用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨 ...
go

心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨   [複製鏈接]

眼見溫習方法有問題,已協定不可提意見!
   4    0    0    0

點解話温習方法有問題?
小學一直你幫佢温?
祗不過统測,又唔係D S E,點解唔可以自己摸索下?
B1A是指你小朋友?或學校?

持之以恆 發表於 18-10-4 12:14
點解話温習方法有問題?
小學一直你幫佢温?
祗不過统測,又唔係D S E,點解唔可以自己摸索下?
小學我幫他溫,我個人覺得溫習有一些部份是需要背寫,只是望兩眼,有怎樣記住加以運用,現在要還他自己摸索,自己心感不是味兒.是(B1A)中學.

LeungLY 發表於 18-10-4 12:20
小學我幫他溫,我個人覺得溫習有一些部份是需要背寫,只是望兩眼,有怎樣記住加以運用,現在要還他自己摸索,自 ...
我小朋友都剛上中一,所有野佢自己搞掂,如果在B1學校(因我無詳細研究如何介定A,B,C,),仲要家長下下跟到實,好難真係讀得好。

回覆樓主

我小朋友月中都開始統測,我唔理佢等佢自己嚟,睇下成績點再硏究

回覆 bb鼠 的帖子

我月尾統測, 小學都係我教佢溫, 唔係幫佢溫, 今次統測試下全放手, 希望唔好跌得太勁, 同佢講過, 合格已經好好了

妹妹頭 發表於 18-10-4 13:49
回覆 bb鼠 的帖子

我月尾統測, 小學都係我教佢溫, 唔係幫佢溫, 今次統測試下全放手, 希望唔好跌得太勁, 同 ...

我prefer合格咋家長會講過,80分叫級一了⋯⋯
小六期考已經放手,宜家第一次統測啫,又無乜影響,咪俾佢自己摸索點溫

bb鼠 發表於 18-10-4 13:55
我prefer合格咋家長會講過,80分叫級一了⋯⋯
小六期考已經放手,宜家第一次統測啫,又無乜影響, ...
放心, 中學合格係50分既。

太紧張了……今次衰左,下次佢咪知望两眼唔得囉~又或者,望两眼佢又真係得喎……个个人讀書方法有出入既~啱你又未必啱佢。中学咯,佢自己揾个啱自己既方法啦。要担心,你仲有大把野要担心啊~~中学答題方法同小学又唔同、攞分方法唔同,連寫字都要摩打手否則答唔完……佢自己試过就会知~豪个上学期俾佢自己玩下囉。

SSG    發表於 18-10-5 11:36
SSG    發表於 18-10-5 11:31

Yanamami 發表於 18-10-4 14:35
太紧張了……今次衰左,下次佢咪知望两眼唔得囉~又或者,望两眼佢又真係得喎……个个人讀書方法有出入既~啱 ...
多謝大家傾訴,心情舒暢了:)

LeungLY 發表於 18-10-4 14:38
多謝大家傾訴,心情舒暢了:)
我份人係-派功課立馬清,我女係必须係死線前有压逼感先做到……初时自然唔順眼,後來我见成績可以,就唔理佢用咩方法做,总知我只睇“業績”。

LeungLY 發表於 18-10-4 11:44
越迟放手, 高中會搞唔掂自己, 親早放下吧

LeungLY 發表於 18-10-4 12:20
小學我幫他溫,我個人覺得溫習有一些部份是需要背寫,只是望兩眼,有怎樣記住加以運用,現在要還他自己摸索,自 ...

放手讓子女摸索, 中一生衰過下次就知!!

Band 1a校父母切忌對分數期望太高, 不要同小學成績比較, 合格已經不錯, 因為高手如雲集中同一學校。 最重要睇下個mean分幾多或該科全級排名。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我有同阿女講, 依家中學唔同小學, 合格已經好好了, 級名次方面, 以前小學級十內, 依家一半半啦, 級中位數字都好好了

LeungLY 發表於 18-10-4 11:44
我大女當年係B2生, 小5-6已開放手比佢自己温,
佢自己掏腰包, 攞零用錢叫叻叻同學幫佢買補充
有幸升回直中 更順利 Y4 畢業, 出來即自創業
所以你更本就不用担心, 小朋友係B1生, 揾到自己温書方法

妹妹頭 發表於 18-10-4 15:23

我有同阿女講, 依家中學唔同小學, 合格已經好好了, 級名次方面, 以前小學級十內, 依 ...

band 1a校, 全級名次keep住前50%已經好ok. 最重要唔好失去學習興趣及動力。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

以上都只係我希望咋, 到1ST TERM 派彩至知

第一次考試前,應該放手讓孩子自己去試,如果失敗了,我們再和他們討論他們的錯誤之處,幫助他們找到更好的學習方法,錯過一次他們才會有記性,不然我們說了他們不聽也是浪費和破壞感情。

SSG    發表於 18-10-5 11:34

回覆 LeungLY 的帖子

既然已協定不可提意見,就乘機放手啦。

中一就當熱身俾佢自己摸索,家長如果想好似小學咁跟得貼,好辛苦架,我就係中一第一次大測跟到貼,小學未讀過既副科,本本書同阿仔溫曬,我年紀大好累好辛苦。試過一次之後,跟住就放手俾佢自己來,阿仔成績仲好過我同佢溫果次(係佢自己大個左叻左,進步左,男仔上左中學,肯勤力既話,真係會睇住佢進步)。

所以,中學唔同小學了,中學家長要關注、引導佢地學業,但係具體溫書方面,家長起既作用不大,讀唔讀書、讀成點?真係靠佢地自己。

little_yolky 發表於 18-10-4 14:24
放心, 中學合格係50分既。

‹ 上一主題|下一主題