用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住東涌, 選那間小學
go

家住東涌, 選那間小學 [複製鏈接]

請問有沒有住東涌的家長, 你會怎樣選學?
   1    0    0    0

家住東涌,今年選小學,請問以下小學有何意見?
1)愉景灣偉侖小學
2)東涌天主教
3)青松
4)溫浩根
5)馬灣基慧 
謝. 

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1135159&extra=page%3D18&page=1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1005597&extra=page%3D5

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1243496&extra=page%3D5

偉倫
家長選它的主要原因是它的校網跟東涌區小學不同,它所屬的校網內有較多名校.但同時要注意的是偉倫和其他同一校網內的小學相比,它只屬成績一般的小學. 所以升中志願亦未必理想.

東天
因為是一條龍學校, 中小學只在隔鄰,所以亦受歡迎。但心頭高的家長未必會選它, 因為學校成績只是一般。亦曾有人說老師未夠關心學生,中途轉校的也不少。

青松候寶垣
道教學校。在東涌算是受歡迎, 因為家長認為學校課程深, 家課多。但亦有家長認為老師教法太傳統, 太填鴨, 只谷學生成績而欠缺愛心照顧, 間中亦有聽聞學生被呼喝到連校外都聽到,學生讀得很辛苦,有不少學生因為種種原因讀得不開心而轉校。

溫浩根
在東涌算是受歡迎,家長喜歡學校課外活動多, 教師有愛心。課程方面,普通話教中文及校本英文課程是其特色。功課不多,但精英班的程度比較深。很多家長都說學生讀得開心, 喜歡返學。因近年升中表現不錯,吸引了一批小三小四的學生轉校。

基慧馬灣
現況不太清楚, 但它的前身(基慧荃灣)是一所算受歡迎的小學. 但亦曾聽聞課程較淺.

我都係東涌, 但我從亞囡兩歲開始, 已帶她每天到灣仔上學, 好讓我可以親自接送, 亦為在外面上小學作好準備.

我對於東涌的小學認識不多, 但亦從鄰居口中得知一點.  有鄰居的小朋友在東涌天主教小學讀, 但覺得不好, 程度不深, 其他學校都不接受那位小朋友申請插班.

在我返的教會裏有個女孩子讀靈糧堂, 那位家長覺得這校的校長很用心搞好間學校, 她很推薦.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 08-9-28 17:29 發表
我都係東涌, 但我從亞囡兩歲開始, 已帶她每天到灣仔上學, 好讓我可以親自接送, 亦為在外面上小學作好準備.

我對於東涌的小學認識不多, 但亦從鄰居口中得知一點.  有鄰居的小朋友在東涌天主教小學讀, 但覺得不好, 程 ...

請問要幾多時間到灣仔?

1個小時
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

謝謝你們的意見.

to :rainbowsuetyi

請問你對靈糧堂,黃楚標及救世軍有何意見?
我囡囡比較慢熱,做事慢但細心,不知那一所學校比較適合.

每間學校都各有特色, 太個人的意見我不方便發表. 但千萬不可以單從學校班數決定入哪一間學校。 人們的子女又不是你的子女, 人們說好只是在他們的情況而言. 所以一定要獨立觀察和分析, 選一間對自己子女最好的學校。

救世軍林拔中
在逸東邨好受歡迎的小學, 學生質素亦唔差,但近一兩年有太多老師走,所以家長開始有D擔心。

黃楚標
親中學校,資源充裕,但在逸東邨內是收生較差的學校, 主因大概是多年前曾發生多名老師不達基準的事件吧。所以家長對學校失去信心。

靈糧堂
雖然是一條龍學校,但收生不算多。原因之一是其中學的名聲不是很好。同時亦因為課程較淺, 活動教學, 有家長擔心學生成績跟不上。但近年學校轉了校長,積極改革, 在街上見到的學生也外表四正。

我都係住東涌架
我之前問過 d mama
佢地就話青松同保良局都好
佢有 2 個女, 一個讀青松 一個讀保良局 , 佢就話各有唔同 , 但保良局 d 學生會好 d 囉

原帖由 yuenwa 於 08-9-28 05:29 PM 發表

我對於東涌的小學認識不多, 但亦從鄰居口中得知一點.  有鄰居的小朋友在東涌天主教小學讀, 但覺得不好, 程 ...

hi yuenwa
nice to meet u
我都係住東涌架 , 你住東涌邊度 ?
我女女之前都係係中環讀上午班 , 但女女好辛苦, 一個月瘦左5磅呀 ...
請問你係灣仔讀邊間呀 ?
係讀上午定下午班 ?
有時間傾下計呀

原帖由 yuenwa 於 08-9-28 05:29 PM 發表

唔好意思呀 ... 我唔記得問你你係邊度返教會呀 .. 因為我同女女都想返呀
thanks

Hi happymama,

我亞囡兩歲開始就係灣仔返幼兒園.  佢無瘦到不特止, 仲肥左, 因為學習有時, 飲食有時.  小朋友好快適應, 兩個星期已經習慣.

好多人都覺得我好殘忍, 但我同老公都好想自己親自接送亞囡返學, 因為我細個時, 係外婆揍大, 好細個已自己返學, 冇人接送, 係學校遇到委屈或不快, 真係好想第一時間見到父母, 可惜當時冇人撑我.  所以而家辛苦d都希望自己親自接送亞囡.

我而家返銅鑼灣摩頓台的中國播導會同褔堂.  每個星期六上午, 亞囡會係隔離的大廈學芭蕾舞, 然後我地去中央圖書館做功課和溫習(亞囡而家N3, 好多功課, 同埋好深), 之4點就返教會.  亞囡返兒童崇拜, 我返大人崇拜.

同褔堂現址已不夠用, 將來好可能係東涌買地起教會. 11月23日會係東涌asia expo開佈道會, 從澳洲請來沒有手腳的Nick講見證.  如果你有興趣, 我可以幫你拿入場券.

原帖由 happymama_jkc 於 08-10-1 08:47 發表

唔好意思呀 ... 我唔記得問你你係邊度返教會呀 .. 因為我同女女都想返呀
thanks
‹ 上一主題|下一主題