用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

各位靚太,

新年快樂, 小朋友體能一年好過一年, 媽媽心情一年靚過一年.....

超級魚

原文章由 ndw 於 08-2-4 12:21 發表
係呀,能母奶喂养自己婴儿,母婴两方都得益。能使母亲身和腰型还原快,快去水肿,减低生乳癌机会,等等。婴儿又得到特别的免疫力和 nutrition,对脑发育好,等等。 这些连奶妈的奶也没含有的,特别对早产婴儿的需要,只有自己的妈妈才 ...

祝贺大家新年好!

身体健康!出入平安!
:恭: :喜: :發: :財:
May you all have a God Blessed Year.
May God's peace be with you.
d.w.

多谢超級魚得祝贺!

超級魚,我就系看到你的贵岩贺词已经哈哈开心笑到见牙唔见眼。
多谢!多谢!
趁着长假,多多休息啦。朗朗和妹妹有多少天假放啊?
最近nw在喂食时喜欢玩食物,吹奶啦。不知该say"no" 还是say "yes"的好。不好的是她在不适当的时候玩。 好的是她在练习吹气的发音。如果是大女,我早就say"no“啦。

dw

ndw,

朗朗由6/2開始放假, 13/2返學, 我就放由7/2開始放假放到18/2先返工 (學校假期), 妹妹未入學, 9/08先返學, 所以而家佢日日都係放緊假:tongue: 。

超級魚

原文章由 ndw 於 08-2-8 06:13 發表
超級魚,我就系看到你的贵岩贺词已经哈哈开心笑到见牙唔见眼。
多谢!多谢!
趁着长假,多多休息啦。朗朗和妹妹有多少天假放啊?
最近nw在喂食时喜欢玩食物,吹奶啦。不知该say"no" 还是say "yes"的好。不好的是她在不 ...

超級魚,
Mami 跟學校假期很好啊。我Mami以前的工作也是跟學校假期。 做女的我常常有比其他小朋友有较多的时间见到mami. 现在自己做mami,偶然也想找份跟學校假期的工作,就是因为想有同女女多嘀时间。不过在想一下,我应该感谢神,给了我一份能活动弹性上班的工,又非常近屋企,中午能回家食饭。有时还可以在家工作。这才迎合到女女的特别虽要。大女还要饮人奶时,可以把pump奶器带上班在小息时产奶。总之,神在各方面都有预备啦。
d.w.

原文章由 超級魚 於 08-2-8 09:40 發表
ndw,
...我就放由7/2開始放假放到18/2先返工 (學校假期), ...
超級魚
...

:喜: :喜: :喜: :喜: :喜: :喜: :喜:
:發:                                                        :發:
:發:  恭喜發財                          :恭:
:恭:  恭祝大家仔女身體健康        :恭:
:恭:  聰明伶俐                          :恭:
:恭:  快高長大                          :恭:

:喜: :喜: :恭: :恭: :恭: :恭: :恭:

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

新年好!!

:恭: :喜: :發: :財:

大家新年好!!  天天身體健康, 日日喜樂平安!!

新年假好似一陣風咁就過左喇, 今日正式開工

今年天氣好泠, 只係初一&初二帶阿b去奶奶同阿媽屋企, 跟住初三我就發現阿b同自己開始咳, 即刻就去左同醫生拜年... hehee  :tongue:

ndw, 多謝你pm我既資料,  我同物理治療師傾過, 佢話阿b條頸同條腰仲未夠力, 最好只係用booster類型, 以及要support條頸, 不過我見到市面上的choice 唔多, 我依家見到combi 有一款好似餐椅咁, 仲諗緊!!

超級魚,  妳仲放緊假喎, 係咪仲忙過返工呢? hehee

bell, 囡囡好返d咪?

fan fan

:恭: :喜: :財: :發:

好耐無上黎喇~~~ 年前年后都好忙~~~ 時間過得好快~~ 今日已經係初七喇~~~ 今年新年特別凍~~

托賴亞女身體ok ..... 不過我們都係初一 & 初二出左去拜年 , 之後就無出去喇~~~ 實在太凍~~ 我自己都患左感冒~~~

新既一年~~ 希望大家身體健康 , 生活愉快~~~

bell~~

祝大家情人节快乐!

希望情人佳节和新年的气氛可以使fan-fan和啊B 和 bell 能早日康服啦。
我自己都要小心,大肚婆,唔好病啊。我返工过度亦有同事病。可能我过新历年前先至病过好几个星期。适逢自己大肚,没有食药,自己打翻赢场仗。现在免疫力壮了。两个女女亦没有惹上病。大家都多多保重哦。
d.w.

Bell, Fan Fan, ndw,

我仲放緊假, 不過係屋企仲忙過係學校....唔係抱呢個就抱果個, 又有好多朋友黎我屋企拜年, 好忙...不過, 忙得好開心, 真係放假放到唔想再返工....懶蟲上身.....

Bell, 執好屋未呀....
Fan Fan, bb好d未
ndw, 囡囡好嗎?

超級魚

原文章由 ndw 於 08-2-15 14:20 發表
希望情人佳节和新年的气氛可以使fan-fan和啊B 和 bell 能早日康服啦。
我自己都要小心,大肚婆,唔好病啊。我返工过度亦有同事病。可能我过新历年前先至病过好几个星期。适逢自己大肚,没有食药,自己打翻赢场仗。现在免疫力 ...

哈哈哈。。。

超級魚
真系被fan-fan讲仲佐你。放假仲忙過返工。
你趁还能抱得起儿女,就多抱抱。我现在想抱也不能。母亲的耐力和爱。。。像你说,忙得好開心。

女女最近又在长大牙。搞到她食唔安,睡唔落。老公话,她比大姐辛苦。因为她发育也比较慢,牙齿出得慢,结果辛苦时日也长。大牙发起炎上来妹妹两边脸红得像红梅桂花。我们摸摸都感到热。开头唔知道,我还给她腰果吃。她咬了几口就碰正了那要长出的大牙。哇。。。   不得了。下一餐,马上煲粥给妹妹食。又给小儿止痛消炎药妹妹服。妹妹在长牙时,亦影响她学坐的动力。

妹妹虽然两岁多,成熟度?在某方面还像个baby,like the way she think. 进食方面above average of her age. 性格已经显出来。在特殊教育中心里,常给她两样选一样,玩的吃的,都选。 我想这对她develope友帮助。妹妹虽不讲,不用手碰,但她会用眼睛看她想要得。这是训练出来的。后来,手能动多了,她就会伸手拿。现在,妹妹有她的顽固,show her own will.  所以,我们唔好放弃,继续努力。

我现在肚里的,照超声时,照不出是男或女。Baby 不把两腿打开给人看。 搞笑。。。

ndw,

我記得朗朗出牙時很辛苦, 痛到食不到, 睡不著, 我同爸爸要抱著佢訓, 由2點抱到5點多, 好采果時我無做野, 可以日頭訓返, 但係爸爸就好辛苦, 因為仲要返工。果時, 我每日都整唔同o既野比佢食, 因為佢出牙唔肯食, 所以唯有樣樣比佢食少少, 如果果時有做道管餵食手術, 我就不用那麼慘.....
感恩o既係, 朗朗個樣同d牙都好靚, 苦都己經捱過晒啦.......

大家繼續努力呀....
:cry: 明天要返工啦.....

超級魚   

原文章由 ndw 於 08-2-16 13:24 發表
超級魚
真系被fan-fan讲仲佐你。放假仲忙過返工。
你趁还能抱得起儿女,就多抱抱。我现在想抱也不能。母亲的耐力和爱。。。像你说,忙得好開心。

女女最近又在长大牙。搞到她食唔安,睡唔落。老公话,她比大姐辛苦。因为她 ...

我都想能做到超級魚的老公那样。

超級魚
我现在的role就像你老公的role. 而我老公的role就像你当时没上班的role. 我都想对我老公有你老公对你这么好。愿神motivate me 和加添我的力量,在家事上多帮老公忙。

做管道餵食手術后,还可不可以用口食,尝到食物的好味道呢?我对这情况并不了解。又想了解小朋友的感受。
d.w.

NDW,

導管餵食是在肚皮上開一個人造口, 朗朗可以由肚肚直接用管餵食流質食物 (奶、湯水、營養水等), 而口仔仍然可以自由進食, 所以朗朗仍然用主要用口仔食粥, 但如果佢唔舒服, 我地就唔洗迫佢用口食, 可以用導管, 大家都無咁辛苦, 而且我亦無咁大壓力添。

超級魚

原文章由 ndw 於 08-2-19 15:03 發表
超級魚
我现在的role就像你老公的role. 而我老公的role就像你当时没上班的role. 我都想对我老公有你老公对你这么好。愿神motivate me 和加添我的力量,在家事上多帮老公忙。

做管道餵食手術后,还可不可以用口食,尝到食 ...

这样的道管喂食设计很好啊。谢谢超级鱼的资料。

我女女的大牙终於长出来了。

最近又观察到女女的发展有进步。有时老公帮女女用物理治疗运动球做运动,老公只需要用手定着女女的臀部在球边。女女可以自己挺住腰,双腿着地,只是臀部和大腿贴着球边就能站立住。我们买的物理治疗运动球,投资生效了。  
起初,我买了一个普通的大球给大女玩。后来想出了给小女趴在球上滚滚来帮助她做平衡的发展。再过些时候,发展到可以把球前后滚滚,女女渐渐的腿长到碰地了,上身仍然趴在球上,但双腿可以在球前后滚动时模仿弹跳的情形。我们就是这样慢慢的有耐心的帮女女练腿力。再过些时日,老公认为值得买一个更大的,更适合女女做这种运动的运动球。就到运动店里找了这么一个球回家。
We feel that just rely on P.T. section is not good enough to help our daughter's development.  Most of the time, they are not doing any good.  The most helpful way is coming from our own observation.  

~N.D.W.

各位親愛的戰友,

我病了(感冒)....朗朗都發燒了, 現在退了點燒, 不過鼻塞得好利害.....

超級魚

原文章由 ndw 於 08-2-24 15:04 發表
我女女的大牙终於长出来了。

最近又观察到女女的发展有进步。有时老公帮女女用物理治疗运动球做运动,老公只需要用手定着女女的臀部在球边。女女可以自己挺住 ...

我由年廿六開始病到依家, d咳越黎越犀利, 睇左好多次醫生都唔掂呀....

超級魚.....保重呀!!   朗朗今日退燒未呀?

ndw, 有d事情想請教妳,  妳女女之前有冇試過以下情況, 而醫生介定為抽筋?
bb隻眼突然間望向一邊, 好似見到d好驚既野咁, 有時更會隻手仔好驚咁打拍, 跟住就喊得好犀利......
我阿b自從做完第二次腦手術就有d咁既現象, 初時我地都估佢受驚, 但係尋日物理治療師話有可能會係抽筋...

我依家好擔心呀......

fan fan

我女女被介定为抽筋的情况。

fan-fan
bb隻眼突然間望向一邊, 好似見到d好驚既野咁。-- Positive, but just one of the bingo. 中一招,

有時更會隻手仔好驚咁打拍, 跟住就喊得好犀利...... -- 这个,我女女不完全一样。

我建议你带BB去见神经科医生。神经科医生是众多医科系中最有料介定是否抽筋。把你的所见一一告诉神经科医生。 可能会安排先照E.E.G. or/and M.R.I.
E.E.G. 是量脑电波。看看有无抽筋过。kind of. (不很准)
M.R.I. 是给脑袋照照片。找抽筋的原因。
就今天,我们带女女去量第二次的E.E.G.继她9个月大抽筋后那次。下个月照第二次的M.R.I.
抽筋药也是神经科医生才有资格开。

女女未食抽筋药前,轻抽筋时会流口水或者双眼突然間望向一邊,重抽筋那一次手脚身体一起便硬,轻轻震动。好像她想食手指又食不到。神经科医生话,女女有时身体特别软有可能刚抽完筋。
自从食抽筋药后,就没见过她有这些现象了。
不用太擔心。就算是BB真系抽筋,也可以有办法控制的。

你要保重身体啊。
d.w.

ndw

多謝妳回覆, 其實我bb因為早產加上腦出血&積水, 係醫院已經開始食抽筋藥, 不過醫生係上年11月開始慢慢幫佢停藥, 依家又見佢返發.... 好無奈!!!

我想問下妳係咪搵私人腦神經科醫生同女女跟進?  可唔可以俾d資料我呢?  如果唔方便公開, 請妳pm我....

原先我bb睇開瑪麗兒科, 由於佢將阿b個case referred左落大口環根德, 但係還在排期中, 未有見醫生通知, 依家係真空期, 兩邊都冇appointment.

我前天帶左阿b去睇左一個兒腦科醫生, 佢開返d抽筋藥佢食, 但係我想睇多一個醫生, ask for 2nd opinion.

麻煩晒妳!!

fan-fan

原文章由 ndw 於 08-2-28 14:30 發表
fan-fan
bb隻眼突然間望向一邊, 好似見到d好驚既野咁。-- Positive, but just one of the bingo. 中一招,

有時更會隻手仔好驚咁打拍, 跟住就喊得好犀利...... -- 这个,我女女不完全一样。 ...

fan-fan,兒腦科醫生, 佢開返d抽筋藥阿b食。。。

fan-fan,兒腦科醫生, 佢開返d抽筋藥阿b食。 这可使其它事情慢点做也可以。
专科医生一般都系有排等,要排期。可以有兒腦科醫生跟进,方便,有急事时可以联络上,我也安心一点。我等一下会pm你。

超級魚,你好一点没?
BELL, 你的感冒也好点没?
‹ 上一主題|下一主題