用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

超級魚

過去一年日子都不容易過, 媽媽現在與我同住, 不時都起好多磨擦, 搞到情緒時好時壞, 阿b抽筋不是控制得很好, 精神好大壓力.......

阿b現在每日返學, PT都train佢行路, 學校PT真係唔錯, 佢好positive thinking, 比左好大鼓勵我!!

anyway, 大家加油, 加油!!

fan fan

原帖由 超級魚 於 10-6-7 07:54 發表
fan fan,

朗朗最近認知上進步了很多, 他雖仍未能用口說話, 但能以點頭及搖頭方式表達心意, 他現在已開始適應宿舍生活, 我們仍是每晚(盡可能)到宿舍與他相聚片刻.

至於妹妹, 現在k2尾, 正忙著為她留意小學, 妹妹很 ...

係咪要醫生寫紙先有得做呢d手推車/輪椅架??

我阿b 依家仲係用緊bb車, 不過應該好快要轉喇...

fan fan

原帖由 超級魚 於 10-8-20 12:17 發表
Bell,

手推車係好貴, 以前我幫仔仔訂造要5400, 而家我地做佐架輪椅成萬幾蚊, 真係好貴, 但為佐佢, 點都要造...

超級魚

aasee

請pm我有關資料, thank you!!
一星期去幾多次呀?

fan fan

原帖由 aasee 於 10-8-20 00:55 發表
我阿B男仔有抽筋八個月現快兩歲了现在睇盧抵加脊醫在旺角的,剛看了兩個月阿B進步不少.學爬眼神好了學坐,有興趣大家去試下. 约400-500 一次 有興趣E我 大家努力努力 ...

hkgqueenie,

可唔可以俾妳個針灸醫師既資料我,我想俾阿仔試,佢d手腳越來越緊...

可否PM我? Thanks a lot....

fan-fan

原帖由 hkgqueenie 於 10-10-21 09:38 發表
3 次不算多了, 是基本(個人意見)-可能醫師怕我們和bb 辛苦所以不用天天
我見啲中風婆婆, 要天天去維持了6個月, 6 個月後才2-3 次/星期, 由一堆野, 現在可以識行(慢+少少扶), 又識說話, 她的家人都好多謝醫師和感恩
...

除了搽腳板底,  仲可以搽兩邊膀頭同心口,  最好沖完涼後搽,  我感覺效果幾好!

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-11-1 09:11 發表
有一次見到一個post講關於咳引起睡眠質素差的處理方法,大人細路都可用,值得一試:

將薄荷膏搽於腳板底,穿上襪子,蓋被睡。

Bell

好耐冇見喇, 不經不覺我阿b都三歲半, 依家返緊幼兒中心,日子難過都過啦......
阿囡係咪雙腳成日都高張力, 所以脫骹?
我阿b對腳都係高張, PT都話要睇緊d, 做多d運動, 避免寛關節移位.....

大家努力, 加油!!

fan fan

原帖由 BELLFOK0318 於 10-10-31 22:33 發表
我都已經好耐無上黎喇~~~ e+ 多左d 家長上黎分享他們小朋友的問題 , 其實係一件好事可以大家講出自己身上所遇到既難處 , 請你不要放棄自己的小朋友 , 有乜野困難大家可以一起面對 ...... 加油~~~

唔經唔覺亞女已經 ...

諾諾爸爸,
你給諾諾的愛是無盡的, 諾諾一定會感受到...
你和太太要保重身體!!

fan fan

原帖由 諾諾爸爸 於 11-3-8 17:52 發表
諾諾今天火化, 最後一面真難頂, 哭成淚人, 淨係講一句: [你凍的話就報夢話比我知!] , 寫完11個字, 幾秒鐘, 我的眼淚又來.

不過如果上天唔比諾諾正常, 我情願眼淚流乾都選擇他死去好了.  手腳不能動, 聽不到, 看不見 ...
‹ 上一主題|下一主題