用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助) ...
發新帖回覆
go

家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助)? [複製鏈接]

回覆樓主:

我嘅洗費大概如下
平N:48xx / mth
補習:1840/mth
音樂:1200/mrh
游水:1000/mth
活動班:1800/mth
保險: 3000/mth

我建議如果未買樓而又未必有父母留下物業嘅, 最好兩公婆月入120000以上先考慮讀直私(不包國際)。 因為以上係N班洗費, 再上洗費只會更大, 一個月隨時2xxxx.
理智啲諗, 未買樓嘅又有細路, 最好快啲有物業保障家庭, 加大儲蓄比讀唔讀私幼更重要。 一家三口為例, 諗得讀私幼都會想小朋友係好啲環境長大, 起碼租樓都兩萬, 請埋姐姐加燈油火蠟又一萬, 我頭先講嘅小朋友洗費又一萬, 伙食當六千, 兩公婆洗費慳極一個月加埋都萬二三, 假日同小朋友出去玩一個月又兩三千, 仲有雙方長老家用聊表心意當五千, 兩公婆供份保險又四五千, 其實一個月加埋已經
七萬幾, 其餘有時儲嚟自己退休, 有啲儲嚟買樓,有啲儲嚟旅行, 有時儲嚟儲備….如果兩公婆咩都無, 月入三幾萬學人讀直私, 其實將來大人細路都慘。

RainyRice    發表於 24-4-18 23:33

其實我覺得講到尾就係為個細路好。 每人對於對仔女好嘅定義都唔同, 亦唔係學得嘢多讀名幼就等如佢會忽略小朋友自由自主生活。 相反由個細路完全自由任玩亦唔等如完全唔教細路。
每個家庭都有佢嘅平衡點。 我個仔n班補習, 不過每星期我地都有戶外課, 每朝都最少個半鐘自由玩, 呢啲外人睇唔到。 相反佛系父母一路出街一路教生字亦唔會話你知。
所以有時問比唔比細路讀名幼私幼, 上唔上咩咩咩興趣班其實無咩大意義, 最緊要搵到自己家庭平衡。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊