用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

Learning of Kumon Math since Nov 05, start from level 4A, now he is Level B, but he is on this level last for over 6 months, Whether quit or not ? Any suggestion.
   0    0    0    0

嘩~乜咁啱呀~
我仔仔之前都有學公文,仲三科學哂添......而數學就06年2月開始讀,都係4A開始到而家B,但前個月已經cut咗無學,因為實在太忙啦~做公文功課太哂時間但都唔係主要原因,係重複又重複嘅練習十分沉悶,令仔仔失去興趣,而我又唔想因為...........

原文章由 石板街 於 07-7-27 14:22 發表
嘩~乜咁啱呀~
我仔仔之前都有學公文,仲三科學哂添......而數學就06年2月開始讀,都係4A開始到而家B,但前個月已經cut咗無學,因為實在太忙啦~做公文功課太哂時間但都唔係主要原因,係重複又重複&# ...

就是咁啱!
但是仔仔SAY NO.
您個仔公文英 : START FROM WHICH LEVEL?
& ALSO ON WHICH LEVEL NOW?

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 14:36 發表

就是咁啱!
但是仔仔SAY NO.
您個仔公文英 : START FROM WHICH LEVEL?
& ALSO ON WHICH LEVEL NOW?

sorry,啱啱打打下字有野做~
頭先講到我唔想因為逼佢做攪到關係唔好,so cut咗~好彩佢而家對maths仲有興趣,而家物色緊第二d maths課程,may be
e-nopi maths or 學林數,因為有埋文字題,推理,要思考,我諗會全面少少同有趣D~等我搜集多d資料完考慮報邊到~
至於中英,我都已經cut咗啦,都係同樣原因~而英文係06年7月開始到07年5月,嗰時啱啱出EFL,佢勁建議我仔仔讀EFL,讀咗一年都唔夠就由7A升到B,而仔仔又覺沉悶&淺,so我要求問ERP,但佢地話唔好,咁我咪cut 埋佢law

我女都讀緊公文中 & 英, 數我就讀"數研",你地小朋友開始放棄la, 我女讀左3個月, 英文都重係6a炸, 吾知lee個下星期有無得升la, 暫時佢又吾係好抗拒, 日日都係聽同讀

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 15:38 發表
我女都讀緊公文中 & 英, 數我就讀"數研",你地小朋友開始放棄la, 我女讀左3個月, 英文都重係6a炸, 吾知lee個下星期有無得升la, 暫時佢又吾係好抗拒, 日日都係聽同讀

Ivy,
請問咩係"數研"

原文章由 石板街 於 07-7-27 15:44 發表

Ivy,
請問咩係"數研"

http://www.soinedu.com.hk/english%20ver/centreinfo/centreengpri.html

"數研"接近學校課程教學, 要排好耐架, 我讀九龍灣排左一年先有位呀 !

Ivy,
你女女是否未上小學?如未,讀公文中,英都ok~
可否講多少少關於"數研"例如功課........因網址無講~

原文章由 石板街 於 07-7-27 16:34 發表
Ivy,
你女女是否未上小學?如未,讀公文中,英都ok~
可否講多少少關於"數研"例如功課........因網址無講~

我大女讀緊小學la...因為佢吾多睇書, 我當故事禁比佢聽下讀下...

細女先讀k2, 不過k3都要上公文架la.......

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪試下law, 我暫時睇吾到有咩成績, 不過可以講佢地有咩買ga...

暫時1個鐘, 一對3, 堂上做練習, 老師會教佢點做, 跟住比功課你回家做,  我見我女係堂上做練習都識哂(果d係佢未學過架), 禁就好似幾ok, 不過要睇考試先知有無用law, 遲d 有機會我再講下佢進度你聽

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 16:43 發表

我大女讀緊小學la...因為佢吾多睇書, 我當故事禁比佢聽下讀下...

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪 ...

Ivytang,

Thank you for your sharing!

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 16:43 發表

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪 ...

Thanks a lot

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 13:27 發表
Learning of Kumon Math since Nov 05, start from level 4A, now he is Level B, but he is on this level last for over 6 months, Whether quit or not ? Any suggestion.

有無人同我小朋友差不多 case 呀! 入來分享吓.

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 21:01 發表

有無人同我小朋友差不多 case 呀! 入來分享吓.

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意見呀, 我想參巧多啲先決定是否報讀.

數研 & 學林 兩面都學過, d 數其實差唔多! 如果要星期6某時段數研可能真係要等耐d, 但佐敦一定有位, 數研的管理好d,  學林要睇center, 但數研就有d"超前班", 係教d深d數, 但好似要8xx/m, 學林就無!

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-30 10:59 編輯 ]

原文章由 catcatmom 於 07-7-30 10:56 發表
數研 & 學林 兩面都學過, d 數其實差唔多! 如果要星期6某時段數研可能真係要等耐d, 但佐敦一定有位, 數研的管理好d,  學林要睇center, 但數研就有d"超前班", 係教d深d數, 但好似要8xx/m, 學林就無!

我朋友都講油麻地排半年就得, 不過佢學平日, 我就要學sat la...

學林原先真係想學架, 不過藍田果間有bkmami講吾係禁得所以見soin 有位就去試下, 都吾錯起碼我女堂數都有8x分, 果d係未學過架.....

公文就有d麻煩la, 英文 已經第3個月都重係讀同5A,中文又係吾升班, 但睇佢寫只係一個3其他都係2,但又吾升佢班GA???今個星期耍問下MISS 先得

原文章由 phoebekk 於 07-7-29 23:23 發表

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意 ...

Phoebekk,

3歲剛上k1, 不是間間會收.
如果幔升級是比較沈悶的.
還要看看您女兒是否肯365天做練習.

原文章由 ivytang02 於 07-7-30 17:20 發表

我朋友都講油麻地排半年就得, 不過佢學平日, 我就要學sat la...

學林原先真係想學架, 不過藍田果間有bkmami講吾係禁得所以見soin 有位就去試下, 都吾錯起碼我女堂數都有8x分, 果d係未學過架.....

公文 ...

My son's teacher said that around 2-3 months will
promote one level. if over school year, it will spend
3-6 months.

我孩子都是3歲開始讀公文數, 雖然要不停做, 做, 做, 但現在已讀到中五課程了.  不過他還是一個小六學生!
小朋友不懂怎樣計就會覺得有挫敗感, 很多家長都不希望孩子有這種感覺....

原文章由 phoebekk 於 07-7-29 23:23 發表

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意 ...

原文章由 andyrightma 於 07-7-31 10:52 發表
我孩子都是3歲開始讀公文數, 雖然要不停做, 做, 做, 但現在已讀到中五課程了.  不過他還是一個小六學生!
小朋友不懂怎樣計就會覺得有挫敗感, 很多家長都不希望孩子有這種感覺....

Your child is very smart.

May you share your experience here when your child
do not want to do ex. at a certain day.

Terry280905,

公文農曆年初一, 二, 三是不用做練習. 小兒除了這幾天外, 就只有病了那天及考試那星期外, 從不會不想做公文練習! 因為試過有一次整天忙得沒有時間做, 留待第二天兩份一起做, 他發覺不是味兒!
眼見有些家長容許小朋友臨上堂前才一次過做, 其實學公文既意義是想小朋友每日都能轉轉腦, 計下數!

原文章由 Terry280905 於 07-7-31 16:56 發表

Your child is very smart.

May you share your experience here when your child
do not want to do ex. at a certain day.
‹ 上一主題|下一主題