用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 「到校康復服務試驗計劃」
樓主: vincelo29
go

「到校康復服務試驗計劃」 [複製鏈接]

社署網最新消息有講,分11月、12月及1月幼稚園開始,有pdf檔list 晒有邊間學校參予,我仔學校原來屬於11月開始,班主任月頭時打畀我會否參加(因之前有同她講阿仔去了測試,有言語遲緩),但她也不知道詳情呢,現在仍等緊再通知

回覆 vincelo29 的帖子

班主任只叫我畀以前的評估,無叫填表呀,填表簡單嗎?或者學校幫我填麻?

回覆 Fanleebbee 的帖子

中心個姑娘→你小朋友己上緊e位了嗎?

咁你小朋友有排緊去CAC做評估嗎?

回覆 Fanleebbee 的帖子

咁你小朋友有排緊學前的輪候隊嗎?最好打去你學校果間“到校機構”問,免得錯過了“報名限期“!

回覆 miss_siu88 的帖子

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語遲緩,排緊e位

阿仔學校係11月開始,機構係協康會,班主任話有份的同學會全部一月開始訓練,但詳情仍待通知。

阿仔現在3歲11個月大,九月才去私人機構上了8堂言療,剛上完架。唔似自閉,因我仔平時會主動錫我地、出街想同其他小朋友玩,開心返學,喜歡講野(但仲有bb話)、成日叫去街、去波波池,係屋企會叫我地同佢一起玩車、玩泥膠、砌Lego。
不過有些野係固執,要較長時間去改變,如上年唔肯戴帽,今年卻肯了,越大越有改善。

問了CAC社工,她回复此計劃如下
-是先到先得
-到e/i位排到時,才要決定二選一,即選e/i位定繼續此計劃
-要填表格,但要等學校通知或可直接聯絡負責機構
-只要學校有參予,就算未在輪候冊上,都可報名,到時要睇機構有無空位多
-開始訓練時間無劃一,但有set 一個時間畀學校/機構最遲幾時開始的, 阿仔間學校11月參予,班主任回复全部同學一月中開始訓練

上堂時學了技巧及什麼要注意的地方,平時都會應用和阿仔的互動之中,才快進步d

回覆 eunice1102 的帖子

你可以扮唔知開會一事,自己再打去協康會問下,可以嗎?你將你個情況同協康會直接講多一次。因依個計劃,有d 資訊未必統一,又有d亂。
協康會有分幾條隊,電話號碼不同,你知小朋友間學校係邊條隊嗎?社署網址d pdf 檔有寫

回覆 skytammy 的帖子

我仔兩歲健康院姑娘檢查時fail 測試講野,約到兩個月后返健康見醫生,醫生檢查完即refer 去Cac, 一星期左右cac call 來了 約月尾見,但我忙,約了next month,原來係見cac 護士,見了一小時(果時係五月),到九月讀N班,十月時老師反應小朋友講野及其他問題,打去cac 問,好彩突然十一月有空位見醫生,見完醫生,即日再去見社工排I/e位
‹ 上一主題|下一主題