用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS晤適應轉回LS
go

讀IS晤適應轉回LS [複製鏈接]

我打算俾個仔由本地小四轉去IS year 6, 但擔心他不適應, 如英語能力。。。請問有冇小朋友經歷過?
   1    0    0    0
:giveup:

現在讀的學校,除了英文課,其他的科目用英文嗎?適應有個過程,要想清楚才决定轉吾轉,或者轉什麽學校?好過一早想定退路。

回覆 Jane1983 的帖子

現在只有英文科用英文。 打算排隊轉ESF。 因我個仔晤適合讀死書, 所以想博一博!

回覆 SandyMaMa 的帖子

仔英文好吾好?吾太好都難考。

英文晤太好, 但都想試試。請問請問你d小朋友係咪讀IS? 如是, 課程會否比LS輕鬆d?

引用:回覆+Jane1983+的帖子 英文晤太好,+但都想

原帖由 SandyMaMa 於 15-06-21 發表

英文晤太好, 但都想試試。請問請問你d小朋友係咪讀IS? 如是, 課程會否比LS輕鬆d? ...
若果英文唔太好又為何想試ESF?國際學校除了中文全是英語授課,可掌握嗎?

引用:回覆+Jane1983+的帖子 英文晤太好,+但都想

原帖由 SandyMaMa 於 15-06-21 發表

英文晤太好, 但都想試試。請問請問你d小朋友係咪讀IS? 如是, 課程會否比LS輕鬆d? ...
iS不重功課,但不代表hea.小學主要看書多,中學都多project and writing. Suggest you practice more before the assessment.

回覆 SandyMaMa 的帖子

如果好想轉Esf,操吓英文。如果吾鍾意傳統教學,亦可以考慮啟思之類。
我小朋友是讀IS,功課真係好少,學校没有以功課去推動學習。

回覆:SandyMaMa 的帖子

如果家長都認為孩子P.4英文不太好,我深信比你排到(其實我亦深信你依家先報亦排唔到)都冇可能過到一對一interview呢關。

引用:如果家長都認為孩子P.4英文不太好,我深信

原帖由 oooray 於 15-06-21 發表
如果家長都認為孩子P.4英文不太好,我深信比你排到(其實我亦深信你依家先報亦排唔到)都冇可能過到一對一int ...
如樓上說,有心,現在加操英文,報Year 7可能機會較大。

回覆 oooray 的帖子

我係想試一試收晤收。英文方面, 其實巳一對一補近。但始終vocab唔係掌握太多。

咁快d去報名試下啦,唔需要問我地,因為講咗你都唔信,都係想試下博一博,單車變摩托

cusoon  Can't agree more!!  發表於 15-6-22 10:38

其實最重要係上堂時,可否聽得明。最基本係聽同講無問題先得。你最好係揾外籍人士補。

引用:其實最重要係上堂時,可否聽得明。最基本係

原帖由 toutou1024 於 15-06-21 發表
其實最重要係上堂時,可否聽得明。最基本係聽同講無問題先得。你最好係揾外籍人士補。

...
True.否則真係唔明。不過好多人去外國讀書頭一兩年都係聽唔明,之後都pick up 到

回覆:lui 的帖子

外國周圍都係講英文,所以一定pick up快。但喺香港,無可能,除非喺屋企父母都係用英文溝通。再加上,國際學校收生,基本條件,一定係英文聽同講無問題先要。

引用:外國周圍都係講英文,所以一定pick+up快。

原帖由 toutou1024 於 15-06-22 發表
外國周圍都係講英文,所以一定pick up快。但喺香港,無可能,除非喺屋企父母都係用英文溝通。再加上,國際 ...
如果過到入學関,我認為真係pick up 到。在校一天八小時,加上課後可能約下同學仔玩。我女小學係local.上課全英普,英文說也有少少外國口音,發音標準。上到國際學校,一年時間,和外國人沒兩樣(客覌是我家好友由小識佢,外國人,每年返港俾佢既comment).所以樓主要操comprehension and writing為主,聽講也train下。入到要多看書

回覆 lui 的帖子

我已有一個外藉老師同佢做conversation, 叧一個姐姐同佢做writing n comprehension. 而我亦train近佢睇書, 如wimpy kid...

回覆 lui 的帖子

你説得對, 想當年小時候我有一年係香港每日上4個鐘既外藉老師堂, 初時listening有点不明同晤敢講, 但三四個月後, 已適應英語環境。

引用:+本帖最後由+SandyMaMa+於+15-6-22+09:57+

原帖由 SandyMaMa 於 15-06-22 發表

回覆 lui 的帖子
Yes.所以入到後不用太擔心,看書和看美劇有幫助。

其實你都決定咗轉,點解仲要擔心呢?你轉得都係有把握同埋仔仔係適應IS嘅環境呢!首先你同仔仔操多啲,過到關先再擔心吧!而家擔心太早了。加油,唔好俾太多壓力俾自己同個仔,放鬆啲,得就得,唔得咪再嚟過囉。

‹ 上一主題|下一主題