用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Meisuen,

My son not yet start the training & wl only hv the accessment on coming Sat (originally it was in last Sat but suddenly cancelled & postponed to this wk), so I'm not sure if the new ST suitable for my son or not.

siue

siue,

今個星期六, 我囝第一堂train! 到時話妳知學dmud 野, ok!

hi,

我囝囝上星期六, 上左第一堂啦! 佢好夾尼個姑娘, 之前我去私人果個治療師佢唔係好中意, 成日唔望人又走黎走去.  尼個姑娘教得幾好, 佢同我囝玩新玩具, 訓練佢模仿力, 繼而要求佢做一些動作才比佢玩. 又玩配對遊戲, 增強佢應知力.  我囝肯跟姑娘做所有動作又肯望姑娘!

0甘做治療的姑娘係唔係做評估0個個呀?
因為我囝囝上次做評估,我覺得唔係好成功......
[size=medium]queensroad

queenroad,

係呀同一個姑娘.  原來真係人夾人, 夾得黎就學得快.  我尋日用姑娘方法, 教識佢講車字, 好開心!

Meisuen,
Is the trainer called Ms. Ngai?
My son wl start the 1st lesson on tmw.

siue

Meisuen 寫道:
hi,

我囝囝上星期六, 上左第一堂啦! 佢好夾尼個姑娘, 之前我去私人果個治療師佢唔係好中意, 成日唔望人又走黎走去.  尼個姑娘教得幾好, 佢同我囝玩新玩具, 訓練佢模仿力, 繼而要求佢做一些動作才比佢玩. 又玩配對遊戲, 增強佢應知力.  我囝肯跟姑娘做所有動作又肯望姑娘!

SIUE,

my trainer called Ms. Chan at Wanchai, are you also trainat wanchai?

Meisuen,
I think your son is training at Wanchai Heep Hong but I mis-understood that you join 痙攣協會 so ask you who is the trainer.  

Actually my son is now taking the ST at 痙攣 but he join Wanchai Heep Hong's 幼兒訓練 twice per month.  Later when my son get the I-seat or EETC, then I wl quit the 幼兒訓練 but keep the ST training for him.

siue

Meisuen 寫道:
SIUE,

my trainer called Ms. Chan at Wanchai, are you also trainat wanchai?

siue,

妳囝係 痙攣協會上左幾多堂, 有冇進步? 自上左第一堂而家晚晚同佢訓練, 佢起碼肯跟我講但音不淮.  我都排緊eetc, 但check 過最快都要9月先有位, 而家等緊2歲半去健康院再做評估!

Meisuen,
My son just started the 1st lesson in 痙攣 last Sat & he was quite sleepy, so he was not so co-operate but I think it should be better in coming lessons.  So far my son is willing to follow us to speak the single wordings but just seldom take initiative .  But comparing to half year ago, he aldy make a big progress.  Now I just hope that he can receive the i-seat or EETC for coming Sept.  

Per my checking with the social worker this week,  she said that now just start the 1st round I-seat registration & she assume the whole process will be completed around Jun.  Afterthat, will start the EETC enrollment.  Hope this time is my term la.

siue
Meisuen 寫道:
siue,

妳囝係 痙攣協會上左幾多堂, 有冇進步? 自上左第一堂而家晚晚同佢訓練, 佢起碼肯跟我講但音不淮.  我都排緊eetc, 但check 過最快都要9月先有位, 而家等緊2歲半去健康院再做評估!

siue,

所以要比小朋友訓足精神, 先學到野架!

我囝终於都係健康院做完兩歲半評估, 幸好發展正常, 冇自閉, 但語言發展遲緩, 現只比佢排EETC, 話應該9月或10月有位, 現時係協康上左3堂, 軒軒同老師都好夾, 現已比以前講多左4個字. 好開心, 但最可惜係費用太貴. 我而家要勤力D加班搵學費

請問有冇人知EETC訓練多數幾點及一星期幾次?

Meisuen,

please check pm !!

囝囝上左4堂雖然有d進步,但此終剛起步追不到同年小朋友進度. 上星期幼兒園家長日, 老師都覺佢雖然比當初入學進步, 但在班內算慢! 今日決定比佢讀多1年n1, 唔升k1住.  唔知自己決定有冇錯, 佢如果升k1時2歲10個月, 比佢讀多1年又唔知會唔會太大個,哎! 好煩!

Meisuen:
你有無同老師研究下0甘好唔好呀?
我個仔做了政府0既言語治療評估喇~~
今次十分成功,可能係我個仔真係進步了。
個治療師都好奇問係唔係小朋友心情好好,
佢做足所有野,有講有笑,治療師都幾滿意,
起碼我個仔無發脾氣先。
評估出0黎係言語約兩歲頭,比上次見醫生近多三個月。
希望再進步多0的啦!
不過,個治療師話唔會再番0黎做treatment。
因為排到 i 位,年尾先見醫生。

queenroad,

congraduation! 妳囝有2歲幾語言standard, 咁咪唔洗做語言治療囉! 我囝得1歲standard有排追, 頭先同老師商量過, 佢地都話比佢打好基礎先會好d.  而且有時我覺得佢比同年行為幼稚d.  但擔心留多1年會否太大個

Meisuen:
如果老師都認為學多一年0既話,我"稔"你的決定都無錯。
因為就我個仔0黎講,佢間幼兒園做開兼收位,佢地都好有經驗,尤其我0地0的細路,一陣就睇得出有0麥問題,
所以,如果你間幼兒園都有做開兼收位等等,佢0地0既意見都好寶貴。
我0既擔憂都同你一樣0架,我都經過你的階段,雖然追近了,仍然有0的距離,唔知道就話唔理,但是,知道佢係有問題就覺得差少少就少少0架喇!
你都要加油,有嘜進展就上0黎傾下啦。
我個仔最近成日唱歌,但又聽唔明嘜歌,我"稔"呢個係好開始。

queensroad,

我囝果間係普通幼兒園咋! 係我自己提出比個囝repeat多1年n1, 個老師話其實佢地唔感開口咋喎!

佢而家肯跟講名詞多, 句字就1d都唔識, 理解算ok! 叫佢做既野都聽得明.  佢又係好中意唱歌, 不過係哼成隻歌, 冇歌詞! 佢d同學仔已識背簡單詩啦    所以點比佢升k1呢! 唔知要幾時先追到2歲半standard.   

我會繼續努力, 只係同妳 "伸' 兩句!
‹ 上一主題|下一主題