用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

迪迪洛洛媽媽,
無法啦,自己無時間煮飯,咪要返99度食loh;有時我都覺得"榮榮地"架;但我會保重身體也會保重亞囡身體,多謝你關心,好感動呀        [quote]
迪迪洛洛媽媽 寫道:
羊咩咩太太:

來來回回99屋企又真係幾浪費時間!  不過, 我相信你咁比心機幫個女, 你囡囡會跟得好快.  但唔夠

醒目開學勳章 王國長老

我女女學校唔叫多功課, 不過有時夜左返, 已經衫都唔換飯都唔食, 淨係對下功課填下通告, 都已經半夜三更
可唔可以隔日至返奶奶度, 叫奶奶煮定d可以reheat既送帶走, 返去淨係自己煮飯&reheat&洗碗啊? 慳返d時間嘛....

charlotte_mon,

乜解你都要咁夜呀?咁對到有問題,要唔要小朋友起身更正呀?

未開學前我已諗住番屋企煮,但99肯就我早d 食飯,咁我先作罷.

你既提議係好,但係老細(老公)一定唔批,佢好孝順架     ;成日覺得一家人食飯係點點點.......下刪一百字.我都投降 ,免得   ,你明嗎?

Charlotte_mom 寫道:
我女女學校唔叫多功課, 不過有時夜左返, 已經衫都唔換飯都唔食, 淨係對下功課填下通告, 都已經半夜三更
可唔可以隔日至返奶奶度, 叫奶奶煮定d可以reheat既送帶走, 返去淨係自己煮飯&reheat&洗碗啊? 慳返d時間嘛....

hi 羊咩咩太太:

2日冇上黎, 我check 左pm la.

你個囡都好乖喎, 起碼佢都肯溫, 肯發問, 我囝叫佢溫習, 佢又話多,又話長, 激c 我呀.

你同你 99住得好近架, 我同99比較住得遠.所以有時返到屋企都唔早架.
羊咩咩太太 寫道:
禽晚幫囡囡溫習,溫到十點幾,佢話好眼瞓  我都要佢堅持,終於溫哂老師要佢溫既範圍,心痛都無辦法,點都要堅持下去,今日唔溫,到明天又有第二樣野溫;到陪佢上床時,同佢傾下計,warm 番下,佢話比我知老師邀請佢擦黑板,佢好開心,可能係好好玩啦,都好,亞囡返學都多樣寄託,hee.原來好多小朋友都鍾意擦罵板架!  

醒目開學勳章 王國長老

羊咩咩太太
哈哈....半夜三更, 又唔至於要起身改.....我份工雖然無咩前途, 勝在唔駛點ot, arm晒師拉做
所以有時夜左(i mean over9pm)返屋企, 我就要趕住"開工", 有時攪掂個女d功課趕佢上床, 我都未換屋企衫.......
無法啦.........
至於奶奶問題....嗯嗯.....我點會唔明丫, 我同62,99住架

pizza888

又見到你啦,禽日你放假呀?成日唔見人既?   

亞囡都算係咁啦,人人都有惰性,威迫利誘,點都可以完成;我有問番亞囡,媽咪咁惡,驚唔驚,佢叫我下次唔好咁惡,佢話知我為佢好無"褸"我      ;我真係心都痛埋,但我要佢明白佢對我既要求我做左;我都要佢完成喱d基本責任  

我同99住得好近,行路就ok唔使搭車;咁你同99住得遠,佢幫你跟哂功課,返屋企你又有咩跟呀?唔好話我煩呀,真係搵人chat下咋~
pizza888 寫道:
hi 羊咩咩太太:

你個囡都好乖喎, 起碼佢都肯溫, 肯發問, 我囝叫佢溫習, 佢又話多,又話長, 激c 我呀.

你同你 99住得好近架, 我同99比較住得遠.所以有時返到屋企都唔早架.[quote]
羊咩咩太太 寫道:
禽晚幫囡囡溫習,溫到十點幾,佢話好眼瞓  我都要佢堅持,終於溫哂老師要佢溫既範圍,心痛都無辦法,點都要堅持下去,今日唔溫,到明天又有第二樣野溫;到陪佢上床時,同佢傾下計,warm 番下,佢話比我知老師邀請佢擦黑板,佢好開心,可能係好好玩啦,都好,亞囡返學都多樣寄託,hee.原來好多小朋友都鍾意擦罵板架!  
[/quote]

羊咩咩太太:

琴日就放左假, 前日就比較多野做,今日先追番d post.

我同99住得遠, 要撂車架, 不過番屋企就冇咩做, 陪老公睇電視.因呀仔通常都溫左習.
羊咩咩太太 寫道:
pizza888

又見到你啦,禽日你放假呀?成日唔見人既?   

亞囡都算係咁啦,人人都有惰性,威迫利誘,點都可以完成;我有問番亞囡,媽咪咁惡,驚唔驚,佢叫我下次唔好咁惡,佢話知我為佢好無"褸"我      ;我真係心都痛埋,但我要佢明白佢對我既要求我做左;我都要佢完成喱d基本責任  

我同99住得好近,行路就ok唔使搭車;咁你同99住得遠,佢幫你跟哂功課,返屋企你又有咩跟呀?唔好話我煩呀,真係搵人chat下咋~ [quote]
hi 羊咩咩太太:

你同你 99住得好近架, 我同99比較住得遠.所以有時返到屋企都唔早架.[quote]
羊咩咩太太 寫道:
[/quote][/quote]

Charlotte_mom,

睇你咁講,真係由心笑出黎,有點兒共鳴;我份工又係無前途人工低,但勝在時間穩定,唔須要OT,真係好難搵,就算搵都無人請,我唔細啦,我都覺得自己越黎越small potato,之不過老闆比好做既野我一定會做好比佢,唔會馬虎;況且準時放工係我地既責任(我和好多同事都覺得)~

你唔使OT都要9pm返到屋企,咁亞囡等你一日,check完功課就要瞓啦,咪無親子時間,佢肯咩?

原來你同99住,我比十個叻你,須然我99同62都好好人,但相處好同住難;唔知點解佢兩個加埋我老公就有爆炸反應,佢地會為d小事嘈,我同亞囡就會笑佢地,有時怕左佢地,我地會返屋企先.

pizza888,  

你99好得呀,仲可以幫你溫埋習!     

醒目開學勳章 王國長老

其實遲返, 好多時都係做自己野姐(約左人食飯呀, 做facial 呀), 我唸都係盡量schedule返去星期五先...
其實我女女唔算多功課, 不過個人甩甩漏漏, 有時錯埋晒d無厘頭野, 我又唔可以直接講答案佢聽架嘛

羊咩咩太太;

係呀, 雖然99讀書唔多, 我個姑仔都係佢幫姑仔溫,今年讀埋大學tim,而且62個手字係好靚, 有時d親戚請飲, 都要搵佢幫寫請帖架.又教我囝點樣寫字先靚,而且我99係好有心機湊我囝, 所以我都有一萬個放心tim..
羊咩咩太太 寫道:

睇你咁講,真係由心笑出黎,有點兒共鳴;我份工又係無前途人工低,但勝在時間穩定,唔須要OT,真係好難搵,就算搵都無人請,我唔細啦,我都覺得自己越黎越small potato,之不過老闆比好做既野我一定會做好比佢,唔會馬虎;況且準時放工係我地既責任(我和好多同事都覺得)~

你唔使OT都要9pm返到屋企,咁亞囡等你一日,check完功課就要瞓啦,咪無親子時間,佢肯咩?

原來你同99住,我比十個叻你,須然我99同62都好好人,但相處好同住難;唔知點解佢兩個加埋我老公就有爆炸反應,佢地會為d小事嘈,我同亞囡就會笑佢地,有時怕左佢地,我地會返屋企先.

pizza888,  

pizza888

嘩,掂哂啦,咁多人支援你,又有咁既遺傳,亞囝都唔失禮得去邊啦,更重要係你姑仔仲讀緊書,屋企一定好有讀書氣氛,真係安樂哂啦!

羊咩咩太太;

係呀, 雖然99讀書唔多, 我個姑仔都係佢幫姑仔溫,今年讀埋大學tim,而且62個手字係好靚, 有時d親戚請飲, 都要搵佢幫寫請帖架.又教我囝點樣寫字先靚,而且我99係好有心機湊我囝, 所以我都有一萬個放心tim..[quote]
羊咩咩太太 寫道:

pizza888,  

[/quote]

係呀,我個細叔仔又係, 好鬼鐘意讀書.但我囝一d都遺傳唔到佢地d讀書習慣呢, 真係鐘意玩架咋.
羊咩咩太太 寫道:
pizza888

嘩,掂哂啦,咁多人支援你,又有咁既遺傳,亞囝都唔失禮得去邊啦,更重要係你姑仔仲讀緊書,屋企一定好有讀書氣氛,真係安樂哂啦!

[quote]
羊咩咩太太;

係呀, 雖然99讀書唔多, 我個姑仔都係佢幫姑仔溫,今年讀埋大學tim,而且62個手字係好靚, 有時d親戚請飲, 都要搵佢幫寫請帖架.又教我囝點樣寫字先靚,而且我99係好有心機湊我囝, 所以我都有一萬個放心tim..[quote]
羊咩咩太太 寫道:

pizza888,  

[/quote][/quote]

pizza888

係要鞭下佢啦     
係呀,我個細叔仔又係, 好鬼鐘意讀書.但我囝一d都遺傳唔到佢地d讀書習慣呢, 真係鐘意玩架咋.[quote]
羊咩咩太太 寫道:
pizza888

[quote]
羊咩咩太太;

羊咩咩太太 寫道:

pizza888,  

[/quote][/quote][/quote]

醒目開學勳章 王國長老

嘩嘩嘩, 羨慕死人啦.....
我老爺奶奶都唔係好識教仔女, 哎.......
羊咩咩太太;
係呀, 雖然99讀書唔多, 我個姑仔都係佢幫姑仔溫,今年讀埋大學tim,而且62個手字係好靚, 有時d親戚請飲, 都要搵佢幫寫請帖架.又教我囝點樣寫字先靚,而且我99係好有心機湊我囝, 所以我都有一萬個放心tim..

咪就係~~~我教99唔好比亞囡睇咁多電視,佢都未學識,莫說話教佢功課

pizza888 你真係幸福到痺呀      ,
耳濡目染,你囝囝唔差得去邊架,你努力啦,頭先我打錯字,我係叫你鞭策亞囝,唔係鞭亞囝,你千其唔好打佢呀,反面架       

羊咩咩太太:
   我明白你意思, 我都唔舍得打佢la, 但我亦有我煩惱, 因佢真係太愛玩, 要佢學野, 三分鐘熱度, 樣樣都唔肯學, 佢又話我地迫佢, 你知而家d細路唔同我地以前,唔學野就唔夠人爭, 好多都係要睇cert.所以話你囡囡真係算乖la.
羊咩咩太太 寫道:
咪就係~~~我教99唔好比亞囡睇咁多電視,佢都未學識,莫說話教佢功課

耳濡目染,你囝囝唔差得去邊架,你努力啦,頭先我打錯字,我係叫你鞭策亞囝,唔係鞭亞囝,你千其唔好打佢呀,反面架       

做大人無奈,做小朋友一樣咁無奈   
羊咩咩太太:
   我明白你意思, 我都唔舍得打佢la, 但我亦有我煩惱, 因佢真係太愛玩, 要佢學野, 三分鐘熱度, 樣樣都唔肯學, 佢又話我地迫佢, 你知而家d細路唔同我地以前,唔學野就唔夠人爭, 好多都係要睇cert.所以話你囡囡真係算乖la.
[quote]
羊咩咩太太 寫道:

[/quote]

羊咩咩太太

請覆TOPIC"叩門信"-----------URGENT!!

Many tks many tks.

Sorry, do you mean some message leave for me in the topic mentioned?   
claudi-mama 寫道:
羊咩咩太太

請覆TOPIC"叩門信"-----------URGENT!!

Many tks many tks.

pizza888,

你囝囝開始左每日一篇未呀,亞囡對住電腦好有興趣,但係要睇英文同答問題就哂手and擰頭,有咩辦法呀?

‹ 上一主題|下一主題