用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區大抽獎
go

九龍城區大抽獎 [複製鏈接]

請問 ..其實如果肯定小朋友係band one, 在九龍城區d band one好夠,乙部填哂d band one校,都一定入到band one學校? 即使我填哂d最hit學校在前? 例如我填哂迦密、華英、旅中在首三位最終都係入到一間band one? 其實要不要乙二三開始放d冇噤hit既中學?
   19    0    0    0

day_bo 發表於 21-12-21 11:19
請問 ..其實如果肯定小朋友係band one, 在九龍城區d band one好夠,乙部填哂d band one校,都一定入到band  ...

如果入到 BAND 1 中學便滿意,任何一間均可以的話,九龍城區的 BAND 1 學生的確可以先盡選 BAND 1A 中學,然後盡選 BAND 1B 中學,盡選完 BAND 1C 中學才填 BAND 2 中學。

不過,較合適的填法是只選一間 BAND 1A 中學,然後盡選你心儀的其他 BAND 1B  中學,然後才盡填所有 BAND 1 中學,之後填 BAND 2 中學。

Arabellahk    發表於 21-12-23 00:46

回覆 day_bo 的帖子

世事無絕對呀! 你要明白一個道理 - 大抽獎係根據學生編號 (即係大家都唔個嗰個號碼) 去排先後抽學校, 假如你既仔/女既學生編號比較後而乙一, 二, 三既中學都係大熱門, 咁有可能佢就會碌到好後先至派到中學喇.  所以你要擺個"保險位"喺乙四或者乙五, 咁就會穩陣啲.

我聽過有某一線小學既級七學生就係因為太進取, 乙一至五都放哂頂熱中學 (聽聞係迦密, 伊中, 銀禧...) 點知就派到乙十

day_bo 發表於 21-12-21 11:19
請問 ..其實如果肯定小朋友係band one, 在九龍城區d band one好夠,乙部填哂d band one校,都一定入到band  ...

九龍城本區B1生B1位足
可先盡填本區/他區B1校
之後填B2陳瑞祺(男)/培道(女)/......

理論上係,但一些比較受歡迎的中學就要小心。例如旅港、黃笏南真係在九龍城區好受家長和同學追棒!所以同level 最好二選一。即迦密和華英二選一,旅港和黃笏南選一間。千其唔好乙一喇沙,乙二迦密、乙三華英、乙四旅港、乙五黃笏南、乙六銀禧、乙七丘中,乙八陳中,運氣唔好,真係有機會陳中。

MimiCactus 發表於 21-12-21 18:59
理論上係,但一些比較受歡迎的中學就要小心。例如旅港、黃笏南真係在九龍城區好受家長和同學追棒!所以同le ...
乙8就放陳中咪就係提早投降,都未盡填晒所有可選既B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 MimiCactus 的帖子

咁應該入銀禧

hkpapa852 發表於 21-12-21 21:34
乙8就放陳中咪就係提早投降,都未盡填晒所有可選既B1中學

其實係咪BAND 1 同LEVEL填一間,但冇揀個間都之後乙四乙五都要揀番?點都係揀先過BAND 2?即係假設我二選一就揀迦密(棄華英、旅港)、銀鿋(棄黃笏南)、丘佐榮(唔知有冇同一LEVEL):
迦密> 銀鿋 >丘佐榮 > 華英 > 旅港 > 黃笏南 > 喇沙 > 培正 ........

請問係咪噤既方法填係O岩? 但其實丘佐榮後面開始好似冇可能會去到....

銀禧同丘中都係熱門保險線,放乙五應該都入到

Joe8889 發表於 21-12-22 11:04
銀禧同丘中都係熱門保險線,放乙五應該都入到

其實華英放乙二仍有機會嗎?

我估機會好低黃笏南旅港民生就可能得

day_bo 發表於 21-12-22 09:36

其實係咪BAND 1 同LEVEL填一間,但冇揀個間都之後乙四乙五 ...迦密> 銀鿋 >丘佐榮 > 華英 > 旅港 > 黃笏南 > 喇沙 > 培正 ........
丘佐榮可以擺後十格
華英、旅港擺4,5 已是沒可能,不如擺他區 曾肇添、九華、伊中 博吓大霧仲有機!

小鹿揀學校 發表於 21-12-22 11:35
丘佐榮可以擺後十格
華英、旅港擺4,5 已是沒可能,不如擺他區 曾肇添、九華、伊中 博吓大霧仲有機!
好似阿邊個甘,他區位放乙部一

Joe8889 發表於 21-12-22 11:33

黃笏南受歡迎過銀鿋?

medicine 發表於 21-12-22 11:40
好似阿邊個甘,他區位放乙部一
殊!要靜雞雞冇人知先work 架!

當然,校舍都贏曬

回覆 小鹿揀學校 的帖子

我女有同學真係咁樣搏大霧入咗St Mary喎

同學女係B1, 喺KL3填咗幾間B1中學然後放St Mary喺乙六/七點知碌入咗, 佢媽咪開心到喊

小鹿揀學校 發表於 21-12-22 11:45
殊!要靜雞雞冇人知先work 架!
唔駛殊喎!上年一公佈結果已有會員高調分享KL3抽獎乙2入SMCC。
幾年前我亦曾透露KL1有人乙3入SMCC,只係太多人怕死。

Arabellahk    發表於 21-12-23 00:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PuffyBobby 發表於 21-12-21 11:54

世事無絕對呀! 你要明白一個道理 - 大抽獎係根據學生編號 (即係大家都唔個嗰個號碼)  ...
伊中好似在KL1網,乙部無得填,除非係分俾KL3嗰D。

Joe8889 發表於 21-12-22 11:33

我概念裡面,民生係好嘢嚟喎,唔係好過華英咩?請指教。
‹ 上一主題|下一主題