用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
go

培僑書院 [複製鏈接]

培僑書院

請問有無家長幫子女申請入讀培橋(沙田區)呢?  本人有意為小女報讀06年小一, 想收集一些意見, 唔該!

ivymame

Re: 培僑書院

me too.

醒目開學勳章

ivymame其實培僑係唔錯嫁學校,
我個女就今年讀小一,我問佢鐘意
以前果間幼稚園定宜家呢間學校亞?
佢話好鐘意現在尼間,我也有問過其他
媽咪D小朋友鐘唔鐘意,佢哋D小朋友都話鐘意,
而且佢哋真係小班教學。
我講D有趣事給大家分享。
當初我幫個女報讀培僑,我D家姐個個都潑冷水,
後來兩個家姐D仔女中學派位派得唔好,
就報讀了培僑,佢哋D仔女返咗兩日學就話好開心,
後來我家姐連另外一個仔都話要轉my過黎,
你哋話佢哋係咪好挍笑。

ginny66lee,

多謝你的回應.

再想問多一點點,
1)  除$1,700學費之外, 書簿/文具/雜費等的費用幾多呢?
2)  小一新生, 有否安排新生日或預早1星期給他們實集上課, 以作適應呢?
3) 你的女兒今年讀小一, 今天正式上學, 感覺如何?

ivymame

ginny66lee

你有沒有陪你囡囡上小一適應課?老師的國語水準如何?英文會不會學拼音.
請問是15個小朋友一班還是30個小朋友一班加2個老師?
可否告知?

醒目開學勳章

今是已是我女兒第四日迫返學,
由8月27號至9月20日都是返半日,
等小朋友容易適應,頭一日是家長伴着小朋友
進入課室後家長就去禮堂聽講座,
講座中段會有小息,家長可去課室和小朋友進食茶點,
之後講座下節再進行直至放學,第二日就小朋友自己
上課室,但也有部份家長形然有帶小朋友上課室,
但我個女在操場已叫我不用同佢上課室,
咁我咪由得佢自己學習獨立。
我問個女佢果班有幾多人,佢話有15人兩個普通話老師,
普通話發音非常之好,現在還未有上英文課,
所以我唔知佢哋點教,羅校長講學校主要係
國際學校模式小班教學理念去辨學,所以學校不會
開太多班數和人數,以我所見真是有不同國籍的學生,
有韓國人、只懂操流利普通話及英語嫁學生和
西人家長嫁學生。
學校係$1700加$100每月雜費,
書簿費無記錯在商務買書約$600習作連部份書,
跟住寄咗一張$600支票回校買書,
校服三款及校襪、校帽約$700。
希望D資料習可以幫到你哋。

ginny66lee :
您好! 您女兒讀那一班呀, 我女兒讀青松.

ginny66lee,

我想請問 interview 會考 d 咩架, 我都諗住同佢報 06 年小一, 不過仔仔國語唔係太多, 有問題嗎 ?

我也參加過培僑書院的答問大會,對該校的印象不錯,唯一擔心的是師資力量是否充足,因為萬事開頭難,要實現辦學理念光有設想不足以成事,希望各位家長繼續提供該校的情況,讓我們這些關心該校的家長能夠有所了解.
謝謝並祝孩子們學習愉快

waisiuchuen, ginny66lee,

HELLO! 我囡囡都係G1學生,希望日後有機會分享孩子們的校園生活及趣事。:D

ginny66lee,

唔介意我補充一些資料?!
據分班名單g1-3每班約30人,一位班主任。另一位老師,我想只是在開學初期加以協助。
學校有個BOOKMAX的系統,每學生收取$600/YEAR。學校預計每人每月有10本(全年100),經學校挑選和主題相關的中/英文書讓孩子閱讀,上課時亦會使用,完成後交回學校,讓下一年學生使用。
如有錯漏,煩請其他家長補充和指正。

Hello waisiuchuen

my son is 1P too ^^

ivymame

hello, i also want to apply for 06 G1for my daughter...

but up to now, i still don't know the date of introductory talk... if anyone know, please pm to me...

thanks!

Aimee, ginny66lee
好多謝你們的資料.

Hi waisiuchuen, 你好 !

我正考慮比仔仔讀培僑, 請問你係青衣幾點上校車, 放學幾點返到屋企 ? 而車費幾多錢 ?  你小朋友讀那間幼稚園 ?  interview 時會否考埋家長英文同普通話, 自問英話好水皮, 俾唔到好的英語環境比仔仔.  唔好意思....咁多問題 !
thanksssssssssss !

waisiuchuen 寫道:
ginny66lee :
您好! 您女兒讀那一班呀, 我女兒讀青松.
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO:
您好! 小女兒在學之圓畢業.
住灝景灣上車時間07:25
落車時間12:30(因現在適應期放12:00)
車費HK$800.00
我們當時家長面談只用廣東話.我英文都好水皮.

waisiuchuen 寫道:
LOOLOO:
您好! 小女兒在學之圓畢業.
住灝景灣上車時間07:25
落車時間12:30(因現在適應期放12:00)
車費HK$800.00
我們當時家長面談只用廣東話.我英文都好水皮.

waisiuchuen:

hi! 我個囡編咗 1W, 嘩! 你是否自己接送囡囡呢??? 住青衣可以在12:30下車??????? 我住大圍很近很近, 每天放學都要1:00, 最早個次都要12:50!!!!!!!!!! 上車就7:45AM

學校有好多家長對校車都好有意見! 希望可以快些解決啦! 我都希望佢可以早些回到家, 因為每天見佢放學都好肚餓, 出生以來從未10分鐘內可以吃完一碗飯呀!!!!!!!(平時冇1hr 都要45min) 見到佢都心痛呀!

小朋友新學年開心嗎??? 對於國語的環境適應嗎???? 希望她們都快些適應學校的語言環境, 現在可能的話而我又知國語的正確讀音, 我都會在家跟她說多些國語.  

pulmma

pulmma :
我個女是乘坐10號車的,是頭站落車.
她對學校生活十分喜愛,語言環境也很適應.

ginny66lee

thanks for your information...
could u tell me why do there someone said 15 persons and someone said 30 persons in a class?

Which one is right?

各位培僑家長好, 我也想讓女兒在培僑升讀06年小一. 而我們校網是沙田區. 請問培僑在沙田區有無收生限制? 我知道在石門的浸大附小只可在沙田區收15%的學生. 謝謝!

唔好意思,我真係好想知有無校車由將軍澳往培僑?若有,校車費需要多少?另外上車時間大約係幾點呢?本人都想替小女報讀06年小一呀!所以希望各位家長可以提供資料!唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題