用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 St Paul Primary School vs 真光書院
go

St Paul Primary School vs 真光書院 [複製鏈接]

Hi, 各位媽咪,

請問St Paul Primary School vs 真光書院, 邊間好D, 學習程度那間"深" D?
   0    0    0    0

I think St. Paul's Happy Valley is harder...

sp 平d, 程度深d
tl 學校大d, 管得嚴d

俾我, sp 好dd

sp 平d = 津貼, 唔需要交學費, 但校舍細
tl 學校貴d = 小學係私校, 中學只係津貼

補充:tl 依家無咁嚴, 唯一可取係校舍大, 活動多, 但倆間一上到中學就即見高低, 所以我揀 sppc !

兩者之中我比較喜歡真光。

SP may be too difficult for some kids....  4 tests and 2 exams per year, lots of pressure on the kids.
Evaluate the child's ability and character before choosing schools.

醒目開學勳章 王國長老

agree
兩間之間, st paul會教得深d, 中學成績勁d
但真光overall good enough, 但讀得會舒服d
真光全日要交學費不過校風絕對唔"貴族", st paul就免費, 中學就2間都係津校, 要爭架喇
睇下你點唸
原文章由 BoBoCute 於 08-6-25 11:21 AM 發表
SP may be too difficult for some kids....  4 tests and 2 exams per year, lots of pressure on the kids.
Evaluate the child's ability and character before choosing schools.

Hi,

我個女在St. Paul 讀書, 雖然唔洗錢, 但讀得很辛苦, 一開波就唔洗停, 直到每年6月底, 個女才可以休息, 簡直" 囉命".
我不喜歡他們的教學方式, "死讀書". 經過多年的折磨, 個女又識到好多個字, 回想起, 你話值唔值得呢? 朋友, 齊來傾下!

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-26 10:24 發表
agree
兩間之間, st paul會教得深d, 中學成績勁d
但真光overall good enough, 但讀得會舒服d
真光全日要交學費不過校風絕對唔"貴族", st paul就免費, 中學就2間都係津校, 要爭架喇
睇下你點唸
...

[ 本文章最後由 clw_jun 於 08-6-26 13:53 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

我有朋友, 自己細個讀st paul, 大左跟屋企移民去加拿大, 入到u, 發現同班同學細個時都係哈哈哈咁又一日, 果一刻, 佢覺得自己細個過得好唔抵, 所以而家佢送左個女去esf
一分耕耘一分收獲, 呢樣野永遠都係arm既, 不過睇返父母意願, 想小朋友開心d, 定係想小朋友學多d lor
辛苦左一定有成績既, 加油
原文章由 clw_jun 於 08-6-26 01:51 PM 發表
Hi,

我個女在St. Paul 讀書, 雖然唔洗錢, 但讀得很辛苦, 一開波就唔洗停, 直到每年6月底, 個女才可以休息, 簡直" 囉命".
我不喜歡他們的教學方式, "死讀書". 經過多年的折磨, 個女又識到好多個字,  ...

咁你係想同囡囡轉校, 定係有個妹妹唔知選邊間好呢??

原文章由 clw_jun 於 08-6-26 13:51 發表
Hi,

我不喜歡他們的教學方式, "死讀書". 經過多年的折磨, 個女又識到好多個字,  ...

I heard that SP only tests one subject in a week, with 4 subjects and 4 tests and 2 exams a year = (4+2)*4=24 weeks with either tests or exams....

Is it true?

以讀書計, 全世界都無香港咁多"量", 全日制朝8晚10(加埋補習班, 一體一藝, 兩文三語樣樣要mother tongue, 補充練習, 阿媽放工仲要溫默書測驗等等). 畢竟本地課程只係為本地人而設, 去到外國讀U 如果唔係哈佛, MIT果流, 香港學生本來包尾都即刻醒晒, 有番自信讀個DEGREE 一般無物難度. 但係要進一步係學術上有所成就或給融入當地企業發揮所長又係另一回事. 要講邏輯分析表達同交際網絡, 就未必好似考試背試題寫PAPER 咁叻.

我覺得係香港讀ESF/國際學校 或所謂活動教學不求分數唔係唔好, 只係上層(入U同打工, 如果有背景有錢自己創業例外)標準唔改, 下層(中小學) 改到曉飞都無用.

至於國際學校畢業生, 除非全家移民仲搵到食, 係外國一個人生活係點,就真係要試過嘅人先知.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-26 14:35 發表
我有朋友, 自己細個讀st paul, 大左跟屋企移民去加拿大, 入到u, 發現同班同學細個時都係哈哈哈咁又一日, 果一刻, 佢覺得自己細個過得好唔抵, 所以而家佢送左個女去esf
一分耕耘一分收獲, 呢樣野永遠都係arm既, 不過 ...

想知道跑馬地ST PAUL每年叩門人數有幾多?收幾多叩門生?我有個朋友的囡囡上年叩門成功, 見學校都不錯

LLMA

Unlike other schools that just asked questions regarding the knock door applicants' lives around them, SP really tested them Chin, Eng, Math, GS, quite difficult...
It is really a tough school.
‹ 上一主題|下一主題