用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問:王錦輝及培橋你會點選擇
go

請問:王錦輝及培橋你會點選擇 [複製鏈接]

好心急呀, 請其他家長提供意見!
                                                            謝謝

3    0    0    0

WKF英語環境佔優,培僑普通話好,視乎你想要甚麼。

王錦輝~

王錦輝是否英文好啲! 但好想個仔英文及國語嘟好:loveliness:

無法啦, 無得大抽獎, 唯有2選1, 但又唔知點選, 請比多啲意見

如果只得2間選擇,我會選擇培僑,因為2間我都有朋友既囝囡讀緊,但最緊要都係小朋友對邊間學校感覺好D囉.

同你聽到的剛好相反, 我個囡讀培僑, 佢表哥讀WKF, 我地兩個family都覺得學校好好, 小朋友讀得開心, 語文發展得好. WKF活動比培僑多, 而培僑就係學生對學校歸屬感好強. 兩間學校各有好處. 最主要係讀呢兩間學校的小朋友唔駛好似讀一般學校咁一放學就做功課做到訓覺之前. 可以多番好多時間做自己喜歡既野, 同屋企人一齊有番D家庭同童年生活. WKF是否成日轉老師我就唔知, 可以幫你問番姑媽. 但係培僑D老師係好少轉的.

如果家長期望係學校好嚴好嚴, 咁好明顯呢兩間唔係佢杯茶.

原帖由 277177 於 10-12-4 09:28 發表
有個朋友大仔係黃錦輝讀, 細仔係培僑讀, 佢話兩間學校都唔係好學校, 有名無實 wor, 又成日轉老師, 家長覺得好亂. 佢話裡面好多人都知學校唔好, 但轉唔番出去讀. ...

見到咁多回應十分感謝
一開始已選定呢兩間學校, 就係想囝囝讀書讀得開心啲, 想多啲活動教學及多啲時間溫習, 等他可以開心及無壓力地學習.

呀女係WKF,從未試過中途轉老師,除左部份黎實習既例外,但呢種實習老師間間學校都有。去年教佢既老師,今年全部係度,成間學校今年好似只係走左一、兩個老師。

我朋友大女讀大圍培僑, 個細仔想同家姐一間, 但考唔到, 入了黃X輝, 他說黃X輝的功課比大圍培僑多DD. 佢話如果只想追求學術既成績, 就唔好讀大圍培僑, 大圍培僑係培養小朋友多方面發展, 資源比其他學校好.......

重覆了, deleted.

回復 8# 277177 的帖子

請問你是說培僑定WKF?

王錦輝 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

當年我喺培橋聽簡介會, 初初都覺得幾好, 學習環境又唔錯, 小朋友用普通話同英文介紹, 所以都係心儀學校, 但當個家長會代表出黎說話, 我就O左咀, 佢將佢個仔做得唔啱嘅事反說為有進步, dd價值觀我不能buy, 學校又唔覺有問題, 咁我至打個特....
之後有個老師定校長(唔記得), 佢ending補左句:"總知我地就收醒目仔la"....d家長仲係到笑, 我心諗; 乜學校嘅觀點咁嘅~ 只係要醒目, 咁姐係唔洗品德好la....奇怪!!
所以最後我連form都冇攞...
加上, 我係大圍成日都見到中學部d學生係到食煙, 所以我對d間學校冇乜好感~!!

我只知培橋今年hkcee result 不好, 學校又不公開,中學有排搞至得......

原帖由 piggybank 於 10-12-4 11:25 發表
同你聽到的剛好相反, 我個囡讀培僑, 佢表哥讀WKF, 我地兩個family都覺得學校好好, 小朋友讀得開心, 語文發展得好. WKF活動比培僑多, 而培僑就係學生對學校歸屬感好強. 兩間學校各有好處. 最主要係讀呢兩間學校的小朋 ...

同意、當年我好想我小朋友讀培僑、係dream school!
可惜佢培僑、WKF & 蔡繼有通通都唔得,最後讀傳統學校、晚晚到+點、真係無晒童年。。而家 習慣費事轉。。中學可能會轉返培僑

回復 3# 恩林 的帖子

回復 19# Abblam 的帖子

點解你咁早就揀ed直資小學?
ed到小六大抽獎冇乜希望時先揀都未遲吖!
你話d名校小學就話遮。
‹ 上一主題|下一主題