用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS晤適應轉回LS
go

讀IS晤適應轉回LS [複製鏈接]

我打算俾個仔由本地小四轉去IS year 6, 但擔心他不適應, 如英語能力。。。請問有冇小朋友經歷過?
   1    0    0    0
:giveup:

回覆 Jane1983 的帖子

現在只有英文科用英文。 打算排隊轉ESF。 因我個仔晤適合讀死書, 所以想博一博!

回覆 Jane1983 的帖子

英文晤太好, 但都想試試。請問請問你d小朋友係咪讀IS? 如是, 課程會否比LS輕鬆d?

回覆 oooray 的帖子

我係想試一試收晤收。英文方面, 其實巳一對一補近。但始終vocab唔係掌握太多。

回覆 lui 的帖子

我已有一個外藉老師同佢做conversation, 叧一個姐姐同佢做writing n comprehension. 而我亦train近佢睇書, 如wimpy kid...

回覆 lui 的帖子

你説得對, 想當年小時候我有一年係香港每日上4個鐘既外藉老師堂, 初時listening有点不明同晤敢講, 但三四個月後, 已適應英語環境。

回覆 toutou1024 的帖子

多謝你哋! 有好消息再通知你哋!

我其實都係試咗四年, 到依家先決定轉。依四年拉鋸得好辛苦, 小朋友都好吃力及感到有壓力! 希望lS取錄, 有更加多点時間閲讀。真心多謝你們的寶貴意見!

我個仔同你個仔有d相似, 有d途避看英文字, 希望轉到lS可改善!
‹ 上一主題|下一主題