用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨 ...
go

心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨   [複製鏈接]

太紧張了……今次衰左,下次佢咪知望两眼唔得囉~又或者,望两眼佢又真係得喎……个个人讀書方法有出入既~啱你又未必啱佢。中学咯,佢自己揾个啱自己既方法啦。要担心,你仲有大把野要担心啊~~中学答題方法同小学又唔同、攞分方法唔同,連寫字都要摩打手否則答唔完……佢自己試过就会知~豪个上学期俾佢自己玩下囉。

SSG    發表於 18-10-5 11:36
SSG    發表於 18-10-5 11:31

LeungLY 發表於 18-10-4 14:38
多謝大家傾訴,心情舒暢了:)
我份人係-派功課立馬清,我女係必须係死線前有压逼感先做到……初时自然唔順眼,後來我见成績可以,就唔理佢用咩方法做,总知我只睇“業績”。

asweetmom 發表於 18-10-7 19:49
非也,不深入了解不知道的。有些表面多測考的,每次範圍很少,考過的不再考,反而輕鬆。
...
禁如果少測考,範圍又細,考过唔会再考,唔係更好咩?

asweetmom 發表於 18-10-8 19:05
這種happy school未必人人喜歡
你叫佢做happy school? 人人話谷吖~
‹ 上一主題|下一主題