用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聨繫中學一問
樓主: MimiCactus
go

聨繫中學一問 [複製鏈接]

bb鼠 發表於 18-6-25 16:00
咁啫係至少保住b2
所以你明唔明點解我要千方百計令阿細保住個B2位。

little_yolky 發表於 18-6-25 16:09
所以你明唔明點解我要千方百計令阿細保住個B2位。

對你細囡完全無難度~~~

gigilovesnoopy 發表於 18-6-25 16:08
多謝你嘅意見,我會話番俾亞囡中、小學校長知,佢哋嘅資料是超錯。不但誤導學生,仲要誤導家長。罪該萬死 ...
係呀, 之前都有網友話聽過校長咁講, 當然唔知係網友理解錯定真係校長講錯。如果真係校長講錯, 你將我講個case問下校長, 睇佢點答你。我知道因為地區問題, 有B1直屬中學過去有直屬位都係用唔晒, 放返出公海抽的。同樣道理, 一條龍中學係先收一條龍小學, 有剩位會放出嚟俾公海抽。

mcl203 發表於 18-6-25 16:14
對你細囡完全無難度~~~
佢上學期成績係B3......................

little_yolky 發表於 18-6-25 16:17
係呀, 之前都有網友話聽過校長咁講, 當然唔知係網友理解錯定真係校長講錯。如果真係校長講錯, 你將我講個ca ...

有位剩有吖,SPSS,SSGC~~~

小學4班,中學5班,係大機會有位剩~~~

mcl203 發表於 18-6-25 16:20
有位剩有吖,SPSS,SSGC~~~
當然有啦, 我哋年年聯繫位都用唔晒的, 過去聖羅撒都用唔晒, 不過好似上年話已用完了。

little_yolky 發表於 18-6-25 16:23
當然有啦, 我哋年年聯繫位都用唔晒的, 過去聖羅撒都用唔晒, 不過好似上年話已用完了。 ...

咩都假,考好個試先有得揀

醒目開學勳章 王國長老

gigilovesnoopy 發表於 18-6-25 14:05
回覆 miriam 的帖子

是先抽全部,再抽聯繫。

教局幾時改左大抽獎方式無公布既
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

katie0921 發表於 18-6-25 15:42
我想問下 :

「有聯繫位既學生只要係 B1 同 B2 都可以係乙1 填, 到抽乙部時會先抽聯繫位先」

聯繫位係畀 B1  & B2,B3 無份

2jkidsfather    發表於 18-6-26 07:29
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 18-6-25 16:18
佢上學期成績係B3......................

唔好太悲觀,就算去到最尾嗰廿位,都未必係真B3

不過若果真係唔夠位派的話,B1就穩陣,B2都有可能派唔到㗎啦!

8-)

little_yolky 發表於 18-6-25 16:17
係呀, 之前都有網友話聽過校長咁講, 當然唔知係網友理解錯定真係校長講錯。如果真係校長講錯, 你將我講個ca ...
??band1 中學聯繫或直屬位如果學額多過band1 學生,不是再跌落給聯繫或直屬小學的band2學生嗎?
如果聯繫或直屬小學的band2學生選該中學為乙一,會否執到雞?

你意思是band1 就算有位剩,便會自動流入公海,不會留給自己聯繫或直屬小學的band2生?

Gloriakiu 發表於 18-6-26 02:39
??band1 中學聯繫或直屬位如果學額多過band1 學生,不是再跌落給聯繫或直屬小學的band2學生嗎?
如果聯繫 ...

唔係,佢意思都係首先派自己B1,有剩就派自己B2,再有剰先落公海。
8-)

如果聯繫 ...
我意思係, 先派晒聯繫/直屬/一條龍位, 包括B1/B2/B3(只限龍校), 有剩位會撥返入公海, 所以, 唔會好似部份JM所講, 先抽公海, 再抽聯繫/直屬/龍位。

如果聯繫 ...
就算係B1直屬中學B2生一定有機會抽到, 只係唔一定夠收全部, 但B1聯繫位就mug水啲, B1應該唔夠分, 不過, 世事無絕對。只是, B3就一定無機。

上面JM話學校講大抽奬係先抽全部(即公海), 再抽聯繫位。這是錯誤的。

little_yolky 發表於 18-6-26 09:47
就算係B1直屬中學B2生一定有機會抽到, 只係唔一定夠收全部, 但B1聯繫位就mug水啲, B1應該唔夠分, 不過, 世 ...

我地係收哂b1先,如果b1生選聯系多過學位,就用隨機number排,相反有剩會俾b2學生,同一樣用隨機number

bb鼠 發表於 18-6-26 14:09
我地係收哂b1先,如果b1生選聯系多過學位,就用隨機number排,相反有剩會俾b2學生,同一樣用隨機number
...
全世界都係咁的, 就係唔明白點解有學校會講另一套俾家長知。不過, 無論如何佢哋都係填乙一, 無乜影響就是了。

little_yolky 發表於 18-6-26 14:12
全世界都係咁的, 就係唔明白點解有學校會講另一套俾家長知。不過, 無論如何佢哋都係填乙一, 無乜影響就是了 ...

其實如果b3的話我乙一會揀b2,反正已經無嘢可以輸

bb鼠 發表於 18-6-26 14:17
其實如果b3的話我乙一會揀b2,反正已經無嘢可以輸
其實B2尾B3頭好模糊, 所以要考慮既嘢或者仲多。

little_yolky 發表於 18-6-26 14:18
其實B2尾B3頭好模糊, 所以要考慮既嘢或者仲多。

從來邊沿人都好煩,b1咪一樣
不過如果b1邊沿落係有聯中嘅小學就好,諗都唔洗諗一定乙一聯中

bb鼠 發表於 18-6-26 14:20
從來邊沿人都好煩,b1咪一樣
不過如果b1邊沿落係有聯中嘅小學就好,諗都唔洗諗一定乙一聯中
...
聯繫中學係QC或QE就係。
‹ 上一主題|下一主題