用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: ivymame
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

pulmma,

Agreed with you !!     
Pulmma 寫道:
之前校長在學校的網上說過唔會咁快加學費的. 叫我地放心喎!

另外tingmum:

很可惜呀!!!! 你的小寶貝唔在pkc讀書,  今年我都見有班G1的班主任是native speaker, 都用好多英文的.  遲些啦, 等你的小朋友學多些中文再來過啦! 我地pkc 任何一個人都會很歡迎的. 我們等你呀!

還有師資問題~~~~ 家長會時學校都 "晒過冷" 所有老師的資歷都一目了然.  還有topic 你們所說的學校~~~~ 都沒有該校的家長說說內裡的情況, 是否冇咁大個頭帶大帽, 都不能証實呀!!!!

但我想說一點, pkc 雖然是彩用活動教學, 又彩用國際學校的模式, 但以我觀察, 老師都不會讓小朋友亂o黎! 都要小朋友守規則, 唔會好似我d friend 比小朋友讀int'l school, 太過太過由得個小朋友想怎樣就怎樣. 又不像傳統學校咁老師說什麼就什麼!

唔知其他pkc 的家長有冇同感呢??

醒目開學勳章

hihi.請問各位知唔知會唔會收中學的插班生,還是要一條龍上去先畀讀? 學費方面會唔會高班d就貴d?thx

無人知定係唔想sharing
honeybbb 寫道:
我想問pui kiu interview 考d 咩? 英文語or 中文? thanks

小朋友和家長分開見.

小朋友個part 就唔知考什麼, 因為當時問番個囡我都唔知佢講什麼.

問家長個part就會問下你小朋友有什麼優點和缺點, 你對你小朋友有什麼期望呀, 你們的教育理念是什麼? 你清唔清楚pkc的教學理念呀?? 點解你會考pkc, 和為什麼唔比小朋友去中央派位呢???

我記得當時是問這些問題.  太約見咗15分鐘左右!希望幫到你

醒目開學勳章

我想請教各位培僑家長,你哋小朋友的
英文老師是西人還是香港人,我個女果個
係香港人,而且上堂時還會同佢哋講中文,
佢隔尼班果位係西人,夠境點樣離定分配嫁呢???

我之前向老師查詢過,
他們說由於現在還是適應課程,
故會以小量中文來輔助學生的課堂秩序,
或幫助一些能力較弱的同學,
但20號正式上課後, 則不會再用中文了.
我覺得這個安排還算可以接受,
到時再看看如何啦!
如還是用中文, 就不大可以接受了.

Pulmma
many thanks!! 你既sharing 好有用, 等我有d盡備

我記得當時小女和其他小朋友在另一地方一起玩, 據了解老
師單獨和小女用圖書講故事然後問她一些有關圖書的內容,
有用英文,普通話和廣東話,另外再問了一些日常生活的問題,
還有寫了一些在故事書入面的生字.(這內容是小女當時憶述的吾知有無漏)
希望可以幫到您 ! 到現在還很高興及自豪我能替小女選
了培僑為她的學校,她亦很喜歡上學我每晚回家也有些驚喜
昨天晚上還用英語說故事給我們一家聽.

醒目開學勳章

我都知返學前係有分班test,
但我個女D英文唔係太差,
而且佢果班有個同學的爸爸是西人,
敢!我相信佢D英文都唔會大差,
可能我個女由k1到k3嫁英文老師都係西人,
所以我始終有點不習慣,我怕佢將來再接觸
西人老師佢會驚,我為有自己幫佢揾西人老師
補習keep啦!

waisiuchuen
many thanks! 你個女係咪讀緊g1呀? 好叻女呀用英文講故事你地聽, pui kiu d 英文同普通話係咪都教得好好?

honeybbb :
係呀,我呀女現在讀G1, 每天上學都很開心.
開學到現在我都覺得學校在教學習語言方面做得很好.

waisiuchuen
咁就好LA, 可以連出去學英語同普通話既$都SAVE
咁PUI KIU 既學術成績又O.K.嗎? D課本係用邊D? 同出面D小學係咪差唔多呢? 多唔多HOMEWORK ?THANKS

honeybb :
真係可以慳番吾洗去其他地方再學,
至於工課多吾多就未知,因未正式上課
英文課本仍我想同其他小學是不同的
用 Longman (Backpack 1)
    Oxford    (Text type)
    Oxford    (Text type Book 1)
其他課程都是學校編制所以應該同出面小學有
所不同, 至於學術方面未能給你資料因培僑是
一新學校. 如有錯漏請其他培僑家長補充.                 

hello.... pui kiu parents....

It's glad to hear there is happy study environment in school.....

Ah!... i just wonder a question: Do the activity fee be included in school fee ($1700)?

Who can tell me?

thanks

lamloloo,

唔洗問la,你冇得揀架la,$1700新式英/普教學一條龍,全港只此一校,One and the only ,no choice,快填報名表。

請問此校有無開放日,可以帶小朋友參觀嗎??
該用戶已被刪除

Hey everybody,

As far as I know, the activity fee, excluding some really expensive excursions (of course), are included in the school fee.

hey take a look at the following discussion, it really mean something and it closely relates to pui kiu's education philosophy...

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=412403&post_id=6390558&order=1&viewmode=flat&pid=6389847&forum=7#6390558

睇黎越黎越多人支持pkc wor, 真係驚阿仔考唔到tim

25/9 小一入學簡介會
時間:3:00pm-5:00pm
地點:3樓禮堂
無須報名,因禮堂實在太大啦!

於2:30pm-2:45pm在大圍火車站Exit A提供校巴接載服務
‹ 上一主題|下一主題