用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

其實我亞女未夠兩歲時開始係 方心淑 引導式教育中心返學 , 返左呢間中心有四年喇~ 係呢間中心比我感覺係 入面全校只有 30 個學生 , 感覺上好似人少甘 , 但係我就覺得透明到會好d , 又唔駛太密集 , 環境衛生都好好 , 入面果d專業治療師 + 清潔姐姐 都好好人 , 我見有d(cp小朋友)智商無問題而佢只係影響對腳走路時行得麻麻地 , 但中心會到一家時間會建議果位小朋友上午返中心 而 下午可以返就近主流幼稚園返 等佢地開始慢慢適應佢同其他健全小朋友的分別 , 從小學習認識自己的問題所在不要自暴自棄等等~~

不過 , 方心淑 引導式教育中心 會建議有一位家長陪同小朋友一齊上堂 , 假如自己無請工人而自己又要返工的話就要唸唸喇~~~ 但中心設有宿位 係 5日4夜 , 住宿服務 (我亞女都住左兩年多都ok) 起碼自己無甘辛勞~~~

其實選邊間最緊要睇下自己小朋友需要d乜野囉~~~ 最緊要 去 參觀下環境 再決定囉~~~

方心淑 引導式教育中心 --- 社工: 黃太 對我們都會有印象 可以係佢面前提下我個女的名字: 敏淇~~~ 呵呵~~~

你去左見王太先囉~~~ 如果覺得岩你個bb 再唸啦~~~

原帖由 sohpinkss 於 11-3-31 00:38 發表

我4月6號去見王太
但我要返工, 陪唔到BB上堂..
點算好呢???

我亞女敏淇都係只可以睇到光~~~ 實物物件睇唔到~~

原帖由 諾諾爸爸 於 11-4-11 10:23 發表
我諾諾十四個月, 只可以見到光,  在睇到野之前, 已經上左天堂玩. :(

為何BB看到野進展會快好多呢? 看到野所有器官能量都會提升好多, 看到野自然伸手伸腳去摸佢, 身體好, 自然進展快. ...
‹ 上一主題|下一主題