用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 St Paul Primary School vs 真光書院
go

St Paul Primary School vs 真光書院 [複製鏈接]

sp 平d, 程度深d
tl 學校大d, 管得嚴d

俾我, sp 好dd

以讀書計, 全世界都無香港咁多"量", 全日制朝8晚10(加埋補習班, 一體一藝, 兩文三語樣樣要mother tongue, 補充練習, 阿媽放工仲要溫默書測驗等等). 畢竟本地課程只係為本地人而設, 去到外國讀U 如果唔係哈佛, MIT果流, 香港學生本來包尾都即刻醒晒, 有番自信讀個DEGREE 一般無物難度. 但係要進一步係學術上有所成就或給融入當地企業發揮所長又係另一回事. 要講邏輯分析表達同交際網絡, 就未必好似考試背試題寫PAPER 咁叻.

我覺得係香港讀ESF/國際學校 或所謂活動教學不求分數唔係唔好, 只係上層(入U同打工, 如果有背景有錢自己創業例外)標準唔改, 下層(中小學) 改到曉飞都無用.

至於國際學校畢業生, 除非全家移民仲搵到食, 係外國一個人生活係點,就真係要試過嘅人先知.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-26 14:35 發表
我有朋友, 自己細個讀st paul, 大左跟屋企移民去加拿大, 入到u, 發現同班同學細個時都係哈哈哈咁又一日, 果一刻, 佢覺得自己細個過得好唔抵, 所以而家佢送左個女去esf
一分耕耘一分收獲, 呢樣野永遠都係arm既, 不過 ...
‹ 上一主題|下一主題