用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
樓主: Terry280905
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

我女4歲(升K2),讀三科,so far感覺好好~

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~

數學(第5個月)3A尾,maths最難過4A......做到想放棄(我同個女都想過),但過jor去得好順la~~

Kumon令她養成習慣,早餐後會去做Kumon+homework,因為下午要上課外活動,有時做完我都仲zzzzzz緊(係咪好無良??hahhh),但到上小學能否handle所有功課到時再衡量la~~

其實報三科好肉赤ga...不過真係藉得.....但有d擔心數學超學年會影響日後在學校上堂的興趣,有無意見呀?

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-17 03:40 編輯 ]

HappyBBoo,
依家平學年多小小,未超學年,我擔心遲d佢上堂會悶,所以問下過來人

不過3A尾打緊kick,+1 to +5 亂哂龍,起碼要repeat3-4份先升班~~我女數學到平台期,升班都會放慢~~

Terry280905
read more story book,盡量多d佢識的vocab,提高佢對英文字興趣,一定會事半功倍!!e.g.''I want  some cheese sandwiches, please,' says Sam. ' 'Let's have some cheese sandwiches. We have bread and cheese. I can help make the cheese sandwiches.'  內裏已包含好多已學的vocab,小朋友仲會估d唔識的字ga~

大家一齊努力~~

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-21 00:36 編輯 ]

fyeung,
唔駛急,寫字和數概念打好基礎,之後會升快d,聽日阿女測升2A Test.....希望小姐盡力la...今日可以10mins完成但 6+5全部=12........笑死我

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-31 00:10 編輯 ]

Sherryko9,
好多謝你分享,好同意你見解,我都知唔個個可以吃呢啖飯,受落的得益不少,不受落的會對學習失去興趣,我都跟得阿女好貼,原因唔係想佢叻過人,而係觀察佢的進度,知道她學習的內容,陪她去面對一個一個的挑戰,雖然身邊有d人覺得學Kumon=操練,但我會信自己眼所見的,中英我唔會停,因為實在有成果,數學我會鼓動佢繼續,但當有一日她到了極限,或令她有過大壓力,我便會隨她選擇

今日很專心,maths堂課可以10mins完成..........但今次到6+4全部=11........3A要玩多一星期,阿女自己講:做多一次就熟ga la~~真正開始明白重複的意義la~~2A........我lay緊ga la~~

另外昨晚好感動,深宵時份當我去執Kumon書包準備今天上堂,原來阿女早已將所有功課,練習簿,書,手冊(我經常執漏),筆袋+3支巳pau(執筆忘字tim)好嘅三角筆放好入書包.........surprise~~第一次~~我甜到入心~~今年升K2,試下放手自己執書包sin duck ~~

sherryko9,
阿女中英都簡直當恩物,吸得快,運用得好.......只有數学較麻煩,每級都會出現一次難關,每次用拉長完成時間來表達不滿,我無俾特別反應,但下次做功課前會鼓勵完先開始,過jor難關就信心大增,繼續衝衝衝,人生一樣............

fyeung,
hurray!! add oil ar~~

[ 本文章最後由 5354 於 07-9-1 03:02 編輯 ]

可能她嫌我無記性上兩次無執handbook..........索性自己執law......

上年K1我只train她每日自己帶手帕,她欠帶會沒有小白兔印,並蓋上請帶手帕四個藍字,結果試過連續4day無帶後,現在每天出門前懂想想要帶什麼la.

[ 本文章最後由 5354 於 07-9-4 01:25 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題