用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月入讀九龍灣聖若翰家長,或現在的家長請入 ...
go

九月入讀九龍灣聖若翰家長,或現在的家長請入 [複製鏈接]

九月入讀九龍灣聖若翰家長,或現在的家長請入

九月入讀九龍灣聖若翰家長請進,小兒九月入讀小一,想知多唔多功課同小學生活如何,有冇家長可分享。

Re: 九月入讀九龍灣聖若翰家長,或現在的家長請入

九月入讀九龍灣聖若翰家長請進,小兒九月入讀小一,想知多唔多功課同小學生活如何,有冇家長可分享。

Hi Rainbowc.

你試下搵番兩個topic (在今個星期內), 一個是 "喇沙跟聖若瑟", 另一個是 "KTS 跟聖若瑟 ” 入面有些資料既o

我囝囝都註冊了聖若瑟,所以在BK一直有留意聖若瑟之資料,暫時知道一日有六堂,每堂50分鐘,由於高年級有上.下午班返學及放學之安排,所以食飯時間後仍有30分鐘休息,個段時間老師會給予小朋友做家課,飯後只得一堂,所以回家後之功課量不是太多,另學生之學校生活都好開心喎! (以上都是從 其他家長回應知道) !

你有否報讀暑期英文COURSE ?

再傾 !

我小兒九月升小三,每日學習時間表給你參考:
8:15-8:35早禱/課前輔導,上課由8:35開始每堂大約40分鐘,上2堂有15分鐘小息,直到12:35-1:30午膳,小一至小二同學要在課室進食,小三至六年級在飯堂食,如果你有興趣可以午膳到學校幫手開飯給小朋友食,因為每天都有一班家長會義工幫手小一至小二午飯,還可以睇到自已小朋友在學校生活,1:30-1:45閱讀/護眼操時間,還有每天都有一堂是功課指導,星期五2:05-2:30親親孩子時間,2:30-3:30課外活動時間,校車在3:30到學校接小朋友回家。所以每天回家功課一定唔多,在指導堂如果上課有不明日可以利用指導堂再問老師。學校老師和校長都好關心小朋友,例如落兩天會見到校長同校工拿雨傘到落車地方接小朋友回校,或放學落雨都一樣。
Rainbowc. 寫道:

Hi.小甜
請問

Rainbowc:
有問題可以找我問,因為我自已都試過同你一樣心情。因為我個仔坐校車返學,我唔記好似8:00,回校所有小朋友立刻將書包放回課室,然後到操場早會,午膳前有2次小息,午膳後無小息。小朋友可以自已帶飯,或可以在12:15前將飯送到學校,會有校工派給你小朋友,學校飯用LSG公司,我只知飛機餐,因為每2年一次合約,家長會到有份申請膳食公司試食同參觀,然後學校會收集家長會同老師的意見才用,現在膳食公司供應飛機上食物,我都有去參觀去到飛機場,食物都可以接受,星期五還有甜品,小朋友見到甜品都好開心。每天大約3-4樣工課,但多數都會做了大半才回家,小一上學期可以在電腦上網見到家課日誌,但你有心理準備,每星期都會有中英默書。Rainbowc 你未收到學校通告,有校車、校服、書單、還有拍攝學生相的通告。 [quote]
Hi.小甜
請問

HI.小甜
多謝你的回應可以早d知道學校生活情形,我己收到學校通告,有校車、校服、書單但沒有帕攝學生湘通告,可能遲少少會收到,我13

Rainbowc:
學生相通告可能13號給家長,我個仔13號見家長取成績表。學校一定要穿校服相,9月份用好多,例如:學生證、接送證、交相給老師我無記錯好似要3-5張,手冊一定要貼。我無記錯,開了學會有書本加。宗教要考,金句同課外題,好似今年我仔有宗教課外題,好多同學仔到答錯,問題是{耶穌立了誰為第一位教宗?答案:聖伯多祿。}有些我都選到,但今次3題中2題都ok。 你校服會否定外套,最好定課室有冷氣,同落雨操場都幾食風。同小朋友水樽,最好小朋友自已開到同個樽口大小小,學校有好多水機給學生加水用,以上我個人意見。
HI.小甜
多謝你的回應可以早d知道學校生活情形,我己收到學校通告,有校車、校服、書單但沒有帕攝學生湘通告,可能遲少少會收到,我13

thank you very much

Rainbowc:
我見到問有關書包問題,你選了未?我還選擇中好凡,因為我個仔小二已經行到3樓,9月升到4樓,現在返學手一袋背書包都好辛苦,個仔讀小一由中碼變細碼,現在每天早上給他一杯加x素同食早餐才返學。

我未選好心大心細,我想去望seven個款和其他牌子比教

我之前幾款到睇過,seven都幾輕,但我感覺怕袋好意穿,再去睇下書包,如果seven真好輕多數同你一樣買。 [quote]
我未選好心大心細,我想去望seven個款和其他牌子比教

Hi 小甜,

小兒都好有可能入讀聖若瑟,想問:
1)是否每天只有六堂 ? 別的全日小學起碼一天最小有八-九堂,請問知否少了那些科目 ?
2)是否小朋友有興趣又應付到功課就可以每天都參加課外活動 ? 學校不會有管制 ?
3)是否大部份學科都以英文教學 ? 學生能否適應 ? 學校會否幫學生補底 ?
4) 中文是否以普通話上堂 ?
5) 有沒有分精英班 ? 有沒有名次 ?
6) 會否有留班?
最後想問你對小朋友此兩年學校生活有何意見 ? 又對升中有何安排 ? 會否直上 ? 但中學是中中喎 ?
太多問題, 煩請幫忙解答, 謝 !!!!

Hi Rainbowc.

學校給我新生資料中只需要 8月1日或 2日到校辦理自動轉賬事宜/訂書/訂校服/校車 等 (書/校服及校車更可以自行訂購),接著就是8月26日之新生家長日,7月13日小一家長母須
出席喎 !!!

HI: LV77
我和小甜講的是九龍灣聖若翰,唔係聖若瑟小學,我初初都分不清兩間學校,因兩間學校只是一條大馬路分開的,其實我小朋友都考到聖若瑟,但我囝囝唔鍾意太舊和全男校,所以我們都選了第一輪報的學校。

哦!原來我烏龍左 !

Rainbowc:
早晨,送完個仔返學再小睡現在起身。你定邊間校服公司?

hi lv77,

唔好意思, 依家才有時間覆你

有關st. joseph 回答:
1/  其實一日六堂好足夠, 因為中, 英,數日日都要上, 常識一星期都有3日有堂, 而其的如電腦, 普通話, 美勞, 聖經這些閒科一星期一堂都和其學校差不多.
50分鐘一堂是好事, 因為扣除warm up/ 鬧細路的時間, 都仲有時間真正上堂麻。

2/ 學校不會有管制參加課外活動的。

3/ 全部學科都以英文教學的。開學初期會俾時間小朋友適應, 學校是不會有補課班的。所以如果小朋友聽英文能力太差, 會好難適應。

4/   中文是否以普通話上堂 ?唔知 , 要問下依家的小一家長

5/  沒有分精英班 的, 全年2測2考都有名次&分數

6/ 有留班我, 我仔上年小一, 有一個是留班生。

另外, 中學是中中, 不太好, 我想如果小朋友在六年英小的程度都可以跟得上, 我不怕上到中學沒有其他英中收佢, 所以不要想得太遠吧 !!!
而且中學部亦會爭取轉英中, 想信是有機會的。

yw
‹ 上一主題|下一主題