用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

all mon

亞仔冇學番 又訓得唔好喇~~ 希望明日可以回復正常!!啦!     

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Tks 陸美媽   

我囝囝今日都無返學, 其實佢上星期五都無返學, 因為當日約見明愛自閉兒童綜合服務計劃.  其實都只係社工同家長傾吓, 小朋友就同職業冶療師玩, 前后約半小時.  現在待复入圍與否, 但由於囝囝還小, 所以佢地嘅training以親子活動為主,變成家長一定要一齊上.  而我地只有周六下午ok, 社工話星期六會比較多人揀,因此機會相對較低.

幸好我在年頭報的協康青葱都有消息, 已通知8/10 pm去評估及安排之后的training   

siue

justjust 寫道:
mamee,

我大女返全日﹐工人而家帶佢返下晝囉。

尋日我地帶埋兩個女去屋企附近既兒童游戲室﹐其實同一般clubhouse差不多﹐但佈局唔同﹐又有唔同主題﹐有新鮮感﹐免費入場﹐可考慮一下。俾條link你睇睇﹕康樂及文化事務處--兒童游戲室

justjust

多謝你quote條link俾我喎
雖然其實睇下呀仔個時間表, 只係得番星期日有時間去玩. 有機會我會試下同呀仔去玩.

mamee

康樂及文化事務處--兒童游戲室

鯉景灣果個 亞仔好鐘意去~~北角果個就岩大d既小朋友 多d 因為地好硬下~~  

各位,

我今日call咗678介紹o個個ST,約咗108開始上堂,唔知夾唔夾,不過因為嚮九龍,去佢樹都方便,而且唔貴,又可以就埋係禮拜六o既下午一點零,老公又可以出席到,每節一個至個半hours,會做埋健腦操同speech training,如果好o既就可以益吓你地d有需要o既家長.     
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

deleted.

hello 各位.

呢排個網興恰恰...但講真更加顥示我地嘅齊心同真心関切小朋友嘅發展.... 好開心我係呢个社群嘅一份子.

先 update 下大家, 阿仔 e 家 K2啦, 琴日我同老公主動出擊. 揾幼稚園班主任傾下阿仔上學期 eetc 份 report 同了解下佢上堂ge 情況.

同 eetc 老師講嘅一樣, 阿囝学嘢 ok, 但社交同情緒控制就仲未得. 好似呢排成日扭計...小小嘢都令佢發 皮 4 , 好似上堂, 佢一定要籃色"登", 人地 law 咗就同人死過....    如果前面有小朋友左住, 佢就當人透明, 一腳 dum 埋去...佢人又大份, 所以小朋友有時被佢整親.

:cry: 先生話, 唔知佢係咪講嘢好咗, 識表达自己 ge 不滿, 所以成日發皮 4 .  好似今朝一早起身, 佢問我今日乜嘢日, 我話 28 號, 佢又嚟料發 皮 4 , 話唔要 28 号 ( 因為 28 号个月曆粉紅色), 要 17 号 ( 藍色)... 你話同佢講道理, 死幾多細胞呢.

總之, 我地嘅 approach, 就係同老師打定底, 叫先生唔好就佢, 雖然佢受軟唔受X, 但点都要佢 試下.

老師仲話, 佢同大人或大 d 嘅小朋友相處 ok, 但就同同班 , 比佢細嘅小朋友完全冇 interaction.  (点攪好???)

好啦, 仲有樣開心嘢, 今日帶阿仔返 ST, 見到 Astha 同佢 daddy , mommy.... 講真, 係先認得 astha, 佢地見緊社工....終於等到啦!!! ( a- 媽, 唔好怪我爆响口, 好 登你開心 )...     

隊長 calling, 点解好似失咗踪...快 d call 次新學期茶聚 update 吓, 有好多嘢想問 mamme , hinhinmummy 同承媽     

caroleks

你搵我呀?   乜樹? 快d講, 呵呵

咪問有關學校嘅問題 law... 你係 expert 嘛.

其實我想搬屋, 因為近 d 佢放学後可以起学校玩耐d ....会唔会好儍呢?其實可能係唔係問返先生, 佢讀唔讀到融合位先呢?     

caroleks
HI LONG TIME NO SEE AH~~~
至於茶聚方面,我10月頭會忙D,要月中打後先會得閒呀!SORRYYYYYYYYYYY      你幾時OK丫     

隊長, 你去咗  bin 樹? 得唔得閒

caroleks :

caroleks

呵呵, 我邊樹係expert呀, 你過隔離小一果度啦, 果d就expert啦

隊長, 咁等你過埋十月頭先..... 秋高氣爽除咗飲茶之外, 睇下有冇嘢攪先...   

hinhinmummy, 但係我未去過隔離, 佢地会唔會只講普通小朋友 d 嘢㗎 ga....

驚驚.....   

[size=large]請報名:

[size=large]107 LUNCH老地方飲茶:  
(1)HELEN

[size=large]1010 LUNCH 韓國燒烤:
(1)HELEN

請報名:

107 LUNCH老地方飲茶:
(1)HELEN

1010 LUNCH 韓國燒烤:
(1)HELEN
(2)  four44

陸美媽,您好!

想問一下,仔仔18個月入學幼兒中心,系育嬰院?幼兒中心? 幼兒中心18個月可以入學?系邊問? 謝謝!

caroleks

吾會啦, 擺到明講小一, 呵呵, 好好人啦佢地.............

衰果個都走左啦, 依家天下太平, 呵呵

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=410803&forum=44&8

都有講小一D料
‹ 上一主題|下一主題