用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

超級魚,

咁就好喇,  不過妳照顧朗朗之餘, 都要保重自己呀, 知冇!?

fan-fan

原文章由 超級魚 於 07-11-25 16:58 硐表
Bell Fan Fan,

朗朗手術做佐6個鐘, 好順利, 而家係深切治療部休養。醫生比佐d嗎啡幫佢止痛....

超級魚

超級魚,

咁就好喇,  不過妳照顧朗朗之餘, 都要保重自己呀, 知冇!?

因為最近天氣開始冷~~ 要加衣~

bell~

[/quote]

超級魚, fan fan  ,

最近亞女成日唔舒服~~~ 忙於照顧佢~~~ 唔得閒上黎~~~

尋日睇左亞女最近做果個24小時PH , 報告係中度 ..... 不過我有問過醫生會唔會亞女最近呢幾年無調教藥份量~~~ 先會甘高~~
最後 , 醫生都建議亞女做防止反胃酸手術~~~

唉~~~ 令到我好煩~~~

bell~~

朗朗手術好成功, 而係4個鐘食1安士奶, 但因為朗朗的胃吸收得唔好, 姑娘係個胃部抽到安幾奶加胃液, 所以出院無望啦, 好在, 朗朗晚晚都打訓覺針訓覺, 我地唔洗係醫院陪佢訓, 真係好彩。

之前醫生要我地一家係朗朗出院前打流感針, 我打完之係重病, 星期三至今日都無返工(醫生開佐3日病假比我, 因為我發燒)。

Bell, 邊個醫生叫你做手術, 係咪4d病房架....

做手術時, 要唔要好似朗朗咁做人造口餵食手術呢....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-11-28 18:45 發表

超級魚, fan fan  ,

最近亞女成日唔舒服~~~ 忙於照顧佢~~~ 唔得閒上黎~~~

尋日睇左亞女最近做果個24小時PH , 報告係中度 ..... 不過我有問過醫生會唔會亞女最近呢幾年無調教藥份量~~~ 先會甘高~~
最後 , 醫生都 ...

超級魚,

妳好返d未呀?  郎郎出院未?

保重呀!!

fan fan

原文章由 超級魚 於 07-11-30 17:27 發表

朗朗手術好成功, 而係4個鐘食1安士奶, 但因為朗朗的胃吸收得唔好, 姑娘係個胃部抽到安幾奶加胃液, 所以出院無望啦, 好在, 朗朗晚晚都打訓覺針訓覺, 我地唔洗係醫院陪佢訓, 真係好彩。

之前醫生 ...

FAN FAN,

我心好煩, 朗朗應該無咁快可以出院, 佢傷口埋得好好, 但因為佢琴日有肚痾跡象, 痾水, 我今日未去醫院探佢, 所以未知情況, 但我就好累, 昨晚爸爸成2:00先係醫院返到屋企.....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-12-3 21:29 發表
超級魚,

妳好返d未呀?  郎郎出院未?

保重呀!!

fan fan

超級魚,
會唔會係d腸胃仲未有咁快適應到, 所以肚痾?

儘可能俾自己多d休息,郎郎出院後好需要你地...

郎郎爸爸&媽媽 保重!!

原文章由 超級魚 於 07-12-4 11:43 發表
FAN FAN,

我心好煩, 朗朗應該無咁快可以出院, 佢傷口埋得好好, 但因為佢琴日有肚痾跡象, 痾水, 我今日未去醫院探佢, 所以未知情況, 但我就好累, 昨晚爸爸成2:00先係醫院返到屋企.....

超級魚

...

超級魚,

會唔會朗朗係醫院感染到病菌令到佢肚痾呀~~ 要多加洗手~~~

趙醫生(兒內科)叫我亞女做收窄食道手術+人造口餵食手術+封埋

肚臍(小腸氣)+封埋左邊脾(小腸氣), 係4d病房架....

e+希望調教過胃藥份量 , 可以控制到啦~~~

今個月亞女都唔知做乜 , 都係成日斷斷續續甘病 , 已經向中心請左

個幾月假 , 又洗左好多元睇醫生~~~ 最重要亞女一唔舒服就會好

扭計....喊啦....四肢張力勁高....好難抱佢 .......唉!! 係呢段期間我

無一日可以訓多兩個鐘 ..... 因為亞女唔訓~~~ 我就無得訓~~~

又加上我老公又感冒+氣管敏感~~~

你話~ 天氣一轉 ..... d$$$就會好唔見用~~~

PS: 大家TAKE CARE YOUR BODY~~~

好累的~bell!!

Fan Fan & Bell,

我琴日去醫院見朗朗, 佢可以食無渣粥啦, 唔洗吊鹽水, 今個星期尾出院有望啦(如果佢今日無肚痾的話), 佢琴日只痾佐一次水, 希望今日好d啦....

Bell,
趙醫生係咪肥肥架, 佢有份睇我個仔架...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-4 23:43 發表
超級魚,

會唔會朗朗係醫院感染到病菌令到佢肚痾呀~~ 要多加洗手~~~

趙醫生(兒內科)叫我亞女做收窄食道手術+人造口餵食手術+封埋

肚臍(小腸氣)+封埋左邊脾(小腸氣), 係4d病房架....

e+希望調教過胃藥份量 , 可以 ...

超級魚 ,

希望朗朗快d出院...

趙醫生係肥肥架....

尋日買左部抽痰機幫亞女抽..... 唔難用... 都ok...

因為亞女幻易有痰 , 佢都算合作 , 始終出面拍痰 + 抽痰都好貴...

bell

Bell,

朗朗回家渡假, 不過訓得唔好, 我都要同返趙醫生講朗朗訓得差....

抽痰機貴唔貴, 如果囡囡做佐人做口餵食, 個人做口每年或每半年就要更換一次, 果set野都要成千蚊, 好溶....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-7 09:21 發表
超級魚 ,

希望朗朗快d出院...

趙醫生係肥肥架....

尋日買左部抽痰機幫亞女抽..... 唔難用... 都ok...

因為亞女幻易有痰 , 佢都算合作 , 始終出面拍痰 + 抽痰都好貴...

bell ...

超級魚 ,

朗朗可以回家渡假, 不過訓得唔好, 你都要同返趙醫生講 , 會唔會傷口問題~~

抽痰機$2600 , 有9折 .... $2300 .... , 如果囡囡做佐人做口餵食, 個人做口每年或每半年就要更換一次, 果set野都要成千蚊, 好溶....>>>>甘貴~~

bell

Bell,

係呀, 唔同o既人造口有唔同的價錢, 要視乎囡囡適合邊種同做手術時醫生用邊種, 朗朗果種係醫院最常用, 又係最貴的一隻, 到時外科醫生會同你講, 囡囡係咪係聯合做手術? 可能同朗朗會係同一個女外科醫生做, 佢好好架...

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-7 11:10 發表
超級魚 ,

朗朗可以回家渡假, 不過訓得唔好, 你都要同返趙醫生講 , 會唔會傷口問題~~

抽痰機$2600 , 有9折 .... $2300 .... , 如果囡囡做佐人做口餵食, 個人做口每年或每半年就要更換一次, 果set野都要成千蚊, 好 ...

超級魚,

我唸暫時未必比亞女做果個手術 + 人造胃口 .... 會再觀察下先~~~ 其實做左都唔會話亞女無肺炎等等~~~

我會再比d時間觀察下亞女既情況係唔係甘差???

亞女e+3歲半有33磅 ...   佢每次扭人抱都幾係野~~

我睇果係短頭髮女醫生 .... 高高的~~~

自從早兩日買左抽痰機之後 , e+每日早上都會幫亞女抽一次~~ 因為我唔想亞女堆積太多痰係鼻+喉嚨 ..... 如果太多會好易變氣管炎 or 肺炎~~~ 今日都抽到比較結身~~

bell~~~

Bell,

個外科醫生係高高加短頭髮架, 我林係同一個啦..

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-8 16:16 發表
超級魚,

我唸暫時未必比亞女做果個手術 + 人造胃口 .... 會再觀察下先~~~ 其實做左都唔會話亞女無肺炎等等~~~

我會再比d時間觀察下亞女既情況係唔係甘差???

亞女e+3歲半有33磅 ...   佢每次扭人抱都幾係野~~

...

超級魚,

我唸都係同一個醫生~~~^^

bell~

Bell & Fan Fan,

我終於忙完啦.......之前忙住哥哥做評估、參觀學校, 評估都做佐2次, 之後幫亞女搵學校, 跟住哥哥做手術, 而家, 好彩係聖誕之前都忙完, 今個星期同屋企人做節, 上星期日帶佐妹妹去工展會, 好多人, 買佐好多海味.....

你地最近如何?

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-9 11:23 發表
超級魚,

我唸都係同一個醫生~~~^^

bell~

超級魚 & fan fan ,

無呀~~ 最近忙緊裝修 , 因為我們一家3口要搬屋~~ 希望過農曆年前搬到~~

亞女今個星期一返左中心...點知今早姑娘打電話比我 , 話亞女發燒 , 要接佢返屋企~~ 佢最近都有咬咀情況~~~ 下唇腫哂~~

有帶佢睇醫生 ... 發燒有103度

唉~~~ 知道亞女又唔舒服~~ 我唸我既體重又會上升

bell~

BELL & 超級魚

上星期同阿B覆腦科, 醫生話阿b左腦d水去唔到, 下星期二再要開腦做手術

星期一就要同阿b入院,我不斷叫自己堅強d,呢次手術係會對阿b有好大幫助,不過我個心真係好驚.... 佢之前已開過兩次腦架喇....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-12-14 17:14 發表
超級魚 & fan fan ,

無呀~~ 最近忙緊裝修 , 因為我們一家3口要搬屋~~ 希望過農曆年前搬到~~

亞女今個星期一返左中心...點知今早姑娘打電話比我 , 話亞女發燒 , 要接佢返屋企~~ 佢最近都有咬咀情況~~~ 下唇腫哂~~  ...

fan fan,

.......下 , 要開腦??? 之前都開左兩次???

甘希望今次手術要成功~~

你要堅強一d呀~~~

我們會支持你&bb

bell~
‹ 上一主題|下一主題