用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Funny.

我囝18個月去健康院見姑娘, 19個月見醫生評估.
2歲轉去兒童智能中心見姑娘及社工, 即排早期, 姑娘話會睇下小朋友邊方面差就傳介專科醫生再見.
2歲半見語言醫生, 1個月後做聽力測驗, 有報告, 只排早期

所以如果係政府唔係有晒專業人事做齊所有test!

醒目開學勳章

Hi Meisuen

我想問下你19個月見醫生, 係講緊見邊度既醫生?  健康完定評估中心醫生?  我已係評估中心見左姑娘, 等緊評估 (終於等到! 下星期五)!  下一步係做乜  :-| 我仔已經25個月! Thanks.

Funny,

我19個月見醫生== 健康院醫生, 之後先轉去見兒童智力中心醫生.  係評估中心見姑娘是初步, 同日應該見O賣社工?社工會幫妳排住早期先, 之後等見醫生, 如醫生覺得需要邊方面訓練小朋友, 會幫妳排位. 我個社工就好好未有報告已幫我排早期, 佢話排左先如果醫生話佢冇問題到時先CANCEL都得, 因排早期起馬1年, 所以我先咁快排到.  妳到時做完評估醫生有建議比妳架勒, 唔洗擔心!

Meisuen, 多謝你呀.....我打算去協康會找言語治療師做評估, 如有需要就直接開始做治療....

Funny,我係私家寫紙直接去兒童智能發展中心, 但我第一次見姑娘時無見社工    , 再排左3個多月見兒科醫生做評估, 依家又要再排等見言語治療師同聽力學家   

fhmum 寫道:
Meisuen, 多謝你呀.....我打算去協康會找言語治療師做評估, 如有需要就直接開始做治療....

FHMUM,
唔洗客氣! 我都讚成妳咁做, 因我地要同時間競賽!

醒目開學勳章

fhmum,

我同你一樣, 第一次見姑娘時無社工見!!  咁真係浪費晒D時間!    

funny,

咁妳記得問下有mud訓練可排住先!

Oh my god ! I have he same experience that 第一次見姑娘時無見社工.Do I have to wait for several months 見社工 and then another several months 見兒科醫生做評估, and finally 又要再排等見言語治療師同聽力學家 ? If so, I have to wait almost 1.5 yrs ? Gov't is so inefficient. What is the shortcut I can do ?

fhmum 寫道:

Funny,我係私家寫紙直接去兒童智能發展中心, 但我第一次見姑娘時無見社工    , 再排左3個多月見兒科醫生做評估, 依家又要再排等見言語治療師同聽力學家   

ANSONBB,

點解咁奇? 妳地第一次都冇見社工? 咁妳地當時有冇問而家我小朋友可做d mud幫佢之類問題push佢?

醒目開學勳章

Hi Meisuen

你係邊間做評估見社工?

寶琳健康院轉去藍田容鳳書兒童智能中心係果度見社工囉!

我上次見姑娘時已問她等候評估期間可做什麼, 而她只是告訴我一些教阿仔的方法.

而昨天我又問醫生這幾個月可做什麼, 她就建議我參加評估中心的講座, 然後給我協康會的單張, 完全沒有提及要排期做什麼訓練      是否各間中心/醫生的作風不同?

已安排下星期到協康會由言語治療師師做評估.....但中心說如真的需要做訓練, 星期六的時間要最少排半年    

fhmum ,

有bk媽咪話痙攣會都有語言訓練, 排得快d, 妳可去try try!

醒目開學勳章

Hi Meisuen

I am also 藍田容鳳書兒童智能中心!  Why I need to wait for such a long time??!!      

funny,

唔洗擔心啦! 今次問下醫生囉! 可能醫生覺得冇需要, anyway記得問多d, push 下佢地, 睇下有冇幫助!

good luck to u! 記得話我知結果!

I have same experience that the nurse only tell me some general trainings to my son. She said I have to wait for next assessment about 1/2 yrs.   

BTW, I find 靈實梁烱初寶林早期教育及訓練中心在寶琳村 (tel : 2246 3400) 都有評估及治療做, 有冇人有試過可分享吓 ? 我想知佢的評估同政府或協康的有冇不同 ?

fhmum 寫道:
我上次見姑娘時已問她等候評估期間可做什麼, 而她只是告訴我一些教阿仔的方法.

而昨天我又問醫生這幾個月可做什麼, 她就建議我參加評估中心的講座, 然後給我協康會的單張, 完全沒有提及要排期做什麼訓練      是否各間中心/醫生的作風不同?

已安排下星期到協康會由言語治療師師做評估.....但中心說如真的需要做訓練, 星期六的時間要最少排半年    

我想回應就是評估中心又或者協康會所做的言語評估大体是一樣, 只是物件不同而已, 基本上如果要星期六間間言語中心都会好爆.

其實係等候期間, 可以買多些書本返來, 講多d故事俾小朋友聽(input多d), 同埋可以做d加強小朋友的注意力的訓練.

anson,

我同意 羊咩囝所有評估中心又或者協康會所做的言語評估大体是一樣. 如妳真係太擔心, 去試下冇防, 事關當初我未排刑協康都有去試私人的訓練!

ansonbb,
其實唔使等半年, 大概四五個月就會見醫生做評估, 跟住同一日有社工會幫你排i位或s位, 視乎醫生個file點寫, 社工仲會俾好多唔同團體和私人機構的資料等你在等緊政府服務的期間自費參加, 如果你想skip左呢d step, 你依家都可以打去協康會做住訓練, 佢有張form俾你申請, 填完大概等1個零月就ok架喇, 佢地頭一堂會做評估, 因為個個小朋友都唔同, 姑娘要知道小朋友的情況, 評估同上堂都好似係$400/45分鐘. 青蔥計劃的電話係23937555.

Nausica,

Thanks for your info. But I am confusing what's the definition of i位或s位 ?  Could you mind telling me what they are ?
‹ 上一主題|下一主題