用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學? ...
go

SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學? [複製鏈接]

SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學?

SC家長:
不如做個統計, 你o地個小朋友入邊間私小/直資?

Re: SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學?

不如做個統計丫!

我都想知, please share!

It's quite difficult to have a complete picture.  

As I know KTS is one of the most popular one.  But also many goes to SFA, Good Hope and APS.  I also know a few goes to St Paul Co-ed and DBPS, 1 DGS, 1 St. Paul.

Ted:
Thanks!

其他家長可以發表o下嗎?
妳o地覺得讀SC對子女報考小學有幫助嗎?
Thank you!

我覺得讀SC對子女報考小學可能有小小幫助,(身邉D人話的),我反而覺得係7分運氣3分实力.

我個小朋友入KTS or CSK,7月尾會決定到!!

其他家長呢??

[quote]
chu0823ki 寫道:
我覺得讀SC對子女報考小學可能有小小幫助,(身邉D人話的),我反而覺得係7分運氣3分实力.

同意.我小朋友會讀德望

Any updates?
My daughter will play this game in this year.  I want to know which school that the SC K3 (04-05) students go to.  

sfa

DBSPD

醒目開學勳章

讀SC對大抽獎就無幫助,但對報私校
或直資學校就非常有幫助,大部份有名的私校
第一輪收生都會收SC學生先。
我個女D同學已取錄學校如下:
瑪利諾 3個
德望     3個
女拔     3個
男拔     1個
喇沙     1個
蔡繼有 3個
協恩     1個
希望以上的資料可以幫到大家

ginny66lee,
How about your daughter?  Which primary school is she going to?  You said 第一輪收生都會收SC學生先.  What about Kentville students?  

ginny66lee 寫道:
瑪利諾 3個
德望     3個
女拔     3個
男拔     1個
喇沙     1個
蔡繼有 3個
協恩     1個

Maryknoll, LS and Heen Yunn are not private schools, it does not matter if the kinder is SC or not.

In fact, SC has 700 kids graduated every year, it is more meaningful to look at the % of students going into DGJS or DBPD rather than look at the absolute nos.

SC has only about 550 graduates this year.  

瑪利諾 3個
德望     3個
女拔     3個
男拔     1個
喇沙     1個
蔡繼有 3個
協恩     1個
yho ;-)

請問SC係點解?  

thanks,
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

St.Catherine in Kwloon Tong

醒目開學勳章

我個女選咗培僑,因為近屋企。
而聽講D師資好好。
瑪利諾、喇沙同協恩係公立學校,
第一輪自行收生我聽見有唔小同學入到,
而我識都有5個。
其實你哋唔信SC仔是否有咁多入到名校,
你哋有機會去問吓現時就讀D學生佢哋係邊間
幼稚園出黎,尤其德望仲更加多SC仔。
基本上SC同根德在九龍塘是泊住上,
我層經聽過有人講,私校面試第一輪會先收
SC同根德D學生先,因為D學生程度比較好,
其次先至楝其他學校。
其實每個父母每月要比幾仟蚊學費,
又要比幾仟蚊學課外課程,如果派位派得唔好
你會唔會比小朋友讀吖?
所以大部份SC仔如果派位派得唔理想,
父母情願辛苦D都要佢哋讀私校,
因為真的不想同D新移民子女一齊讀,
其實唔係奇視佢哋,而係大家生長地方唔同,
教子女方法也不一樣,我唔希望子女會學到佢
哋D習慣,無可否應有些新移民對子女管教得好嚴,
但這只是小數。

十分同意!
不過聽講呢兩年SC越收越少學生!

....其實每個父母每月要比幾仟蚊學費,
又要比幾仟蚊學課外課程,如果派位派得唔好
你會唔會比小朋友讀吖?
所以大部份SC仔如果派位派得唔理想,
父母情願辛苦D都要佢哋讀私校,
...

QQboy,
May I know why?無理由同$作對架?

[quote]
QQboy 寫道:
十分同意!
不過聽講呢兩年SC越收越少學生!

‹ 上一主題|下一主題