用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [灣仔] 寶血同呂郭應該點揀
go

[灣仔] 寶血同呂郭應該點揀 [複製鏈接]

兩間都收左下午班
之前有唔少比較,但post都係好多年前
兩間話好既人數都差唔多
寶血排名高啲
呂郭最近轉左校長
本身唔係住灣仔,交通唔係問題,最主要考慮係程度同升小邊間好
大家有冇建議?
感激

0    0    0    0

我鐘意寶血有公園多啲。今個星期六再去寶血玩下,再考慮。
利申:我都有呢兩間offer

heidya    發表於 23-11-29 12:04

回覆 adrianema 的帖子

呂郭收生嚴格,本身諗住疊埋心水讀寶血,冇諗過呂郭都有
爬文話呂郭K3難,升小一容易適應
亦有人話寶血課程淺,升小一會辛苦
不過論環境就一定係寶血贏
課程深淺好似唔係家長考慮因素,佢地主要考慮近唔近,小朋友讀得開唔開心
其實我都傾向寶血,但怕揀錯後悔

heidya    發表於 23-11-29 09:22

回覆 speedo 的帖子

我暫無考慮課程深淺其實課程深淺都重要
只是諗住等埋其他出offer先考慮

有邊間比呢兩間更好?

不可以說更好。但同區還有其他選擇的話都可以考慮聖大
靈糧堂
坑真
聖公會
聖保祿

heidya    發表於 23-11-29 09:12

speedo 發表於 23-11-28 21:07

呂郭收生嚴格,本身諗住疊埋心水讀寶血,冇諗過呂郭都有

用家少少分亨, 參考下,寶血獨立校舍, 清潔整齊, 老師有經驗/有愛心, HAPPY SCHOOL, 一D 都唔谷, 個個玩得好開心, 學術水平真係唔高, 派小一睇運氣, 當年真係一般, 但是近年已經好左好多, 校罔有公佈.

靈糧堂都係HAPPY SCHOOL, 各方面類似寶血, 係校舍唔同, 無得比較.

另一間, 如果喜歡K班寫到'鯉躍龍門'而貼堂, 咁就岩讀....我見到則嚇走左!!!

adrianema 發表於 23-11-29 07:54

不可以說更好。但同區還有其他選擇的話都可以考慮聖大
可能睇少左小朋友,心頭唔敢咁高,寶血同呂郭已經係考左既學校入面排名最高,冇諗過咁順利

heidya 發表於 23-11-29 10:04
用家少少分亨, 參考下,寶血獨立校舍, 清潔整齊, 老師有經驗/有愛心, HAPPY SCHOOL, 一D 都唔谷, 個個玩得好 ...
我冇擔心小朋友喺寶血讀得唔開心,因為出名happy school,老師有經驗/愛心唯一擔心升學銜接,因為好多人放棄寶血都係因為課程太淺
升學方面,呂郭好多人升到軒小,相反寶血有唔少係入寶血小學,排名唔太高
我有諗過語文方面自己教,但我始終冇教幼稚園學生經驗,怕小朋友吸收唔到

heidya 發表於 23-11-29 10:04
用家少少分亨, 參考下,寶血獨立校舍, 清潔整齊, 老師有經驗/有愛心, HAPPY SCHOOL, 一D 都唔谷, 個個玩得好 ...
睇得出呂郭係超嚴格面試已經知,要出聲講野,仲俾老師串,原本真係冇諗過會收
但諗緊會唔會嚴師出高徒

speedo 發表於 23-11-29 10:53
睇得出呂郭係超嚴格面試已經知,要出聲講野,仲俾老師串,原本真係冇諗過會收
但諗緊會唔會嚴師出高徒
...
見你成日提排名。其實D排名可以參考下,但完全不是考慮。
學校課程、文化和風氣更重要。
我又不是太覺得呂郭面試好嚴,點解咁講?

speedo 發表於 23-11-29 10:45
可能睇少左小朋友,心頭唔敢咁高,寶血同呂郭已經係考左既學校入面排名最高,冇諗過咁順利 ...
你小朋友兩間都考到, 真係好叻叻

speedo 發表於 23-11-29 10:53
但諗緊會唔會嚴師出高徒
...
嚴師出高徒 <----- 當年都係咁諗, 但係怕小朋友太大壓力, 怕有童年陰影, 最後揀一間希望小朋友開心長大,(利申:當年無報呂郭, 因為錯過截止日.)

speedo 發表於 23-11-29 10:50
我冇擔心小朋友喺寶血讀得唔開心,因為出名happy school,老師有經驗/愛心唯一擔心升學銜接,因為好多人放 ...
你擔心升學,正常, 寶血有唔少係入寶血小學,係事實, 加上整體平均又不及其他名校........
唯當年無諗咁長遠, 小朋友開心3年就算了.......上到小一另一回事. (純粹個人意見)

adrianema 發表於 23-11-29 11:28
見你成日提排名。其實D排名可以參考下,但完全不是考慮。
學校課程、文化和風氣更重要。
我又不是太覺得呂 ...
可能你小朋友叻覺得呂郭嚴係因為爬文睇過面試要出聲先收
我小朋友唔叻,面試仲俾老師串
有offer都好意外

heidya 發表於 23-11-29 12:03
你小朋友兩間都考到, 真係好叻叻
其實唔叻,有offer好意外本身諗住有聖雅各其中一間offer已經好滿足

heidya    發表於 23-11-30 09:39

speedo 發表於 23-11-29 23:15
可能你小朋友叻覺得呂郭嚴係因為爬文睇過面試要出聲先收
我小朋友唔叻,面試仲俾老師串
有offer都好意外
一般面試,老師都會問小朋友問題,都要出聲架,不是嚴,只是了解小朋友的其中一個方法。唔出聲,老師難了解小朋友,係會比較難被取錄。

adrianema 發表於 23-11-28 19:24
我鐘意寶血有公園多啲。今個星期六再去寶血玩下,再考慮。
利申:我都有呢兩間offer
...
師姐今日去完寶血感覺如何?

speedo 發表於 23-12-2 21:56
師姐今日去完寶血感覺如何?
很好啊,學校真的好有心,辛苦了老師們,真是很不錯的學校,小朋友最鍾意個公園。老師修女都nice。可惜我放棄呂郭之外,還考慮緊靈糧堂北角衞理堂同今日有埋坑真,遲啲有埋其他result,應該不會選寶血了。

其他係上晝定下晝啊,又要考慮吓喎;你有冇preference係上晝定下晝?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊