用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助) ...
發新帖回覆
go

家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助)? [複製鏈接]

jinJJ 發表於 24-4-3 12:30
家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助)?

問題不是收入,而是你現在有每月幾多錢剩/儲。根據你另外的posts,當你講LH /CCKG ,想入神校,當要補學術音樂同攞cert… 仲未計數學班。計平啲大約13k,但當中有啲支出如校車讀什麼幼稚園都要俾,又有啲係睇你想入什麼小學,家長會唔會自己教中英數。每月大約洗費可考慮:
學費$5000-7000
校車+雜費$1000
以下選1-7項:
面試班$1500
學器班$1500-2000
中文班$1000-1500
英文班$1000-1500
數學班$800-1500
運動班$500-1000
畫畫班$500-1000
其他興趣班$
比賽/表演/戰衣… $

好彩入到平啲嘅小學SPCC DB DG SPC YW HKUAGPS… 或官津,唔好彩入咗貴啲CKY SSCPS… 只不過是幼稚園,如果擔心負擔大,又入唔到龍幼,可以讀券幼加補一兩項,到小學試入津校,入唔到先讀直私,到時再自己睇餸食飯。

Kenji0105 發表於 24-4-20 12:38
私半龍學費:$4000/月
校車:自己搭地鐵接送(但每天多了30分鐘閱讀)

很對,如小朋友讀龍幼,就算只是聯繫小學中學,都可以零補習,開心玩喜歡的興趣班

簡單啲來講 發表於 24-4-24 17:56
不過老實講,很多名校俾offer偏向私幼,尤其在waiting階段。如果讀券幼,即使有操,都可能顆粒無收。所以我 ...

其實我又唔覺得小學老師會細心留意是卷幼還是私幼(除了很出名很催谷很多名小收那幾間幼稚園之外)。而且有很多幼稚園也會私/券轉。
兩個小朋友,一個在幼稚園由私轉券後入讀;另一個讀另一間幼稚園由券轉私。一私一券幼都是so-call最具競爭力/優質/受歡迎的幼稚園,都是happy schools,兩間的同學入(非校友自行或自己龍幼)名小的都是家長發力。兩間都有極佛系家長。
跟私和券無關。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊