用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS vs St Paul convent
樓主: mandyclm
go

MSS vs St Paul convent   [複製鏈接]

gabejang 發表於 23-7-4 15:39
我從會揀呢兩間嘅學生/家長角度出發咋。我教小朋友分析都會教佢包容多角度思考。
乜唔俾人話當年嘅咩? 我 ...

咁呢樣又明喎,認同揀得呢兩間學校嘅人心頭都唔低,Spcs我冇升3大數據,但MSS我都有2/3年嘅,MSS基本上每年過半上3大,咁如果只攞3,又係咩真係咁易上到呢?我攞3+全港嚟講,並唔係只針對呢兩間學校。

gabejang 發表於 23-7-4 15:42
即係你對「避開中文科」呢個諗法比較敏感/反感

只不過唔想人講就信同聽,想真正咁了解多啲,確實我兩個小朋友係完全唔需要避中文,可能一個要,而家未知住,都未開始讀
但講多次先,呢兩間,我會揀Spcs,原因上面已講

ekhc 發表於 23-7-3 17:47
願聞其詳
MPS 喺我心目中係間靈活、開明、關愛嘅學校,提供空間俾小學女生去閱讀思考,培養自主學習習慣。中學部揀SPCS 純粹因為成績較好

ekhc    發表於 23-7-5 10:14

PTL_L 發表於 23-7-4 14:19
再諗多樣嘢
中四揀另一學制嘅學生,會唔會忽然去到升中四階段,自己會覺得啲中文基礎完全消失晒,乜都忘記 ...

個人睇法,大讀DSE 我暫時睇到係,DSE best5 best6 ,科科不能放棄,每科要用好多時間操,IAL 4科,當然唔會易咗,但感覺focus 4科好少少。純粹個人睇法,實際操作唔知,等阿妹有機會試完先知同埋SPCS 中三中四都要讀中文,亦會教DSE既範文,就算將來考IAL, 相信中文唔會弱到應付唔到職場。

ekhc    發表於 23-7-5 10:06

kirstyau 發表於 23-7-4 16:39
個人睇法,大讀DSE 我暫時睇到係,DSE best5 best6 ,科科不能放棄,每科要用好多時間操,IAL 4科,當然唔 ...

呢個咪就係之前所提「教人行易行啲或適合啲既路同教人為避中文而行嘅路,係兩個概念。」其實有錢有資源行條易行啲既路,無問題亦無錯,但而家風向係,中文一唔掂即教人轉制。首先第一,開Ial/IB愈來愈多學校,要考慮經non jupas嘅優勢同以前相比?第二,大家對中文掂嘅準則人人唔同,有啲人要5+以上先叫掂,先叫唔炒,但原來大圍睇3+以上都唔差喎,咁係咪存在中文好易炒呢?

呢個問題都未答到,如按而家嘅風向「2022 全港考生
中文 3+ 59.8%英文 3+ 53.2%」咁我哋係咪要全部轉讀中中?

PTL_L 發表於 23-7-4 17:07
呢個咪就係之前所提「教人行易行啲或適合啲既路同教人為避中文而行嘅路,係兩個概念。」其實有錢有資源行 ...

話者甘講,why not both? 讀得1A校要求唔會低,將來大學學科明顯唔會滿足中文攞3,大女睇大學學科,心儀嘅平均都要5+再加最少chur返2,3粒星。睇見佢都覺得辛苦。將來IAL/IB 行non Jupas 點冇人知,見步行步啦!DSE 開放中國其他境內考生影響都唔細。

gabejang    發表於 23-7-4 20:04

kirstyau 發表於 23-7-4 18:53
話者甘講,why not both? 讀得1A校要求唔會低,將來大學學科明顯唔會滿足中文攞3,大女睇大學學科,心儀嘅 ...

應該咁講,想讀其他學制增加入神科或心儀科係無可厚非,但唔需要下下都講因為中文而避走dse!我同意中英兩者係可以共存的!大家仲記唔記得,升中嘅999632,中文冇番咁上下,點讀band 1中學呢?內地生考dse影響一定有,但整個香港大環境,IAL /IB難道可以避到內地生嘅影響?留意下,而家IS內地生入讀都唔少人呀!

PTL_L 發表於 23-7-5 00:01
應該咁講,想讀其他學制增加入神科或心儀科係無可厚非,但唔需要下下都講因為中文而避走dse!我同意中英兩 ...

咁事實真係有一班人避中文讀IAL/IB, 每人都有自己選擇, 在我嚟講兩個讀DSE 正常中文唔會衰到3都冇,但想讀大學學科取3明顯唔足夠。 計下數中文3,其他要攞幾多粒⭐先夠數,再望下考評局數據,攞⭐比例。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

大家討論緊睇1A 校,睇下傳統名校個堆,
英文 vs 中文 DSE 5+ & 4+ %
相差都好大下,就知中文事實唔易取分。

所以負擔到又考到,多個選擇冇壞,SPCS 有IGCSE,睇妹考咩成績咪知適唔適合讀IAL。

冇話IAL/IB 可以避內地生,係不嬲都存在,要影響都影響緊,但DSE 開放內地開考係2024新增, 會帶嚟咩影響就拭目以待

ekhc    發表於 23-7-5 10:08

kirstyau 發表於 23-7-5 00:33

咁事實真係有一班人避中文讀IAL/IB, 每人都有自己選擇,  ...

所以我一直都講,多個選擇唔係壞事(mss vs spcs 如我起未知小朋友能力下,我會揀spcs),而部分學校更加用其他學制去造靚大學嘅數據,完美地幫同學避走攞唔到5+嘅中文,名直更加需要,確實入名直好多係英強中弱嘅學生,如果呢班學生冇另一學制可選,output dse成績應該冇咁靚。
成日都講,唔好人云亦云,諗一諗邊樣最適合自己小朋友?!我迷惘過,因為網上太多dse負面消息,又小朋友未定方向,快高中喇,反而更加令自己同小朋友清晰方向,小朋友成績上到中學仍然keep到,大有機會又跳出去,但最後我同佢選擇放過自己放過大家,開開心心,順其自然繼續讀落去,我不嬲都認同「適合自己最重要」,我成日都同小朋友,要知全面啲先可以做到正確嘅選擇!

至於2024,大家都係受影響嘅一群,真係拭目以待吧!

其實大家如果要拗
應該係 IAL 中文比DSE中文淺 係淺在邊一部份
DSE中文易炒既原因又係乜?
好多學生應該最怕既係文言文部分
咁文言文對現今社會的需要同實用性又有幾大呢?

咁唔考DSe 考IAL 的學生又未必真係中文水平抵到應付唔到一般的職場需要

ekhc    發表於 23-7-5 10:10

要升心儀嘅大學同科目,有5或以上實在太重要,中文DSE 攞個4真係拖(emoji)腿,唔好再睇d 咩3344嘅數據la, 香港嘅大學甚至大陸都睇唔起DSE,覺得好易考,其實可能真係易嘅。不過教小朋友唔好睇個min entry, 真係唔知比乜人入咗你叻/你想入嗰科,而佢比你叻只係因為科中文考得叻過你,最搞笑係佢自己都唔知點解,

gabejang    發表於 23-7-5 10:20
ekhc    發表於 23-7-5 10:12

SLHongkonger 發表於 23-7-5 07:14
其實大家如果要拗
應該係 IAL 中文比DSE中文淺 係淺在邊一部份
DSE中文易炒既原因又係乜?
仲有可以準備嘅部分佔分太少、評分準則過嚴苛

gabejang 發表於 23-7-5 10:19
仲有可以準備嘅部分佔分太少、評分準則過嚴苛

我公司D新人, 個個都大學生, 英文同樣好嚇人

poonseelai 發表於 23-7-5 10:44
好奇你成日話你公司請既大學生英文好嚇人, 咁點解唔請讀國際學校果D?

poonseelai 發表於 23-7-5 10:44
邊間大學、讀咩系都有關係嘅

cafeva 發表於 23-7-5 10:51
好奇你成日話你公司請既大學生英文好嚇人, 咁點解唔請讀國際學校果D?

你請也要人地入先得㗎, 會計這一行根本吸引唔到年輕人, 我要求好基本咋, 你可能唔信, 有些係唔知佢寫乜

gabejang 發表於 23-7-5 10:58
邊間大學、讀咩系都有關係嘅

不止一間

poonseelai 發表於 23-7-5 11:02
你請也要人地入先得㗎, 會計這一行根本吸引唔到年輕人, 我要求好基本咋, 你可能唔信, 有些係唔知佢寫乜
...
每年英文5+得果3幾千人. 如果請唔到咁都無辦法. 但係我接觸過既年輕人英文都比我以前好好多.

cafeva 發表於 23-7-5 11:10
每年英文5+得果3幾千人. 如果請唔到咁都無辦法. 但係我接觸過既年輕人英文都比我以前好好多.

...

咁你比我好運

有同事叫我當佢地寫中文咁睇會易明D

boboapril 發表於 23-7-5 09:10
要升心儀嘅大學同科目,有5或以上實在太重要,中文DSE 攞個4真係拖(emoji)腿,唔好再睇d 咩3344嘅數據la,  ...

Dse中文攞5+係難,唔係話易,所以先會造就其他嘅學制出現,但「想容易同行條方便捷徑入神科同中文難到搞唔掂而要轉制」係兩個概念呀!又如果啲小朋友目標係神校嘅,你估佢哋嘅能力去到邊?睇3322係睇大圍情況。不過是旦啦,講落去都冇意思,大家唔會明白大家嘅想法可能到我個細啲,我會猛呻科中文難㗎呢一刻,真係未感受到
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊