用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較
樓主: ahsaichingbb
go

Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較   [複製鏈接]

rabbittwin 發表於 23-12-12 19:57

個人喜好吧,我揀學校唔多睇關愛,除非小朋友有特別需要。 ...

女仔搵間關愛的學校比較好,女仔情緒問題多,自殺比率明顯較男仔高

rabbittwin 發表於 23-12-12 19:57

個人喜好吧,我揀學校唔多睇關愛,除非小朋友有特別需要。 ...
認同...

回覆樓主:

成日將關愛、合適掛住口邊的家人,小朋友讀書一般都唔多掂。

回覆樓主:

不斷為小朋友的不成器搵藉口,佢哋就更加理所當然地不成器。蛇生蛇,鼠生鼠,一直在失敗者的階層輪迴。

RainyRice 發表於 23-12-12 19:09
朋友話SSGC悔過書和留堂經常出現。
反而都想知另外兩間如何
都係果句啦,間間學校都係--你的成績操行如何,你的關愛關注度也必如何..

10090 發表於 23-12-13 06:37
女仔搵間關愛的學校比較好,女仔情緒問題多,自殺比率明顯較男仔高

我覺得自殺問題好多時都係屋企及家人既關愛唔夠,父母責任最大!

HK-MAN 發表於 23-12-13 09:01
都係果句啦,間間學校都係--你的成績操行如何,你的關愛關注度也必如何..

係,特別有分精英班,親身體驗隔離班老師成日鬧人

回覆樓主:

關愛, 基督教吧

rabbittwin 發表於 23-12-13 09:16
係,特別有分精英班,親身體驗隔離班老師成日鬧人
還有觀點出發點...例如冇交功課,測考不合格要你留堂補做/測...係關愛還是嚴罰喎?留堂老師額外付出時間架?...唔罰你,可能你地又話Hea 教喎? 究竟你地想點呀,家長們?

男同學都需要關愛,唔關女生是否需要更多,小學嘅時候有個男同學無端端大喊,邊個女仔走去同佢傾偈都得一個壞人罪名,佢應該需要關愛或者睇醫生。

jiljill 發表於 23-12-13 08:58
不斷為小朋友的不成器搵藉口,佢哋就更加理所當然地不成器。蛇生蛇,鼠生鼠,一直在失敗者的階層輪迴。
...
公司老板都有分好和衰,学校老师都是一样。第一种:愿意关心学生的情形,作出适当的引导和鼓励。
第二种:有一定的距离感,但起码维持公平公正。
第三种:好像之前有人形容“元朗商会中学”那样,那就绝对不是“关爱”。
有家长想找“第一种“,是很正常的事。

maozit 發表於 23-12-12 23:04
坑真中一已 DSE mode, 多功課、默測考,好多學生晚晚1-2 點都未瞓,趕功課、溫書。我唔知依家Band one 學校 ...

同學家長都幾喜歡坑真, 可惜自行位部分給了親生女

所以統計同班同學家長的意見
以上三間排序暫時是這樣

YWGS > TLMS> SSGC

回覆 Rpp 的帖子

有時男仔仲難搞﹐女仔好多時係用"傾計"黎解決情緒問題﹐
如果由細到大女仔有同你傾計既習慣﹐佢地有事都容易會同你傾多d
但男仔好多時習慣性收收埋埋﹐出大事都未知。

我同意其實小朋友自殺呢個issue
父母應該要負上既責任會比老師/學校大﹐
除非係學校發生左一d集體欺凌事件﹐而同時學校知道唔處理。

講成績應該係SSGC, YWG > 坑真?

回覆 jiljill 的帖子

咁又唔好咁講﹐唔可以單用讀唔讀得成書論盡一個人既成敗既﹐
每個小朋友亦都獨特既個體﹐教育方法都可以好唔同。
有D小朋友愈迫愈有貨﹐相反有小朋友一迫就跌watt
家長應該因應小朋友既個性而安排教育。

我都認同適合其實都好重要﹐
同是band 1﹐都有活動性同文靜型既學校
去到揀中學﹐其實小朋友都大個﹐個個都開始有自己想法
如果揀左間小朋友唔鍾意既地方讀﹐就算係band1a名校﹐都有可能適得其反。

200904    發表於 23-12-13 11:54

其實,我覺得都有“緣分”在其中。無論什麽好學校,都有負責和不負責的老師,有經驗和沒有經驗的老師,看小朋友恰巧遇到什麽老師了。
也有網友講到行政職員的問題,其實學生平時和職員的溝通少之又少。而且,遇到哪個職員接待也是緣分的事情。我小朋友的同學當年也有去此三間中的一間交表時,遇到不客氣的職員收表。
我認同這個社會什麽人都有,學校也并非象牙塔,孩子遇到什麽事情,其實同儕,家長的陪伴,開導才是最爲重要。最怕是孩子在學校受了委屈,回到家長想找人傾訴,但還是被數落,導致悲劇的發生。

其實都係B1學校, 大家都咁好, 又何必分好唔好..
找間小朋友好feel.又近, 合自己較為理想.

同屬band 1A,成績差不多,但各名校學生的氣場都唔同。我會考慮學校文化和學生模樣,女兒同邊間夾啲

回覆樓主:

失敗者永遠都搵到藉口幫自己嘅失敗開脫

回覆樓主:

你問問自己,人生在世,是社會適應你,還是你去適應社會?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊