用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
樓主: pollywcw
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

講得好. 考到再思考, 變數太多. 你地都可以搬屋就佢返學. 講返樓主, 我又睇再長遠d. 海帆軒LH 近你, 但未來小學又點呢? 當你住浪澄灣, 若你考入海弘道油天, 你可能不論校車或行都要20-25分鐘. 咁你思考就係45分鐘vs 20分鐘. 有好的龍校offer, 我覺得值.

引用:我都係咁諗,+考到龍校,+衰d+講句幼稚園嗰3

原帖由 pollywcw 於 16-07-24 發表
我都係咁諗, 考到龍校, 衰d 講句幼稚園嗰3年都可以以hea 下😂😂.自己住大角咀區, 其實去邊都 ...
杏花村/小西灣去坑真都差唔多要一個鐘.所以住九龍未必時間長. 我都是過海但不用一小時咁耐.

引用:讀LH既人通常都好鐘意+好少會走,+聽聞都係

原帖由 pollywcw 於 16-07-27 發表
讀LH既人通常都好鐘意 好少會走, 聽聞都係得2個轉龍校
我覺得亦可能是LH 已夠好, said 100百分有98分. 即便有100分的學校收, 轉校誘因不大. 要適應新環境, 若小朋友唔適應仲煩. 反正都考直私, 無必要轉. 除非是另一樣野 - 龍校.

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

原帖由 retriever 於 16-07-31 發表
大家有無諗過,外補有副作用?
未諗, 現在只係玩的打波跳舞音樂, 最學術都只是得英文一堂. 你指邊方面? 太多?同學校教的有衝突? 其他?

pollywcw 發表於 16-8-1 16:25
我諗半龍要外補係宣道, 因為收50%上小學. 其他HIT既龍校, 大部份都可以直上小學, 反而唔洗外補. 不過我自己 ...
睇你點叫大部份,約80%以上上到小學,應該大約只是一半。聖羅撤、民生、協恩等都不到8成。

lvmh88 發表於 16-8-1 23:19
我都係處於兩難的當事人....

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背 ...
什麼是明谷, 什麼是暗谷?

zmw1031 發表於 16-9-24 19:39
日日過海返學咁辛苦?

其實過海唔一定辛苦過唔過海.

我曾有兩個offer, 1)九龍東去九龍東校巴車程是1小時, 2) 九龍東去香港區校巴是30分鐘.

所以唔好一聽過海以為好辛苦.

zmw1031 發表於 16-9-24 22:38
你有冇考慮過過海邊日唔係塞車?30分鐘真係去到?

得. 當然好視乎家, 校位置.

幼稚園745上車, 815落車, 這個時間未算繁忙. 12點前後又未係食飯時間交通都唔差.

lightingchung 發表於 16-9-25 00:08
東/西隧應可以

無錯, 東/西隧都唔塞車, 30分鐘可以去好遠. 而且一過海就無站直飛學校.

zmw1031 發表於 16-9-25 00:57
如果校巴唔嫌西隧貴,肯走嘅話~of course 30分鐘係有可能嘅

羊毛出在羊身上.

紅隧$20一日, 西隧$140一日. 全月多$2640, 以22日計. 以16座計每個學生多$165. 如果你話比多$165 小朋友早到15-30分鐘我覺得值既.

lightingchung 發表於 16-9-26 13:28
如果錢唔係問題,其實都幾好,回程已經係校巴小休。另説個事實,北角去西區嘅校巴,仲要早過奥運去西區 ...

現實角度睇, 如果多兩百都慳唔到出黎, 唔會選跨區甚至要搭車的學校,(我細個父母揀近,其他完全唔理). 更唔好話樓主所問的名校或女龍.
‹ 上一主題|下一主題