用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 塵日君並非主教而是教主!
樓主: 小飛俠
go

塵日君並非主教而是教主! [複製鏈接]

Re: 塵日君並非主教而是教主!

SandyKL,

Well said!!!   

"....但佢既言論充滿人身攻擊,十足市井...."

"總之,昏君言論充滿挑釁,唔配合佢身份,佢仲話自己下世都要學法律,「下世」唔係佛教先有咩?天主教徒係「息勞歸主」,死後得到永生,邊有講過有「下世」,真係精神分裂囉。"

Exactly      

SandyKL,

講得非常對!!!

SANDYKL,

有腦!

哈哈哈! SANDYKL 有point. 佢老人家咁出風頭 唔知為乜. 宗教leader應保持中立嗎! :tongue:

SandyKL,

You are just a nonsensical person. It was right for Bishop Chan to have made those comments.

You had no knowledge about the police operation at all. They had all the equipment to fight the Koreans. It was the Koreans who were at a disadvantaged position. The police won because they were much better equipped than the Koreans. So why pity the police. They don't deserve pity. They were paid to do the job. They should not have any complaints at all. When they joined the police, they all said they joined because they wanted to uphold the law. So no complaints, please, from the police or their sympathisers.

SandyKL 寫道:
workingmom,

等我黎分析下,以你立場黎講陳昏君100%對,但對同佢唔同立場既人黎講,我就100%覺得係錯。如果你話佢係完全冇錯既,唔該你指出佢點冇錯法,以正視聽。

[size=small]陳日君批評,警方拘留在告士打道平靜集會的900多名示威人士,是沒有依法行事,他指示威者當時完全不知已被拘捕。此外,警方事前也沒有做足準備,拘捕示威者時車輛不足夠,有示威者更被迫留在車上8個小時,反映警方未有計劃好拘留示威者的地方。

佢識法例咩?咩叫冇依法拘留,當時現場顯示,理個係一個非法集會,單就冇依指定遊行路線去遊行已經構成係一個非法遊行。彌撒程序佢就識,咩身份?講法例,叫佢慳d啦,去問下李柱銘先再亂吠。

再講佢識韓文咩?點知佢地唔知。逐一抬佢地上車,唔通請佢地去遊山頂、海洋公園?

如果冇準備拉佢地,又何來咁快調動到咁多車?係示威者唔合作,死命坐係地上面,而警察逐一抬佢上車,900人呀,一個一個抬,有咩辦法?唔通用棍扑佢地,趕佢地上車?到時,唔止陳昏君,學人話齋,d港棍又走出黎鬧。

[size=small]陳日君續說,警方在寒冷的天氣沒有為示威者提供飲食,反映警方高層的安排「好低能」和「非常可恥」,需要「嚴重反省」。他強調,前線的警員已十分克制,對他們致以同情,並批評高層策劃不周,欠危機感,把女警放在最前線。

拉左番觀塘差館,咪買早餐俾佢地食囉。係灣仔現場,好多警察已經開左10幾20個鐘頭工,亦都係冇野食,企係度,又凍又餓又睏,仲要出力氣抬佢地上車。高層遇到咁既情況,真係匿係屋企好似市民咁睇電視,所見當中有個女警司親自係現場做埋一份抬示威者。

再講理個昏君真係性別歧視,女警放前線有咩問題?係警察部早已經同工同酬,新入職女警全部都需要陀槍,中國大陸已經訓練緊女太空人啦,明顯大男人。

[size=small]他認為警方應在適當時候採取攻勢,示威者搶去盾牌時應立即警告和當場拘捕,而非事後把900多人拘留,然後挑出10多人檢控。

真係外行人嘈嘈閉,唔識冇人話,而唔識又扮識真拙劣。係警方訓練對抗暴徒時,係有指示如果萬一對方搶去手上盾牌,由得佢搶去,至重要係保護自己人身安全。況且以當時情況去進行拘捕行動,好有可能挑起示威者情緒,令場面不可收拾,而且警方已經將現場情況錄影,唔需要硬於當時當地即刻去進行拘捕,理個係警方策略。

拉番差館,要經過調查,有證據咪落案檢控,冇證據咪放人,理個係警方面對已犯例人士既處事方式,輪到一d唔熟法律、唔知警務既路人甲乙丙指指點點?

[size=small]陳日君其後強調,「好低能」並沒有歧視弱能人士之意,他的原意是「incompetent」(無能)。

「好低能」可以出自一個宗教教主既口,真係 ,雖然連十誡都冇妄語理一條,但佢既言論充滿人身攻擊,十足市井,估唔到係一個主教,我的天!     

[size=small]總之,昏君言論充滿挑釁,唔配合佢身份,佢仲話自己下世都要學法律,「下世」唔係佛教先有咩?天主教徒係「息勞歸主」,死後得到永生,邊有講過有「下世」,真係精神分裂囉。

佢真係要好好學下法律,唔好丟臉於人前,越發表得多,越覺得佢係一棵空心菜,天主太忙,唔得閒係佢心田上施肥添!?

motheroffour,

(1) 依家唔係打緊扙, 唔係鬥武器多定少, 警方只係係到維持社會治安, 佢地同d韓國農民無仇無怨。
(2) d韓國農民亦唔係手無寸鐵, 相反係電視所見, 群情兇湧, 攞住d鐵桶, 下一步都唔知會做d咩。
(3) 雖然警察有收人工, 但亦唔係買咗條命比香港, 人地都有亞爸亞媽, 老婆仔女, 所有市民都唔會願意睇到有任何人命傷亡, 大家為佢地擔心係好正常。
(4) 是次事件亦無話邊個贏定輸, 只係警方和平地控制咗個場面, 阻止任何流血事件發生。

"So no complaints, please, from the police or their sympathisers."
(5) 你工作做得好都想老闆讚賞, 點解唔可以讚揚警方?

G-ma,

You missed the point. The police are well-equipped. They even fired shots at the Koreans. They only admitted this yesterday, so they are liars and you stupidly praised them for their work.

I am worried about the safety of the Koreans, not the police at all. Remember, not only the police have children and parents, the Koreans do as well. So show sympathy on the Koreans please.

G-Ma 寫道:

(1) 依家唔係打緊扙, 唔係鬥武器多定少, 警方只係係到維持社會治安, 佢地同d韓國農民無仇無怨。
(2) d韓國農民亦唔係手無寸鐵, 相反係電視所見, 群情兇湧, 攞住d鐵桶, 下一步都唔知會做d咩。
(3) 雖然警察有收人工, 但亦唔係買咗條命比香港, 人地都有亞爸亞媽, 老婆仔女, 所有市民都唔會願意睇到有任何人命傷亡, 大家為佢地擔心係好正常。
(4) 是次事件亦無話邊個贏定輸, 只係警方和平地控制咗個場面, 阻止任何流血事件發生。

"So no complaints, please, from the police or their sympathisers."

motheroffour 寫道:

You are just a nonsensical person. It was right for Bishop Chan to have made those comments (係人都有權,只不過佢係教主大聲夾冇準啲).

You had no knowledge about the police operation at all (咁就你都冇). They had all the equipment to fight the Koreans (韓農重多,垂手可得,竹枝鐵馬,重由頭抱到落腳,重well-equiped過警察). It was the Koreans who were at a disadvantaged position. The police won because they were much better equipped than the Koreans. So why pity the police. They don't deserve pity. They were paid to do the job (我哋個個都有份paid, 我哋都覺得警察做得very good). They should not have any complaints at all (梗有complaint,你唔見警察協會啲人都出聲,批評教主,同埋警察內部亦有規定唔可以出黎示威抗議,唔係佢哋唔想). When they joined the police, they all said they joined because they wanted to uphold the law(警察的工作係uphold the law, 唔係比人打, 況且打警察都係犯法,所以有人犯法就要拉人). So no complaints, please, from the police or their sympathisers (警察冇,只不過我哋市民都complaint教主先係香港之恥. )     

警察只係講事實,行得正企得正,無需隱瞞,唔似啲人講咗又話唔係,又話只係講啲高層!最近bk就係多咗好多鍾意撩事鬥非的人     

I am worried about the safety of the Koreans, not the police at all. Remember, not only the police have children and parents, the Koreans do as well. So show sympathy on the Koreans please.

有一大盗拿刀去打劫,遇着装備精良之警察,本來警察可用絕對武力制服他(咁双方都可能受傷),但警察包圍他,令他投降。這時有一個白毛走出來,指着警察大罵:大盗拿刀時你不去捉他,他放下刀,即不是犯法了,你們オ去捉他,過程中又侍奉不周,可恥也!

這時,阿四也出来聲援:I am worried about the safety of the robber, not the police at all. Remember, not only the police have children and parents, the robber does as well. So show sympathy on the robber please.

They only admitted this yesterday, so they are liars and you stupidly praised them for their work.

有一種槍,開槍時只有自己知道,現場上萬隻眼睛,耳朵。幾百個攝錄機都看不見,聽不見,照不到,呢支係咩槍嚟呢?

補充一筆,韓民暴亂之夜,警務處長開記者會,有一男記者,好眉好貌(我聽不清代表那家報社的)問處長,世貿會議,引狼入室,財爺會不會因此辭職。當時很多傳媒在場,問此問題之記者,令我既憤怒,又感羞恥。

除了那一槍之外,還有高登改圖組發現的機動戰士後援部隊,證明警隊配備精良。嘆為觀止。

TO MY SURPRISE, 原來「小飛狹」在這裡也開了一個討論區。

大家如有時間,可以去基督家庭和爸爸專區瀏覽有關討論。

陳日君個仆街.......政府推行家長入校董會佢把持理由咪重無能, 目的係保持佢嘅尊橫獨裁, 叫人民主自己就獨裁, 呢d咪係佢所謂嘅天主教教義囉
重話教宗喎 , 希望天主教各信徒........起義公投罷免佢, 以免影衰天主教

在現今的社會,透明度很高,亦甚少文盲(在香港),他不可能像中世紀般影響他人,我認為他只是說出他的想法,沒有甚麼不對。

信仰也要在生活中實踐,我們可以怎樣把政治(與民生息
息相關)抽離呢?

每人心中也有一個烏托邦,你的願望是甚麼?

我也希望北大人可以和我們開門見山地(是就說是,非就說非)談政治,但d人話政治就是這樣,別那麼天真,不要再隨便把你追求的烏托邦掛在嘴邊,就讓那些懂政治的成人(複雜人)去弄個烏托邦來吧!
即使是這樣,那天真有錯嗎? 這使我想起《國王的新衣》。

如果修道人只會被動地替人祈禱,只會關心教會內的人,而不去關心他人(包括我們的下一代etc.),而不去主動地在俗世中追求真、善、美、那他就不是屬神的人(我還是不可這樣判別他人),只能說︰只會關心教會事的修道人,大慨難於去傳播福音,實踐愛的使命。

-------------------------------

點解我會相信陳日君的為人(不是喜歡搗亂的人)呢?
1.因為我有個朋友識得陳日君的祕書,他不是天主教教徒,但他也認為陳是一個說話很直的好人。
2.他說話方式真的非常「特別」,給人很串很麻煩的感覺,但如果細心考究事件的背景,亦會明白他為何那麼明知自己惹人討厭,也去說這樣的話,例如他說香港警察的行為是可恥的,一聽就覺得「他很串,他憑甚麼去判斷人,你估他真是大曬!可悲......」但我看過昨天(27/12/2005)的明報,d韓國農民真是很慘很慘...而我們香港人就不但沒法幫助他們,更因種種理性的原因去捉拿他們,我很難過,我覺得這對他們來說,是一種修辱,我更感慚愧;站在主辨單位來說,站在社會的法治上,站在珍惜生命上,我們做對了,但這個「對」,站在主的面前,我真是說不出口,因為我助紂為弱,我們讓有力人士削弱勢社群,如果我是香港政府,我寧願不提供場地出來給他們舉行wto...人類又是在上演一幕爭奪利益的好戲,我們何時才真的放下利益,彼此相愛哩!
情感上,我心中覺得為了順利舉行wto(不義的會議)而去阻止韓農去喊冤是可恥的,但我不會在傳媒前說出來,因一定被人話(韓農違法,為了民眾和韓農的安全,這樣做是最妥當的)。但是,就是這樣「安全」「妥當」,我們便忘記了扶助弱勢。

要容易d明陳的意思,可以試打這比喻︰有人上京從人群中衝出來喊冤,而我們成了士兵攔阻他,告訴他,你這喊冤阻礙他人,還是回鄉向地方官告狀先吧!喊冤者說︰我已說了,但沒用,才迫不得以來這裡攔阻大人喊冤啊!士兵說︰這我很難做,都唔啱規矩,咪要我難做,廢事煩,收你囚。這時,包青天沒有從喬走出來,所以人人都贊成士兵的做法。若喬內坐著包青天,你話包青天會否認同士兵的做法呢?

主不會希望有人受欺壓。我明白為何陳日君會這樣說話。<更何妨,有記者說香港警察在警局打人,只給水他們喝(蘋果報)。不知屬實否>

laminhim

you rascal, you speaks foul words, shut up you mouth full of dirty words. you not educated. SHame shame you.
laminghim 寫道:
陳日君個仆街.......政府推行家長入校董會佢把持理由咪重無能, 目的係保持佢嘅尊橫獨裁, 叫人民主自己就獨裁, 呢d咪係佢所謂嘅天主教教義囉
重話教宗喎 , 希望天主教各信徒........起義公投罷免佢, 以免影衰天主教

laminghim政府推行家長入校董會佢把持理由咪重無能, 目的係保持佢嘅尊橫獨裁, 叫人民主自己就獨裁

我是一名老師,我想你不是太明白政府推行家長入校董會(新政策)和舊制度的分別。因此亦很難理解不同辦學團體背後的不同辦學理念。

你是一名家長,你大可以選擇支持政府推行家長入校董會的學校。

陳日君亦並非要「保持佢嘅尊橫獨裁, 叫人民主自己就獨裁」,因為選擇學校的權利是在父母的手中,他是不會迫你支持他。你有你的自由。

但香港如果沒有民主,我想︰我可以走去哪裡?
返大陸嗎?

(1) 警察一向都係咁well-equipped, 日日佢地都陀住槍, 不過爭在會唔會開喞, 就現場所見警方已經好克制。
(2) 原全唔需要擔心韓國農民嘅安全, 呢到係香港唔係大陸, 亦唔係六四, 警察唔會開真彈槍, 亦唔會出坦克車。
(3) 請唔好用"stupidly"呢d字眼, 大家只係各舒己見, 唔好作人生攻擊。
(4) 韓國農民嘅情況係值得同情, 但宜家係佢地嚟到人地地方攪事, 犯咗法香港警察係絕對有權拉佢地返差館。

G-ma,

You missed the point. The police are well-equipped. They even fired shots at the Koreans. They only admitted this yesterday, so they are liars and you stupidly praised them for their work.

[quote]
G-Ma 寫道:

[/quote]

totally agree, many famous are catholic schools, they are no problems for many many years, why change. stupid govt.     

GermanLin 寫道:
[quote] laminghim政府推行家長入校董會佢把持理由咪重無能, 目的係保持佢嘅尊橫獨裁, 叫人民主自己就獨裁

我是一名老師,我想你不是太明白政府推行家長入校董會(新政策)和舊制度的分別。因此亦很難理解不同辦學團體背後的不同辦學理念。

你是一名家長,你大可以選擇支持政府推行家長入校董會的學校。

陳日君亦並非要「保持佢嘅尊橫獨裁, 叫人民主自己就獨裁」,因為選擇學校的權利是在父母的手中,他是不會迫你支持他。你有你的自由。

但香港如果沒有民主,我想︰我可以走去哪裡?
返大陸嗎?
[/quote]

g-ma,
your wrong, the policed fired several shots, did you read the news la, police lied ah.     
G-Ma 寫道:

(1) 警察一向都係咁well-equipped, 日日佢地都陀住槍, 不過爭在會唔會開喞, 就現場所見警方已經好克制。
(2) 原全唔需要擔心韓國農民嘅安全, 呢到係香港唔係大陸, 亦唔係六四, 警察唔會開真彈槍, 亦唔會出坦克車。
(3) 請唔好用"stupidly"呢d字眼, 大家只係各舒己見, 唔好作人生攻擊。
(4) 韓國農民嘅情況係值得同情, 但宜家係佢地嚟到人地地方攪事, 犯咗法香港警察係絕對有權拉佢地返差館。

[quote]
G-ma,

[quote]
G-Ma 寫道:

[/quote][/quote]

fannycheungmc,

請問你係唔係motheroffour嘅朋友? 定係根本係同一個人?係其他topics裡面都係你地兩個係度唱雙篁, 語氣, 見解都一模一樣, 仲好鍾意人身攻擊。       
‹ 上一主題|下一主題