用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 I B 補習班
樓主: s20121058
go

[其他] I B 補習班 [複製鏈接]

Radiomama 發表於 23-1-5 21:13
我成日提自己,睇定啲先;唔好急於行動。

初小冇乜功課,但總有成績表、portfolio, 家長會, Student led  ...

感謝各位回覆,對,今學年初學校有呢類評估亦有分享結果俾家長,只係我唔肯定呢類評估有多反映現實。

真係要不時提醒自己不要受環境影響,仔細考慮補與不要補的原因。

謝謝呀

lavender_mum 發表於 22-12-5 14:51
Totally agree
事實放在眼前,差一分就差一分,如果afford到一定盡力做
我認同,如果考公開試,補下習,我唔覺得好大問題,有時就係差少少考試skill而唔係唔ok!我女今年Y8,佢身邊有部份同學有補習(全科),我好震驚,同埋阿女話佢地好似越補越差咁,可能過份依懶卦

chloe_b 發表於 23-1-11 09:27
我認同,如果考公開試,補下習,我唔覺得好大問題,有時就係差少少考試skill而唔係唔ok!我女今年Y8,佢身 ...

Y8全科補習? 是否MYP? 好奇怎麼補?這階段孩子正正學習同發揮搜集資料,分柝,演繹這些技巧

poonseelai 發表於 23-1-12 07:47
Y8全科補習? 是否MYP? 好奇怎麼補?這階段孩子正正學習同發揮搜集資料,分柝,演繹這些技巧
...
其實我唔太清楚佢地既補習內容,因為係阿女講我知,果2位同學都係由傳統名LS轉去讀IS既,阿女話佢果2位同學都覺得自已越補越差。(阿女學校係IGCSE+IB)

chloe_b 發表於 23-1-12 12:04
其實我唔太清楚佢地既補習內容,因為係阿女講我知,果2位同學都係由傳統名LS轉去讀IS既,阿女話佢果2位同學 ...

GCSE 補習易D找到, 太多補習有機會令孩子依賴補習老師而唔係自己去問老師,或上堂唔專心, 因之後也有補習老師教

poonseelai 發表於 23-1-12 12:54
GCSE 補習易D找到, 太多補習有機會令孩子依賴補習老師而唔係自己去問老師,或上堂唔專心, 因之後也有補習老 ...
的確係,我都問返阿女,佢就係話果2個有補習既同學係上堂極唔專心。
‹ 上一主題|下一主題