用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇K2,K3轉校建議- 讀緊腐化左既聖三一中心幼稚園, 好 ...
樓主: CYY123YY
go

有冇K2,K3轉校建議- 讀緊腐化左既聖三一中心幼稚園, 好失望 [複製鏈接]

chanti 發表於 23-6-26 09:11
但聖三一不是私幼喎,唔通想轉做私幼?

揀得聖三一都因為一直傳承嘅關愛/愛心/體諒 ~ 校長角色非常重要,係學校靈魂嚟!校長晤好佢以下嘅主任老師就算好好都會被同化或變質,淨返落嚟可以謹守崗位嘅老師未必好多

Emilycc8 發表於 23-6-24 18:09
我地13/6聯署去信聖公會等等幾個party, 要求佢地20/6或之前回覆我哋家長,但係直至今日,都完全冇人接觸過 ...
有菅號名個人版你睇啦,唔洗問都知,之前明愛個羊銘張都係牙擦仔,又紅又串

Emilycc8 發表於 23-6-24 14:11
但係今年我細仔係聖三一就變哂啦,新校長永遠高高在上咁,之前永遠穿條套裝短裙,從冇抱下攬下D小朋友,一D ...

幼稚園咋喎,點解要咁話小朋友

cherry271 發表於 23-6-24 23:44
想講校長上任一年已經收聯署信兩封上次係因為親子旅行因為價錢唔合理時間安排失當
最後都冇完全更改安排, ...

係去邊度,收得好貴?

CYY123YY 發表於 23-6-23 15:04
本身仔女讀緊九龍城間聖三一中心幼稚園, 間學校出哂名係happy school, 以學生為本, 之前成日上雜誌, 個imag ...

好震驚呀而家變成咁,我小朋友兩年前喺度畢業,以前陳校長同老師班底全部都做咗十幾二十年,下至清潔姐姐都好鍾意陳校長,個個都好有愛心,學校好多活動,小朋友好鍾意返學,同學仔嘅家長都好滿意。好感恩小朋友曾喺度讀過,我仲好盼望會越嚟越好,原來腐而家變成咁,咁真係轉校好過。

CYY123YY 發表於 23-6-23 15:04
本身仔女讀緊九龍城間聖三一中心幼稚園, 間學校出哂名係happy school, 以學生為本, 之前成日上雜誌, 個imag ...

咁勢利好心佢唔好做教育,去從商啱佢d,留返個位比真正喜歡幼教嘅人。真係好心痛,三一變成咁。

睇到很心痛,一間咁好的學校被個空降校長搞成咁。以前陳校長年代成個教學團隊真係好有愛,團結,穩定。

回覆 cherry271 的帖子

想問個位校長仲係唔係到做?

請問個位王校長仲有冇做?

回覆 Emilycc8 的帖子

你地講個位,係之前個區出哂名,自從佢上任,已極少第2代返去讀,你明啦…最後間學校都88啦…

回覆 Mama12345678 的帖子

個校長仲係到,俾人保住。學校的資深主任及老師,加埋十幾位職員就一次過走哂。
一踏入校門好似去左另一間學校咁,
收的學生都睇得出同以前有不同。

上年走左十幾個都仲未完。。今個學期開始緊先2個月又走多幾個,。
走親都係做左好耐既老師,
似頂唔順校長啦。。
今年聽啲家長講佢做野同態度仲衰過新入職個陣
家長搵親佢問野都係hea應 只會話係家長過份擔心,同埋話家長你咩都唔知。
學校透明度咁低,行政又亂,學校啲教職員走左又唔出聲。家長點會唔擔心。
開學無耐班主任走左無正式同家長交代過,
家長要三催四請日日問
最後先求其用荒廢左既eClass send張通告話搵個代課代一年就完左件事,
佢咁搞法會唔會好快全校得番fresh grad同代課老師。。
定係呢個係佢既任務黎?出生率唔夠要殺多間學校😂
佢兩年前先完成左個任務咋喎 😂

Littleangel222 發表於 23-11-1 23:18
上年走左十幾個都仲未完。。今個學期開始緊先2個月又走多幾個,。
似頂唔順校長 ...

上星期pn 家長日,見到有個新主任入嚟課室自我介紹, 我都估應該有主任走左嚟個新
但我女女讀個班兩位老師都好好,睇得出其中一個老師係聖三一應該做左好耐

Littleangel222 發表於 23-11-1 23:18
似頂唔順校長 ...

同埋每朝見佢係門口笑容都十分牽強虛偽,無親切感,不過佢記得我女名有做下功課

報左來年N班, 睇到有D擔心tim...

回覆 MrsFanCkm 的帖子

interview去feel下

回覆 eleung123 的帖子

個日去openday 感覺係OK GE...
個校長都有好nice甘同我地打招呼...

不過都岩, interview左先算... :D

MrsFanCkm 發表於 23-11-17 09:30
回覆 eleung123 的帖子

個日去openday 感覺係OK GE...

如果有心想了解多D, 可以返學時段比較下隔壁曾肇添同中心幼2間既氣氛, 你就會即刻發現中心幼上上下下有幾死氣沉沉, 個個主任隻眼係生額頭上。
聽返用家話依家好多處理手法都係跟返行政白紙黑字, 就連家長日都出通告寫明唔可以帶小朋友返去, 唔會幫你湊小朋友, 要家長再私下嘈完先口頭話可以帶小朋友。依類大大小小事其實仲有好多, 所以如果你想要一間真正關愛小朋友, 以小朋友為出發點, 其實可以直接考慮其他幼園。如果你追求project approach, 相信依間唔會係你首選。

n班唔平嘛, 所以對n班家長最好笑容最呵護, 期間限定黎, 升班後就好難講。同佢反映意見就唔耐煩,左望右望,同行過啲人打招呼都唔專心聽下你講咩。
把口就話知道知道,但被聆聽者完全感到不被尊重。
擺門唔錯,實質有幾多斤兩,一聽佢講嘢就知係背書,問多少少都答唔到。
帶領到班下屬雞飛狗走,只能衷心希望佢快啲轉行, 留番僅有嘅口碑俾學校。

十二月又有個超資深老師走左,
D TA 新請番黎又走左,啲代課老師三五七日又請假,明明每班要有2個班主任,點知班主任辭職,變代課頂,代課又唔番,變TA頂,TA都請假,最後得一個班主任
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊