用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 聖公會李兆強小學(平田)
樓主: Creamyhouse
go

聖公會李兆強小學(平田) [複製鏈接]

Re: 聖公會李兆強小學(平田)

jazzmama,

但我好驚佢論論盡盡,校服白色麻
我sun打比妳架,飛左去留言,咁我就收線囉
我果日見大眾書局d油粉彩平,想問下妳學校要唔要自己買呢d野,不過好彩無買,原來屋企都仲有一盒未用晒

心美,
  你在校曆表, 你按月份10月/下月都可以, 去到6月嫁!
仲有想問下有無媽咪知道,東九遊戲日小一需唔需要去嫁?

14蚊真係平喎,我原本去陳呂仲德架,果到話已經減到最平都要14.50..........

我諗住頭半年都攞飯比個囡食,出年再諗向學校訂飯

ywtmama,

我見到果個係上年架,今年10月1日係sun黎,果到就係星期六既   
ywtmama 寫道:
心美,
  你在校曆表, 你按月份10月/下月都可以, 去到6月嫁!
仲有想問下有無媽咪知道,東九遊戲日小一需唔需要去嫁?

心美

唔好買粉彩啦... 書薄費包左一盒
木顏色就要買.. 平時做功課

ywtmama

東九遊戲日小二 同 小四 至有得去
到時體育老師選人
有拋豆袋.障礙賽等
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama,

THANKS!
有妳向到真係好
jazzmama 寫道:
心美

唔好買粉彩啦... 書薄費包左一盒
木顏色就要買.. 平時做功課

ywtmama

東九遊戲日小二 同 小四 至有得去
到時體育老師選人
有拋豆袋.障礙賽等

心美,
我亞女升四年級, 同jazzmama仔仔同級不過唔同班  
雞皮紙係"視藝堂"時墊枱用.

jazzmama
亞女用雞皮紙架, 綠綠地色平時用黎包箱寄野個隻, 買時一大張, 可以分幾次用, 我等佢張雞皮紙好dirty就換張新, 唔會次次換架  
joanneka

咩你用雞皮紙嫁 ?
邊種呀
我之前比亞囝用軟食飯墊咋

用爛左 lu... 今年要換...比d 提議我啦

joanneka

i see....
我都係用膠枱墊 lu... $10/張 用左 3 年   
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Hi! joanneka & jazzmama,

請問你們的小朋友有否參加學校的興趣班呢?好唔好呢?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

我都買左兩張膠枱墊,一張食飯,一張上美術堂用
joanneka

i see....
我都係用膠枱墊 lu... $10/張 用左 3 年   

係呢,一年級有咩課外活動架??平日放學後有無得上架?
homingm 寫道:

joanneka & jazzmama,

問下妳地,學校真係無打算推行普通話教中文??我聽到有同學仔家長話新兆強果邊,到二年班就有一班會用普通話教中文,唔知真唔真,亦唔知舊校會唔會一樣呢

homingm
興趣班係唔係指芭蕾舞/游水/英語會話果d?
如果係, 通常星期六上, 收費比街外的平d, 不過唔係學校老師教, 係一d私人機構辦的. 不過因為我係working mom, 又唔近學校, 所以亞女無參加.
另外, 學校有d訓練班, 詩歌/節奏樂/運動, 依家小一仲有唱遊班, 放學後參加的.
homingm 寫道:

心美
暫時學校應該無打算推行普通話教中文, 每個星期有2-3堂普通話課.
心美 寫道:

問下妳地,學校真係無打算推行普通話教中文??我聽到有同學仔家長話新兆強果邊,到二年班就有一班會用普通話教中文,唔知真唔真,亦唔知舊校會唔會一樣呢

joanneka>>謝謝你的回應!咁想請問放學後參加的活動係咪無校車搭呢?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

joanneka,

係咪SAT上的私人機構辦學既就要比$,學校攪既訓練班, 詩歌/節奏樂/運動, 依家小一仲有唱遊班,需唔需要交費??還有,要抽的嗎???

joanneka,

原來都有2-3堂,咁我睇下呢幾個月我囡向學校D普通話堂上成點先,OK既我就唔同佢向外面上喇,慳返幾百蚊一個月都好
joanneka 寫道:
心美
暫時學校應該無打算推行普通話教中文, 每個星期有2-3堂普通話課.
[quote]
心美 寫道:

[/quote]

心美,
放學後的活動有校車搭, 大約4:30由學校開車.
sat上的興趣班要$, 訓練班唔駛$, 通常由老師選/比有興趣的同學參加.
我亞女有參加詩歌班.
心美 寫道:
joanneka,

係咪SAT上的私人機構辦學既就要比$,學校攪既訓練班, 詩歌/節奏樂/運動, 依家小一仲有唱遊班,需唔需要交費??還有,要抽的嗎???

心美,
你女女而家有學普通話?
其實一星期得幾堂, 主要教課文, 其他如會話方面我個人覺得唔太夠.
心美 寫道:
joanneka,

原來都有2-3堂,咁我睇下呢幾個月我囡向學校D普通話堂上成點先,OK既我就唔同佢向外面上喇,慳返幾百蚊一個月都好 [quote]
心美
[quote]
心美 寫道:

[/quote][/quote]

明白 唔該晒
心美,
放學後的活動有校車搭, 大約4:30由學校開車.
sat上的興趣班要$, 訓練班唔駛$, 通常由老師選/比有興趣的同學參加.
我亞女有參加詩歌班.
[quote]
心美 寫道:
joanneka,

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題