用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 「到校康復服務試驗計劃」
go

「到校康復服務試驗計劃」 [複製鏈接]

如題?有沒有jm在試驗中,分享一下,謝謝

3    0    0    0

回覆:「到校康復服務試驗計劃」

我都想知

如何申請???

引用:如何申請???

原帖由 kkmonmon 於 15-11-15 發表
如何申請???
好似係問返你就讀的學校有否參加此計劃,有便可以申請

回覆 vincelo29 的帖子

比小學的嗎? 那間機構?

如似俾幼稚園

係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望幼兒可以在黃金期學習,我們做媽媽的,唔使太辛苦舟車勞頓帶小朋友去治療訓練及在經濟上有好大幫助,外面治療費好昂貴!

引用:係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望

原帖由 vincelo29 於 15-11-18 發表
係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望幼兒可以在黃金期學習,我們做媽媽的,唔使太辛苦舟車勞頓帶小朋 ...
係咩?
我見佢寫服務對象:
正在參與試驗計劃的幼稚園或幼稚園暨幼兒中心就讀,並在社署資助學前康復服務輪候冊上(即早期教育及訓練中心、幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童計劃及特殊幼兒中心)的兒童;及       
上述兒童之教師/幼兒工作者及家長/照顧者。

社署網最新消息有講,分11月、12月及1月幼稚園開始,有pdf檔list 晒有邊間學校參予,我仔學校原來屬於11月開始,班主任月頭時打畀我會否參加(因之前有同她講阿仔去了測試,有言語遲緩),但她也不知道詳情呢,現在仍等緊再通知

我申請左,但我囝班主任打黎話要係復康輪候冊上的學童先可以申請,即係未輪候到的學童申請,如果已經接受緊學前訓練的就申請唔到,但又奇怪中心個姑娘問我揀到校服務定繼續到中心治療,叫我二揀一,但學校又話我申請唔到 一頭霧水

其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序手續,不過我仔讀緊的學校12月開始,今日叫我填表申請

引用:其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序

原帖由 vincelo29 於 15-11-19 發表
其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序手續,不過我仔讀緊的學校12月開始,今日叫我填表申請

...
亦唔知到校的治療師,一星期到幾多日,每次怎樣又唔清楚,訓練時間安排在什麼時段又唔知,真係一頭霧水😂

班主任只叫我畀以前的評估,無叫填表呀,填表簡單嗎?或者學校幫我填麻?

回覆 Fanleebbee 的帖子

中心個姑娘→你小朋友己上緊e位了嗎?

引用:回覆+Fanleebbee+的帖子 中心個姑娘→你小

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表

中心個姑娘→你小朋友己上緊e位了嗎?

我小朋友係學習訓練津貼項目,有中心收左做過渡期的訓練

引用:回覆+vincelo29+的帖子 班主任只叫我畀以

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表

班主任只叫我畀以前的評估,無叫填表呀,填表簡單嗎?或者學校幫我填麻? ...
好簡單的表格,因我仔未有任何服務接受緊

咁你小朋友有排緊去CAC做評估嗎?

咁你小朋友有排緊學前的輪候隊嗎?最好打去你學校果間“到校機構”問,免得錯過了“報名限期“!

回覆:vincelo29 的帖子

我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢個計劃,所以今次服務無份。

回覆 lauywa 的帖子

language delay already eligible?
‹ 上一主題|下一主題