心想事成, 囡囡越大越進步

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-25 16:14 硐表

今晚我地一家三口會出街街食buffet.....heheee (又係阿b睇住我地食 ), 慶祝我生日....heheeeee

fan-fan

...

fan fan,

生日快樂呀, 食buffet食得開心d啦, 食多d野, 大隻d先有力揪bb嘛...

祝你心想事成, 囡囡越大越進步, 越大越可愛.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-25 16:14 硐表

fan-fan

...

多謝, 多謝......

我個b係 "慈姑定"黎架, hahaaaa  

囡囡係講緊阿bell個寶貝女呀...  

原文章由 超級魚 於 07-10-25 16:52 硐表
fan fan,

生日快樂呀, 食buffet食得開心d啦, 食多d野, 大隻d先有力揪bb嘛...

祝你心想事成, 囡囡越大越進步, 越大越可愛.....

超級魚

好緊張呀, 今日會收到信幼稚園收唔收亞女讀書....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-25 17:09 硐表
多謝, 多謝......

我個b係 "慈姑定"黎架, hahaaaa  

囡囡係講緊阿bell個寶貝女呀...  

超級魚

亞女入唔入到果間幼稚園呀?

fan fan

原文章由 超級魚 於 07-10-26 09:28 硐表
好緊張呀, 今日會收到信幼稚園收唔收亞女讀書....

超級魚

fan fan & bell,

入到啦, 亞女入到上午班, 今個星期六去另一間到面試, 今次呢間係觀塘區的名校, 如果入到, 我會比佢讀呢間.....

唉, 工人姐姐同婆婆有arque, 好煩....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-10-27 10:09 硐表
超級魚

亞女入唔入到果間幼稚園呀?

fan fan

argue 咩呀? 講唔講得黎聽下架?

至於我呢, 我個工人可能年紀大(42歲), 湊BB完全有自己一套, 仲"HUP"我未湊過bb, 覺得我咩都唔識 (雖然真係 )
我叫親佢做有關bb既野, 佢都唔係好like咁, 例如: 我買親d baby shower gel, baby lotion .....都唔會用, 我買親d靓靓衫俾阿b, 佢又話唔suitable for 阿b, 叫佢每日用水幫阿b洗口仔, 佢又話no need.
成鬼日用佢以前d經驗黎大我....

近排佢仲同我講, 佢發覺阿b好似唔鍾意我, 每日差不多到放工時間, 阿b就開始好緊張同摟計....話因為我就黎返到屋企...:tongue:

我尋晚同老公講, 駛唔駛我搬開住呢??!!  

有時都好頂住條氣, 不過真係好無奈, 個仔又係佢手上!!

fan fan,

我個工人有時都令我好激氣, 佢又係好似你個工人咁, 以為自己好有經驗, 唔聽我講, 好似妹妹夜晚唔肯食飯, 要飲奶, 我話唔得, 佢唔理我, 照沖奶奶比佢, 咁妹妹咪唔鐘意我囉...有時我鬧妹妹, 佢就抱住佢, 激死我... 有次, 工人姐姐放假帶妹妹去街, 我講明晚上要帶妹妹返屋企同我食飯, 點知, 到5點幾, 我call佢, 佢話佢,唔帶妹妹返屋企食飯啦, 因為佢要同之前顧主食飯, 之前個顧主想見見妹妹, 我當時火到爆, 要佢即時搭的士帶妹妹返屋企, 點知佢見到我, 佢個面仲黑過我....你話有無攪錯....仲有好多激氣野, 我見佢照顧哥哥好細心, 我先唔炒佢......都係睇在哥哥份上.....

佢地嘈呢.....話說我媽媽唔見佐粒玉, 佢話係工人個櫃筒到見過, 但係工人就話無攞過, 我都信個工人, 佢雖然有時(係好多時)脾氣大d, 但係都誠實o既, 咁我琴晚返到屋企, 咪幫亞媽搵玉囉, 我頭已經痛到爆, 仲要夾係佢地2個女人中間, 好煩....不過都係搵唔到粒玉。

原文章由 fan-fan 於 07-10-30 15:30 硐表
argue 咩呀? 講唔講得黎聽下架?

至於我呢, 我個工人可能年紀大(42歲), 湊BB完全有自己一套, 仲"HUP"我未湊過bb, 覺得我咩都唔識 (雖然真係 )
我叫親佢做有關bb既野, 佢都唔係好like咁, 例如: 我買親d baby s ...

亞女星期六開始唔舒服~~ 到尋日為止睇左兩次醫生~~~ 醫生話佢鼻敏感+氣管炎 ..... 要打5日抗生素 .....佢睇左我差唔多$2xxx醫生費 ..... 自己老公又感冒 ..... 又要睇醫生~~~ 辛苦惡我喇~~

bell~

嘩, 睇醫生睇佐成$2XXX, 好溶喎...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-11-6 21:34 硐表
亞女星期六開始唔舒服~~ 到尋日為止睇左兩次醫生~~~ 醫生話佢鼻敏感+氣管炎 ..... 要打5日抗生素 .....佢睇左我差唔多$2xxx醫生費 ..... 自己老公又感冒 ..... 又要睇醫生~~~ 辛苦惡我喇~~

bell~ ...

bell fan fan,

亞女得佐啦, 官浸同循道衛理都收佐妹妹讀上午幼兒班....

超級魚

原文章由 超級魚 於 07-11-8 16:50 硐表
嘩, 睇醫生睇佐成$2XXX, 好溶喎...

超級魚

超級魚,

恭喜你亞女得左~~~

無辦法啦~~ 亞女由氣管炎--->肺炎 , 又唔想入院 , 因為問亞女想唔想入醫院 , 佢話唔好 (喊), 再問佢係屋企睇私家醫生好唔好 , 佢就 (呀大個咀無喊) .... 無辦法~~

唯有自己密d幫佢拍痰

bell~

Bell & Fan Fan,

琴日我帶佢亞仔去中九龍到做評估, 好興奮呢, 佢地個言語治療師比佐樣玩具朗朗玩, 個玩具可以發聲的, 朗朗識得跟住個玩具d指示做, 例如: 去媽咪到....佢拍一下個玩具, 玩具就發聲, 跟住d治療師就推佢過去我到, 佢玩得好開心, 治療師將個玩具借比我地放係學校教佢表達。之後又比佐個玩具有2個制可以按, 一個係要、一個係唔要, 治療師問朗朗要唔要借玩具玩, 佢就按"要", 嘩, 我好開心, 朗朗真係聽得明, 做得到架....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-11-10 11:34 硐表
超級魚,

恭喜你亞女得左~~~

無辦法啦~~ 亞女由氣管炎--->肺炎 , 又唔想入院 , 因為問亞女想唔想入醫院 , 佢話唔好 (喊), 再問佢係屋企睇私家醫生好唔好 , 佢就 (呀大個咀無喊) .... 無辦法~~

唯有自己密d幫佢拍痰 ...

Bell Fan Fan,

仔仔明天入院做手術啦, 我開始好擔心呢....

超級魚

原文章由 超級魚 於 07-11-15 10:33 硐表
Bell & Fan Fan,

琴日我帶佢亞仔去中九龍到做評估, 好興奮呢, 佢地個言語治療師比佐樣玩具朗朗玩, 個玩具可以發聲的, 朗朗識得跟住個玩具d指示做, 例如: 去媽咪到....佢拍一下個玩具, 玩具就發聲, 跟住d治療師就推 ...

超級魚,

一切會順利的, 祝福妳們!!

fan-fan

原文章由 超級魚 於 07-11-21 09:53 硐表

仔仔明天入院做手術啦, 我開始好擔心呢....

超級魚

朗朗手術做佐6個鐘, 好順利, 而家係深切治療部休養。醫生比佐d嗎啡幫佢止痛....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-11-22 08:48 硐表
超級魚,

一切會順利的, 祝福妳們!!

fan-fan
‹ 上一主題|下一主題